Now Reading
Terapia craniosacrala – solutia eficienta anti-trauma

Terapia craniosacrala – solutia eficienta anti-trauma

Revista Psychologies

Un accident, o operatie sau o lovitura, pana si stresul sau supararea reprezinta o trauma care ne pot imbolnavi. Efectele negative sunt foarte serioase, dar terapia craniosacrala ne ajuta sa le depasim.

 

Ecoul traumei

Orice trauma, indiferent de cauza, are ecou atat la nivel emotional, cat si fizic. In zilele noastre, stresul este o parte inevitabila din viata si experimentam des nervozitate, tensiune, frustrare, griji, incordare sau presiune.

Trauma este o forma mai severa de stres, care poate aparea ca urmare a unui eveniment singular si coplesitor sau a unor experiente stresante repetitive.

Trauma poate fi de natura fizica – accident, lovitura sau procedura medicala, –, care sa aiba si o componenta emotionala precum durere, soc sau resentiment, dar poate sa rezulte si din comportamentul inacceptabil al altor persoane fata de noi, din neacceptarea propriului comportament.

Efectele stresului si traumei pot fi cumulative, pe masura ce alte incidente se suprapun peste cele initiale – de aceea, o persoana stresata sau traumatizata tinde sa se lase mai usor coplesita.

 

Memoria traumei…

… nu este numai psihologica, ci trauma este retinuta si in corp, ca experienta fiziologica. Unul dintre impulsurile primare ale corpului, atunci cand are de-a face cu un eveniment stresant sau traumatic, este sa se contracteze.

Contractia tesuturilor este parte din sistemul nostru de aparare, iar aceasta contractie ramane captiva in corp si formeaza ceea ce in terapia craniosacrala numim „chist energetic“.

Memoria traumei, pe langa experienta psihica, este si o reactie corporala, regasita in tesut. Desigur, ne reamintim anumite evenimente, circumstante de viata stresante sau traumatizante, dar, odata trecute, nu leasociem cu disfunctia ce poate sa apara mai tarziu, la interval de luni sau ani.

Emotiile negative, legate de anumite situatii sau evenimente, sunt pastrate intacte in tesuturile noastre, ca senzatie fizica. Prin urmare, traumele, stresul se regasesc si in fiziologie, nu numai in psihologie.

Orice durere sau afectiune poate avea o cauza emotionala, iar energia invizibila a chistului emotional nu poate fi identificata de instrumentele medicale actuale.

In cele mai multe situatii, cauza diverselor afectiuni nu este gasita, dimensiunea emotionala a bolii este ignorata si, in ciuda medicamentelor, a tratamentelor, operatiilor chirurgicale etc., boala recidiveaza, iar cursa pentru vindecare devine frustranta.

 

Somatizarea

Somatizarea inseamna manifestarea in corp a unei emotii si, intr-un fel sau altul, cu totii somatizam.

Faptul ca emotiile sunt conectate corporal, este parte a limbajului zilnic, numeroase fraze reflectand asta: „Am un nod in gat de emotie“, „mi s-a strans stomacul de frica“, „am fluturi in stomac de emotie“, „imi da dureri de cap“, „imi provoaca greata“, „am o greutate pe inima“, „a murit de inima rea“, „imi plesneste capul de furie“ etc.

 

Simptome specifice?

Fiecare resimte efectele emotiilor negative in mod diferit, uneori imediat, alteori mai tarziu, peste saptamani, luni sau ani, in diverse zone ale corpului, deci nu putem spune ca exista simptome specifice.

Totusi, gravitatea problemei de sanatate este in directa legatura cu intensitatea trairii si cu perioada cat am simtit-o, iar terapia craniosacrala este metoda care identifica sursa simptomelor, indiferent de data ei, mai recenta sau mai veche.

 

Eliberarea traumei

Terapia craniosacrala (TCS), prin procesul de eliberare emotionala, ne ofera un instrument valoros, care poate fi folosit cu succes atunci cand afectiunea are o componenta emotionala.

Din spectrul terapiilor existente la ora actuala si care abordeaza cauzele emotionale ale bolilor, TCS reprezinta cea mai blanda, neinvaziva, dar directa si eficienta, modalitate de eliberare a chisturilor energetice emotionale.

Prin procesul de eliberare emotionala, emotiile negative sunt localizate, identificate si eliberate, ni se ofera sansa sa privim cu detasare problemele cu care ne confruntam, sa fim mai constienti de propriile nevoi, sa ne regasim resursele interioare.

