Sport în sezonul rece: cycling

Dacă vremea prietenoasă îți permitea să mergi cu bicicleta la serviciu, să te plimbi pedalând prin parc ori să faci trasee montane pe două roți, sezonul rece te obligă să-ți reorganizezi activitățiile sportive. Soluția? Orele de cycling la sală!

 

Bicicletă în aer liber versus cycling-ul din sală

Cycling-ul, alternativa ciclismului clasic desfășurat în aer liber, este considerat o clasă de aerobic. Diferența dintre plimbarea cu bicicleta în aer liber și cycling-ul din sală este că poți pedala în orice zi a săptămânii, indiferent de vremea de afară, este tot timpul cineva „cu gura pe tine“, să nu trișezi, nu ești niciodată singur și totul se întâmplă pe muzică.

Cycling-ul este mult mai complex decât pedalatul clasic în aer liber, cu schimbări de ritm, pedalări în forță, mențineri de poziție.

Citește și:

Dansul previne îmbătrânirea creierului! Motive pentru care e bine să dansăm

Suferi de insomnie? Manipulează-ți cele 5 simțuri pentru a dormi mai bine

În plus, la o oră de cycling nu te claxonează și nu te lovește nicio mașină, nu inhalezi mirosul de monoxid de carbon, nu te ceartă nimeni că mergi pe bicicletă.

 

Slăbire și tonifiere

Cycling-ul este un antrenament de rezistență, anduranță de forță, care tonifiază, în principal, trend-ul inferior al corpului, dar și trend-ul superior și abdomenul, în funcție de ora pe care o desfășoară instructorul.

Antrenamentul cycling este, de asemenea, un antrenament intens de tip cardio, dar într-o astfel de oră îți vei folosi toate sistemele organismului și, în mod special, sistemul cardiorespirator, sistemul cardiovascular – așadar, îți vei mări capacitatea pulmonară, vei avea o inimă mai sănătoasă, iar pulsul va scădea în perioada de repaus.

 

Ce grupe de mușchi lucrăm

Orele desfășurându-se pe o bicicletă, fie ea și statică, lucrăm primordial mușchii de la picioare, fesierii, mușchii de la coapse și mușchii genunchiului.

Dacă vrei picioare frumoase și definite, un posterior după care se întorc privirile, trebuie să începi să vii la orele de cycling.

Mușchii abdominali și cei ai brațelor sunt, și ei, lucrați în timpul unei ore de cycling, deoarece menții o poziție fixă, în care încordarea este maximă pe aproape tot parcursul acesteia.

La cycling nu se mărește masa musculară, ba, din contră, vei avea picioare mai subțiri și mai tonifiate.

 

Beneficiile oferite de cycling

Aceasta este o oră de sport unde, în funcție de condiția fizică a fiecăruia, se poate lucra în ritmul propriu. Este un sport recomandat chiar și celor care nu au făcut niciodată sport!

Avantajul orelor de cycling este că nu există o coregrafie pe care trebuie să o înveți, nu trebuie să te concentrezi ca să prinzi mișcările pe care le-a executat instructorul de aerobic; semnele pe care instructorul de cycling le face sunt simple și le vei învăța din primele secunde ale orei.

Atmosfera este total diferită față de alte clase de aerobic, muzica este mult mai antrenantă, pedalarea alături de alte 10 sau 15 persoane în același timp te motivează, chiar dacă prima sau a doua oră îți va părea grea și interminabilă.

Pulsul va crește treptat încă de la partea de încălzire, unde se pedalează mai ușor, până la „simt că îmi sare inima“, în perioadele intense ale orei.

Vei slăbi puțin mai repede cu orele de cycling, fără a pune presiune pe articulații, ca la antrenamentele de tip cardio din sală.

 

Contraindicații

Nu este indicat persoanelor care sunt în perioada de recuperare după un accident. Orice problemă de sănătate pe care cineva o are, trebuie spusă instructorului la începutul orei, pentru ca acesta să știe la ce nivel va lucra cu persoana respectivă.

Având în vedere că la o oră de cycling ne cam jucăm cu ritmul cardiac, iar ora se defășoară pe intervale de intensitate, este bine ca fiecare să își asculte corpul și, atunci când nu se simte confortabil, să încetinească și să informeze instructorul.

