Now Reading
Tehnici de relaxare pentru un somn mai bun

Tehnici de relaxare pentru un somn mai bun

Deseori programul încărcat sau stresul ne afectează odihna, iar dimineața ne simțim mai obosiți decât atunci când am mers la culcare. Iată câteva tehnici de relaxare pentru un somn mai bun.

Citește și:

Rolul somnului in lupta cu depresia

Solutii pentru un somn sanatos

Pregăteşte o atmosferă de relaxare

Înainte de toate, încearcă să te eliberezi de grijile de peste zi şi de gândurile care îţi provoacă anxietate.

Poţi începe prin a pregăti o atmosferă relaxantă. De exemplu, un ritm lent al muzicii ne linişteşte şi reduce tensiunea din corp.

De asemenea, mirosul de levănţică are un efect calmant şi relaxant. Aşadar, poţi să aprinzi o lumânare sau să foloseşti un ulei volatil pentru aromaterapie cu acest parfum.

 

Relaxarea progresivă a muşchilor

Aşa cum îi spune şi numele, tehnica de relaxare musculară progresivă cuprinde serii de exerciţii de încordare şi apoi de relaxare a muşchilor din corp, lucrând pe rând cu fiecare grupă.

Exerciţiile încep cu degetele de la picioare şi se finalizează cu muşchii capului.

Scopul este relaxarea profundă şi conştientizarea reacţiilor corpului tău când eşti încordată şi când eşti relaxată. Astfel, vei reuşi mai repede să reduci atât tensiunea fizică, cât şi cea emoţională.

 

Tehnicile de respiraţie

Exerciţiile de respiraţie sunt la fel de eficiente pentru a te relaxa.

Concentrarea asupra respiraţiei va oferi minţii tale o altă ocupaţie, îndepărtând atenţia de la gândurile care nu te lasă să dormi.

Pe de altă parte, astfel de exerciţii te vor ajuta să te relaxezi la nivel fizic. Aşadar, stai întinsă şi încearcă să obţii o poziţie cât mai relaxantă.

Încearcă să inspiri pe nas şi să-ţi umpli plămânii cu aer, timp de 4 secunde; ţine-ţi respiraţia timp de 7 secunde şi apoi expiră uşor pe gură timp de 8 secunde.

Repetă întreg ciclul cel puţin de 10 ori şi cel mai probabil vei fi liniştită şi pregătită de somn.

 

Imageria dirijată

Tehnica imageriei dirijate se bazează pe imaginarea unui spaţiu ȋn care te simţi cel mai bine, pentru a-ţi crea o stare de linişte şi calm.

Aşadar, ȋntinde-te şi găseşte-ţi cea mai bună poziţie ȋn care corpul tău să fie relaxat.

Vizualizează un astfel de loc, fie că vorbim de o plajă ȋnsorită, de o poiană ȋntr-o pădure, de o pajişte montană sau de orice alt spaţiu liniştitor.

Imaginează-te acolo şi simte cu totul acel loc: sunetele plăcute, senzaţiile tactile, mirosurile, gusturile etc. Bucură-te de aceste senzaţii şi relaxează-te.

 

Hipnoza şi meditaţia

Beneficiile hipnozei sunt deja demonstrate ştiinţific în tratarea multor afecţiuni emoţionale şi fizice.

Mai mult, ȋn urma hipnozei, vei obţine o stare de relaxare profundă și eliberarea minţii de gânduri.

De asemenea, prin intermediul sugestiilor din timpul hipnozei, somnul tău va fi odihnitor şi te vei trezi revigorată şi plină de energie.

La fel ca hipnoza, meditaţia te poate ajuta să obţii o stare de linişte şi calm, favorabilă unui somn profund.

Pe internet poţi găsi mai multe resurse electronice audio gratuite pe care să le asculţi pentru a intra în starea de hipnoză sau de meditaţie.

Sunt exerciţii pe care, de altfel, poţi învăţa să le practici şi singură, sau, dacă ai nevoie, poţi să exersezi cu ajutorul unui terapeut.

Indiferent ce variantă alegi, este important să ştii că oricine le poate practica dacă îşi doreşte şi nu este nevoie să ai alte abilităţi speciale.

 

Masajul

O altă soluţie este să apelezi la o persoană specializată pentru masaj. Astfel, dacă masajul este bine făcut, efectele sale sunt de lungă durată şi vei obţine o relaxare profundă a muşchilor, dar şi liniştirea din punct de vedere mental.

Efectele benefice ale practicării regulate a masajului sunt numeroase, printre care şi ȋntărirea sistemului imunitar.

Calitatea somnului este foarte importantă pentru sănătate, dar şi pentru funcţionarea noastră zilnică adecvată, la nivel fizic, emoţional şi mental.

Tehnicile menţionate şi descrise sunt foarte eficiente ȋn obţinerea unui somn odihnitor şi ȋn reducerea insomniei. Poţi să le ȋncerci şi să observi care sunt cele mai potrivite pentru tine.

Desigur, prin combinarea lor, rezultatele vor fi amplificate. Dacă, ȋnsă, ai probleme cu somnul şi ele persistă după practicarea acestor exerciţii, este indicat să consulţi un terapeut.

Probabil cauzele sunt mai profunde, iar pentru descoperirea şi rezolvarea lor sunt necesare alte tehnici şi metode specifice.

 

De Elena-Irina Macovei, psiholog, psihoterapeut

Cabinet individual de psihologie: consiliere psihologica, psihoterapie, relaxare si hipnoza

Tel.: 0741.106.169

[email protected]

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top