Now Reading
Și tu poți fi oaspetele prințului Charles în Covasna

Și tu poți fi oaspetele prințului Charles în Covasna

Avatar photo

Nu știu alții cum sunt, dar eu, când mă gândesc la vacanțe, mă gândesc la un peisaj rural. Nu-mi place nici orașul foșnitor, nici mall-urile fără capăt, nici agitația urbană de vreun fel. Și cred că îi semăn în acest spirit Prințului de Wales, mai cunoscut sub numele de Charles, moștenitorul tronului Marii Britanii.

 

Prințul Țării Galilor iubește Transilvania, asta se știe deja, ba chiar a generat o modă, moda turismului rural. Adică a făcut oamenii să înțeleagă că nu e nevoie de lux, de materiale moderne și de confort maxim pentru a fi fericit și relaxat, ci e nevoie de experiențe pe care omul modern nu le mai are, tocmai pentru că el caută, obsedat, confort.

Citește și:

Mergi în vacanță în satele de pe Valea Șomuzului. Vei găsi pace sufletească și oameni cum nu mai apar pe lume…

Ce învățăm călătorind

Și acele experiențe se găsesc în locuri neumblate, printre oameni simpli și simpatici, pe care istoria i-a uitat într-un colț de geografie. Cum ar fi ținutul Zălanului, din Covasna.

Valea Zălanului nu este spectaculoasă (cel puțin în sensul în care ne așteptăm noi să fie un loc spectaculos – să arate precum natura din Stăpânul Inelelor).

Este un sătuc de vreo 150 de locuitori, unde te trezești dimineața cu cel mai pur aer și auzi tălăngile vacilor care pasc placid pe versanții dealurilor. Nicio mașină, nicio sirenă.

Ca pe vremea copilăriilor noastre de dinainte de 1990, când toate lucrurile erau mult mai simple. Și Prințul Charles, a cărui copilărie a decurs lin prin anii ’50, adoră toate astea.

Astfel ne explicăm de ce a cumpărat câteva case săsești prin fundația sa și le-a renovat, transformând-le în case de oaspeți, de care se bucură turiștii fini cunoscători (nu vorbim aici de cei care se duc de obicei în vacanțe în Dubai…).

Vin mulți francezi și englezi la Valea Zălanului, ca să mai asculte liniștea desăvârșită, să-i cunoască pe localnicii cei mai simpatici și mai primitori și să mănânce produse locale, fără conservanți.

În ultimul timp, s-au mai prins și românii că e ceva de valoare acolo. Astfel că, în Valea Zălanului, vin adesea grupuri de angajați ai multinaționalelor, în team building sau în concediu.

Și apoi revin pe cont propriu, cu copiii lor, care descoperă ceea ce părinții lor aveau din belșug în copilărie, dar le lipsește lor, copii ai civilizației de asfalt: natura nepoluată, liniștea care alungă spaimele și… căluții!

 

Despre conacele din Ținutul Secuiesc

Județul Covasna le prezintă turiștilor care ajung în acele locuri case cu îmbinare a stilurilor renascentist, baroc și neoclasic. Peste 160 de conace pot fi admirate în județul Covasna.

Unele au intrat în circuitul turistic ca hoteluri, pensiuni sau muzee, în timp ce altele urmează a fi restaurate, din inițiative private, dar și de către Consiliul Județean Covasna.

Unul dintre spațiile de cazare este castelul familiei Mikes din Zăbala. Monumente arhitecturale impresionante sunt castelele care au aparținut familiilor Kálnoky din Micloșoara, Mikó din Olteni, Apor din Turia, respectiv conacul Mikes-Szentkereszty din Zagon.

Dintre conace, le puteți vedea pe cele care au aparținut familiilor Simon din Bicfalău, Damokos din Cernat, Gaál din Dalnic, Séra din Ilieni şi Antos din Reci.

 

SPA și balneoturism

Covasna este una dintre cele mai importante stațiuni balneoclimaterice din țară, unde varietatea de resurse a apelor minerale, mofetele (emanații de CO2), aerul curat și peisajul pitoresc sunt un cadru ideal pentru turismul de relaxare și sănătate.

Covasna este sursa a peste 1.000 de izvoare de ape minerale, cu proprietăți curative, folosite în zone de relaxare și SPA din hotelurile din județ.

Beneficiile acestor ape minerale sunt recunoscute pentru diverse afecțiuni de sănătate, printre care se numără: probleme musculare și ale articulațiilor, probleme digestive și stres.

