Now Reading
Osteoporoza poate fi prevenită!

Osteoporoza poate fi prevenită!

Femeile, în special, sunt predispuse la osteoporoză și fragilizarea oaselor. Cum să ne îngrijim corect oasele, din timp? Sfaturi de la medicul ortoped Tarek Nazer.

Citește și:

Sedentarismul și cum ne afectează oasele

5 beneficii ale sportului in aer liber

Primele semne ale osteoporozei

Osteoporoza este o afecțiune metabolică caracterizată prin scăderea densității masei osoase cu scăderea rezistenței osului și creșterea riscului pentru fracturi la traumatisme mici.

Există mai mulți factori ce pot contribui la reducerea densității osoase cum ar fi istoricul familial de fracturi osoase determinate de osteoporoză sau constituția fragilă, sexul feminin, deficiența de hormoni estrogeni din menopauză, malnutriția, deficitul de vitamina D și calciu, și nu în ultimul rând sedentarismul.

Oasele își pot pierde din densitate pe măsura ce înaintăm în vârstă, iar acest lucru poate duce la o pierdere în înălțime și la apariția cifozei.

Boala evoluează într-un timp îndelungat, silențios, fără semne clinice, de cele mai multe ori debutând prin apariția fracturilor.

Se poate manifesta prin dureri osoase difuze, fracturi ale vertebrelor toraco-lombare sau ale șoldului produse prin traumatisme minore sau numai de unele mișcări mai bruște.

Durerea de la nivelul spatelui fiind de cele mai multe ori primul motiv pentru prezentarea la medic, poate apărea brusc, se ameliorează în repaus, dar se accentueaza la căratul greutăților și la efortul fizic.

 

Analize pe care trebuie să le faci!

Scopul analizelor este de a afla dacă persoana are densitatea osoasă scăzuta și prezintă un risc crescut pentru osteoporoză.

Puteți efectua un set general de analize de sânge, compus din analizele uzuale, calciu, vitamina D – deoarece deficitul acestei vitamine poate duce la o absorbție scăzută a calciului, plus hormonul PTH pentru depistarea hiperparatiroidismului, al hormonului FSH pentru depistarea menopauzei și a fosfatazei alcaline.

Toate acestea pot fi completate de o radiografie de coloană vertebrală ce poate arăta demineralizarea osoasă accentuată sau poate pune un diagnostic dacă se evidențiază tasări vertebrale în partea anterioara a vertebrelor.

La aceste investigații se adaugă și testarea DEXA care măsoară densitatea de la nivelul șoldului și a coloanei vertebrale.

Osteoporoza înseamnă oase care își pierd densitatea devenind mai slabe, mai fragile și mai predispuse la fracturi.

Această problemă afectează toate oasele corpului, dar cu precădere oasele șoldului, coloanei vertebrale sau ale încheieturilor.

Stilul de viață dezechilibrat cu dietă saracă în calciu și vitamina D, precum și lipsa mișcării sunt de asemenea factori ce duc la aparitia osteoporozei.

Consumul de alcool și fumatul blochează asimilarea calciului și acumularea lui în oase. Consumul crescut de sare este un alt inamic al sănătății oaselor.

 

Modalități de prevenție

Pentru rezistența oaselor sunt necesare o alimentație echilibrată, evitarea obiceiurilor nocive (alcoolul, fumatul, excesul de cafea, sedentarismul), odihnă corespunzătoare, dar și activitate fizică.

Osteoporoza se poate preveni prin menținerea unui regim alimentar corespunzător cu un aport adecvat de calciu, deoarece acesta ajută oasele să se dezvolte normal, de vitamina D care îmbunătățește absorbția calciului și este importantă pentru dezvoltarea oaselor și de vitamina A necesară creșterii oaselor.

La fel de necesare sunt vitamina C pentru formarea colagenului care este cel mai important component ce se găsește în cartilagii, oase, ligamente și piele și vitamina K ce are rol în reconstrucția oaselor.

Aportul de vitamine și minerale rămâne important, evitandu-se totodată consumul de alcool, tutun, cafea sau a medicamentelor pe bază de aluminiu.

Un alt mod de prevenție foarte eficient este exercitiul fizic. Poți stabili împreună cu medicul un program de exerciții recomandate în caz osteoporoză.

Câteva exerciții deseori recomandate de specialiști sunt: exerciții de aerobic, exerciții cu impact redus și risc scăzut de a provoca fracturi (mers pe bandă, aparate eliptice, dans), exerciții de tip non-impact cum ar fi: yoga, pilates, exerciții de postură, ce ajută la menținerea poziției corpului, întăresc musculatura și te scapă de umerii lăsați.

Sunt totodată recomandate și exercitiile de forță care încetinesc procesul de pierdere a densității osoase, în care sunt incluse exerciții de bază ce folosesc propria greutate corporală și ridicarea de greutăți.

Un stil de viață sedentar favorizează scăderea masei osoase astfel că exercițiul fizic este esențial pentru a menține sănătatea oaselor.

 

De Dr. Tarek Nazer, medic ortoped cu experiență de 5 ani în Marea Britanie, specialist în chirurgia artroscopică minim invazivă

www.consultatieortopedie.ro

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top