Now Reading
Bacterii bune și rele pentru organism. Cum sarcina depinde de spălatul pe dinți!

Bacterii bune și rele pentru organism. Cum sarcina depinde de spălatul pe dinți!

Avatar photo

Zilnic, suntem bombardați de reclame la paste de dinți și săpunuri care omoară 99% dintre bacterii. În felul acesta, se formează o imagine deformată despre organismul uman, ca fiind ceva septic, bacteriile fiind un fel de bau-bau pe care îl luăm de pe clanțe dacă nu ne spălăm pe mâini. Adevărul este că există multe tipuri de bacterii, iar de unele dintre ele depinde sănătatea noastră.

 

Mai întâi, trebuie spus că organismul uman este un fel de locuință pentru multe alte organisme (în corpul uman fiind de zece ori mai multe celule străine decât celule proprii) majoritatea bacterii.

Infectarea începe după naștere, când copiii ingerează aceste bacterii de pe pielea și din laptele mamei. Aceste bacterii din gură ajung în esofag, stomac și intestine, unde se localizează.

Se estimează că există aproximativ 500 de specii care trăiesc în intestinul unui adult. Ele sunt esențiale în procesarea hranei, dar și pentru imunitate. Mai șocant este că ele controlează inclusiv dezvoltarea creierului la copil și funcționarea acestuia la adult.

Citește și:

Autismul se poate vindeca cu iaurt?

Bacteriile bune

Unele studii – realizate de cercetători de la reputatul institut suedez Karolinska precum și de la Centrul de Alimentație Farmabiotică a Universității College Cork din Irlanda – au descoperit că bacteriile din intestin controlează genele din creier răspunzătoare de anxietate, stres și activitate motorie, iar șoarecii hrăniți cu iaurt conținând Lactobacillus rhamnosus au niveluri mai scăzute de anxietate, datorită unui mai bun con­trol inhibitor la nivelul formațiunii din creier numită hipocamp, care reglează stresul și anxietatea.

Deci, banalele bacterii din acidul lactic controlează neurotransmițătorii inhibitori din creier! Iar imaginea modului cum se formează imunitatea la copil se schimbă pe măsură ce apar noi descoperiri.

Astfel, se pare că înainte chiar ca un copil să se nască, se instalează în placentă un sistem microbian care ajută la formarea imunității.

Un studiu realizat de cercetătorii americani de la Baylor College of Medicine și Spitalul de copii din Texas a avut ca rezultat o descoperire surprinzătoare, cum că placenta este departe de a fi un mediu steril.

Cercetătorii au analizat 320 de placente, comparându-le pe cele ale copiilor născuți înainte de termen, cu cele ale nou-născuților normali, precum și cu mostre de țesut din pielea, nasul, gura, vaginul și intestinul femeilor care nu erau gravide.

Ei au descoperit astfel similarități între flora microbiană din gura femeilor și problemele cauzate de aceasta gingiilor, pe de o parte, și nașterile înainte de termen, pe de o altă parte. Se pare că microbii din gura mamei ajung în sânge, iar prin sânge în placentă.

În placentă, ei formează un sistem microbian încă din al doilea semestru al sarcinii, bacterii precum E. coli fiind printre cele mai prezente în acest sistem microbian. Rețineți că această bacterie este printre cele mai des asociate cu infecțiile ce sunt cauze ale nașterilor premature.

Luând în considerare aceste date, devine evidentă importanța igienei orale a mamei înainte de sarcină, căci, odată ce s-a ajuns la infecție, șansele sunt maxime ca bacteriile să ajungă în placentă, chiar dacă se ia un tratament medicamentos!

Deci, aveți grijă de dinții voștri când vă planificați să faceți copii și, în același timp, hrăniți-vă corespunzător dacă nu vreți să vă stresați, stresul din timpul sarcinii afectând, la rândul său, creierul fătului.

De Dragoș Cîrneci, doctor în psihologie, specialist în neuroștiințe. Lucrează în cercetare aplicată, dezvoltând produse pentru sănătate, mediul de afaceri. Este interesat de evoluția omului, precum și de provocările cu care specia umană se confruntă în lumea tehnodigitală de astăzi, http://dragos-cirneci.blogspot.ro

Foto: Beautiful pregnant lady holding toothbrush

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top