 

Mofetele și cura de CO2

În Covasna sunt numeroase mofete la centrele de tratament ale hotelurilor, precum și două mofete – Bardócz şi Bene – situate în centrul orașului, unde conținutul de CO2 poate atinge concentrația de 98%.

Cu cât concentrația de dioxid de carbon este mai mare, cu atât tratamentul cu mofeta (mofetoterapia) este mai eficient în tratarea diverselor afecțiuni și în creșterea performanței sportive.

Spitalul de Cardiologie din Covasna are o mofetă cu o suprafață de 100 mp, care poate deservi, în același timp, până la 100 de persoane.

Mofeta spitalului este cunoscută drept una dintre cele mai mari și mai frecventate mofete din lume, aici efectuându-se zilnic între 400-500 proceduri de tratament.

Conform dr. Benedek Geza, fostul director al Spitalului de Cardiologie din Covasna și creatorul „metodei Covasna“, o cură de tratament obișnuit, cu elementele specifice ale stațiunii Covasna (aer curat, cure de ape minerale și mofete), poate trata fără medicamente diverse tipuri de afecțiuni, în special pe cele cardiovasculare.

Metoda funcționează prin normalizarea hipertensiunii, lipidelor din sânge și a greutății corporale. Indicații: boli cardiovasculare, afecțiuni ale tubului digestiv, metabolice, ale sistemului neuropsihic, reumatice și ginecologice. Nu este indicată în cazul bolilor infecțioase, tumorilor maligne și în cazul unor tulburări de ritm cardiac.

 

Printre aristocrați

Contele Kàlnoky are rădăcini familiale în Transilvania și este un bun prieten al Prințului Charles. El a renovat conacul de la Micloșoara, o splendidă clădire în stil renascentist, pe care vrea să îl transforme într-un muzeu al vieții transilvane.

De asemenea, contele are și un frumos proiect social: cei 30 de cai pe care îi deține sunt puși în slujba educației copiilor (cu precădere, a copiilor de romi din zonele apropiate, copii care învață echitație acrobatică).

„Eu îl ajut pe Prințul de Wales în viziunea sa de a salva aceste case vechi. Dar și el mă inspiră pe mine cu pasiunea lui. Eu, când am venit aici, am văzut arhitectura fantastică, obiectele vechi care își păstrează funcția în case, ceva rar.

Dar nu am văzut florile de pe pășune, pe care Charles le-a remarcat imediat! Prințul e un bun cunoscător al florei, știe denumirile științifice ale plantelor și e pasionat de natură, în general.

El s-a oprit la fiecare pas și a admirat florile din zonă. Acele flori înseamnă enorm pentru biodiversitate și mediu. Florile sălbatice sunt un indicator bun al poluării sau al sănătății naturii. Anume flori semnifică faptul că există echilibru, o natură sănătoasă.“

 

Hoteluri

Hoteluri cu baze de tratament și servicii wellness deschise tot anul:

Oferte de tratament: de la 450 lei/pers./6 nopți; în stațiunea Covasna se poate face tratament la mofetele tradiționale sau în centrele de tratament ale hotelurilor, deschise pe tot parcursul anului.

Hotel Cerbul 3*: o săptămână de refacere – sejur 6 nopți cu mic dejun inclus, de la 450 lei/pers. Aceeași opțiune este valabilă și pentru Hotel Covasna 3*.

Hotel Mercure 4*: o noapte de cazare cu mic dejun inclus costă în jur de 74 euro/pers. Hotel Clermont 4* are un spațiu modern amenajat într-un cadru natural deosebit, unde prețul pentru o noapte de cazare în cameră dublă este de 79 euro/2 pers., cu mic dejun inclus.

Excursii în Ținutul Conacelor: 160 de conace și castele se află aici, multe dintre ele fiind amplasate în zone rurale. Turiștii au ocazia să guste din stilul de viață tradițional al sătenilor, să viziteze atelierele meșteșugarilor (fierari, dogari, tâmplari, sculptori etc.), să orneze și să mănânce turta dulce și… kurtoskalacs, desigur!

Se pot vedea încă țesutul la război, pănușatul, sculptatul în lemn, ornarea obiectelor din lemn, precum și prepararea kurtos kalac-ilor și a pâinii de casă, cu cartofi (și turiștii sunt invitați să frământe aluatul).

Tot în Covasna se pot face plimbări organizate cu Mocănița sau cu căruța (și Prințul Charles adoră să se plimbe cu căruța) și se pot lua cursuri de echitație.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top