Now Reading
Cum sa ma iubesc din nou?

Cum sa ma iubesc din nou?

Trebuie sa invat sa ma iubesc din nou. Cum fac asta, daca mi-e greata de mine, dupa ce am fost folosita?

Intrebare pusa de: Tanya, 22

Raspunsul psihologului:

Este posibil ca niciodata sa nu va fi iubit si sa nu fi crezut ca meritati sa fiti iubita. Faptul ca lucrurile s-au intamplat asa nu inseamna decat ca in viata dvs a aparut un context care a adus la suprafata problemele legate de imaginea de sine.

Desi e confortabil si linistitor sa dam vina pe altii si uneori sigur ca oamenii gresesc fata de noi sau pur si simplu nu le pasa, exista o vorba care mie imi place mult: nu altul iti face rau, ci tu iti faci rau.

In sensul ca lasi pe altcineva sa-ti faca rau, ramai intr-o situatie care produce multa suferinta, avand impresia ca e imposibil sa iesi din ea. E foarte greu sa acceptam ca deseori atragem rautatile altora sau poate chiar le provocam, ca jucam un rol activ in lucrurile oribile care ni se intampla.

Dar cel mai probabil este ca tocmai pentru ca nu va iubiti si nu credeti ca meritati iubirea altcuiva ati acceptat o relatie cu el si i-ati permis sa va raneasca. Stiu ca suna foarte dur, insa lucrurile s-au incheiat, dvs veti trece pana la urma peste ce s-a intamplat, ganditi-va cum ar fi fost sa traiti o viata alaturi de un barbat care v-a tratat atat de urat.

Ideea e ca daca ne dam seama ce contributie am avut intr-o situatie, relatie, etc care ne-a produs suferinta, in viitor avem mai multe sanse sa le evitam. Caci din pacate noi avem in minte si in suflet un anumit model de relatie (de pilda Daca iubesc pe cineva trebuie sa sacrific totul sau O sa-mi vada suferinta si o sa se schimbe in bine – si ambele modele sunt auto-destructive, deci ne aduc o suferinta uriasa), apoi ne gasim pe cineva care accepta sa joace rolul din acel model si asa incepe o relatie. Daca modelul nostru nu se potriveste cu modelul celuilalt, ne cautam alt candidat si tot asa, tipul de relatie se repeta, avem tendinta sa ajungem aproximativ in aceleasi situatii.

Sigur ca si suportul altora (prieteni, rude) v-ar putea ajuta sa lasati in urma cele intamplate. Insa este doar o incurajare temporara, care va poate ridica moralul deocamdata, fara a va putea schimba pe dinauntru, fara a va putea face sa va iubiti, sa aveti incredere ca vreun barbat v-ar putea iubi fara un sacrificiu enorm din partea dvs.

Parerea mea este ca mult mai mult v-ar folosi o psihoterapie care sa va ajute sa identificati ce anume din dvs va impiedica sa va iubiti si sa formati relatii benefice pentru dvs.
 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top