Totul se face treptat, nu trebuie să ții pasul cu restul celor din clasă dacă într-o zi nu te simți bine sau ești începător. Foarte important este ca pedalarea să nu se facă fără rezistență, adică în gol, pentru că riscul de a te accidenta este foarte mare, genunchii au de suferit dacă pedalezi în gol, iar dacă piciorul nu este bine fixat în pedală, acesta îți poate scăpa și te poți răni.

 

Tipuri de cycling

Sunt mai multe tipuri de antrenament cycling, dar, așa cum se știe, orice începător trebuie să aleagă o clasă pentru începători, mai ușoară, unde începi să te obișnuiești cu ritmul, unde intensitatea nu este atât de mare, unde înveți care este poziția corectă pe bicicletă, unde înveți cum să respiri corect și cum să îți dozezi rezistența la efort.

Câteva exemple de clase ar fi: Farthlek – o oră mai complexă, care poate avea intervale și urcări de scurtă durată; Hill ce necesită foarte multă forță de apăsare în pedale pe un ritm scăzut, este ca o urcare pe un munte mai abrupt, unde se combină pedalatul în forță cu viteza;

Intervale – un antrenament cardio intens, cu accelerări de scurtă durată, unde pulsul crește foarte mult, este o clasă unde se urmărește atingerea pragului aerob/anaerob, dar fără a depăși pragul anaerob;

Strength – un antrenament unde se pune accentul pe forță și rezistență, o ședință de efort susținut pe o perioadă lungă de timp, excelent pentru arderea grăsimilor.

 

Nu uita de sală!

Chiar dacă la cycling întâlnești cam toate tipurile de antrenament, pentru rezultate maxime, acesta se poate combina cu cel puțin două ore de fitness, unde îți vei întări musculatura și mai mult.

 

De Vera Fodoroiu, personal trainer, aerobic&fitness instructor, tel.: 0727811048. www.biggym.ro, https://www.facebook.com/vera.fodoroiu

Foto: Shutterstock

 

 

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Măsuri de contracepție peste 35 de ani
Măsuri de contracepție peste 35 de ani

Ai peste 35 de ani și nu vrei copii deloc sau poate nu acum, ori ești mamă deja și nu intenționezi să mai devii. În aceste condiții, evident, se impun măsuri de contracepție adecvate, dar în acord cu vârsta și stilul tău de viață. Cum trebuie să arate contracepția după 35 de ani? Detalii de la dr. Silviu Iștoc, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Citeste
Vitamine și minerale esențiale pentru organism
Vitamine și minerale esențiale pentru organism

Cuprul previne albirea prematură a părului, fosforul transmite noilor celule codul genetic, vitamina D ne întărește sistemul imunitar, iar vitamina B12 este produsă de bacteriile din intestinul subțire. Vitaminele și mineralele esențiale pentru organism formează un univers aparte, cu roluri diferite și foarte bine repartizate. Iată de unde să le procurăm și ce efecte are supradozajul.

Citeste
Unul dintre cele mai sigure lucruri este efectul nociv al televizorului asupra creierului
Unul dintre cele mai sigure lucruri este efectul nociv al televizorului asupra creierului

Dragoș Cîrneci este doctor în neuroștiințe și poate face, cu destulă siguranță, predicții ceva mai informate despre viitorul creierului uman și ce impact au noile tehnologii asupra noastră, de exemplu cum stau lucrurile cu efectul nociv al televizorului.

Citeste
Sport în sezonul rece: cycling
Sport în sezonul rece: cycling

Dacă vremea prietenoasă îți permitea să mergi cu bicicleta la serviciu, să te plimbi pedalând prin parc ori să faci trasee montane pe două roți, sezonul rece te obligă să-ți reorganizezi activitățiile sportive. Soluția? Orele de cycling la sală!

Citeste
Cât de mult funcționează detoxifierea
Cât de mult funcționează detoxifierea

Detoxifierea întregului organism, a pielii, ficatului. Cât este adevărat și cât fals? Funcționează detoxifierea, ce limite are și când ne poate face rău? Detalii de la Alina Trifu, consilier în nutriție.

Citeste
Despre nevoia de cabinete stomatologice mobile - Cossette Chichirău
Despre nevoia de cabinete stomatologice mobile

Luna aceasta, pe coperta revistei se află Cosette Chichirău, deputat USR de Iași. Pentru că ne-am propus să susținem ideea că oamenii (și mai cu seamă femeile) trebuie să se implice politic, vom publica aici inițiativa ei legată de cabinetele stomatologice mobile, un serviciu social atât de necesar, și la care majoritatea populației nu are acces.

Citeste