 

E necesara si psihoterapia?

Nu exista o regula. In relatie cu psihoterapia, terapia craniosacrala reprezinta veriga lipsa, deoarece ofera cheia catre eliberarea emotiei din corp.

O trauma afecteaza atat mintea, cat si corpul, reprezinta o experienta psihofizica, chiar daca evenimentul traumatic nu a cauzat nicio vatamare corporala directa, dar, apeland la TCS, se pot scuti ani de suferinta.

 

Afectiuni declansate de emotiile negative

Afectiunile care pot avea ca factor declansator emo­tiile negative puternice sunt: alergii, arsuri la stomac, astm, atacuri de panica, boala Chron, colita, constipatie, depresie, diabet, dislexie sau alte dizabilitati de invatare.

Se inscriu aici si durerile abdominale, durerile de cap, gat si spate, durerile articulare, de piept, de solduri, de umeri, durerile lombare, deformatii ale coloanei vertebrale, durerile oculare, epicondilita, fibromialgia sau frigiditatea.

Tot acestea stau la baza fobiilor, hipoglicemiei, endometriozei, hipotiroidiei, impotentei sau infertilitatii, insomniei, lupusului, migrenelor, oboselii cronice, Parkinson, problemelor cu sinusurile, reflux acid, scleroza multipla, cancer, sindromul intestinului gros iritabil, sindromul tunelului carpian, teroare nocturna, vertij etc.

Practic, orice durere, disfunctie sau boala poate sa aiba ca factor declansator un chist energetic emotional.

In general, circumstantele de viata in care se formeaza chisturile energetice se refera la: pierderea unei persoane dragi, divortul sau problemele in cadrul relatiei de cuplu, dificultati financiare, stresul acasa sau la locul de munca, pierderea unei sarcini sau avortul, traumele fizice, certurile, abuzurile fizice, mentale, verbale sau sexuale, neglijarea, abandonul.

Chisturile energetice se formeaza in primul rand ca urmare a unor puternice sentimente negative precum: abandon, tradare, frica, absenta iubirii, anxietate, disperare, insecuritate, esec, vulnerabilitate,  respingere, tristete, suparare, absenta pretuirii de sine, manie, vinovatie, ura, resentiment, frustrare, panica, umilinta, gelozie, orgoliu, soc, lipsa de sprijin, mandrie etc.

De asemenea sunt si urmarea unor conceptii eronate despre oameni sau viata  („viata e o lupta grea“, „nu poti avea incredere in nimeni“, „daca nu esti gelos, nu iubesti“ etc.).

Exista chisturi energetice care se formeaza si dupa anumite interventii medicale, daca nu au fost dorite ori s-au dovedit o alegere nefericita, caz in care simtim regret, vinovatie.

De asemenea, se formeaza chisturi energetice in momentul in care un traumatism pur fizic se produce pe un fond de emotii negative puternice: de exemplu, alunecam pe trotuar cand ne gandim cu groaza la plata ratei la credit.

O alta modalitate prin care pot aparea chisturile energetice este preluarea sau transferul acestora de la parinti. Exista emotii negative foarte puternice pe care parintii le traiesc si sunt preluate de copii, fara ca transferul sa fie dorit. In astfel de cazuri, e necesar ca parintii sa se trateze inainte sau in paralel cu copiii lor.

 

Avantajele si limitele terapiei craniosacrale

TCS este o terapie blanda, in care palparea este folosita ca instrument de evaluare si tratament, cu impact pozitiv asupra: sistemului nervos central, sistemului imunitar, sistemului endocrin, organelor interne via sistemul nervos autonom.

Nu s-au pus inca limite pentru afectiunile sau bolile in care TCS isi aduce contributia, fie ca vindeca, alina, imbunatateste, intotdeauna exista un raspuns pozitiv in urma aplicarii ei, ba chiar sustine si asigura succesul pe termen lung al altor tratamente sau terapii utilizate.

TCS poate fi folosita si preventiv, pentru usurarea stresului zilnic, stimularea sistemului imunitar, prevenirea aparitiei diverselor boli.

 

De Mihaela Tepes, terapeut terapie craniosacrala si eliberare somatoemotionala

Tel.: 0725.911.311

[email protected]

A consemnat Catalina Cristescu

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top