Now Reading
Turism: Cairo printre moschei, cămile și spa-uri demne de un faraon

Turism: Cairo printre moschei, cămile și spa-uri demne de un faraon

Spa? Bifat. După un masaj energic și o baie la hammam, ia-o la pas prin Cairo. E orașul celor 1001 de nopți, de arome și de povești.

Citește și:

Turism în SUA. Culorile din Colorado

Cipru, insula pe care s-a născut Afrodita

Între Orient și Occident

Aproape de Nil, Midan Tahrir este centrul metropolei. În această piață enormă se găsește  Muzeul de Egiptologie: cu peste 100 000 de vestigii, s-a calculat că este nevoie de nu mai puțin de 9 luni pentru a admira aceste colecții aparținând celei mai vechi civilizații din lume.

De la Midan Tahriri pleacă stărzile Tala’at Harb și et-Tahrir, care traversează centrul orașului, un cartier cu edificii de secol XVIII cu clădiri eduardiene, cu cele mai bune magazine și restaurante în stil occidental.

Din aceeași epocă și în același stil se ridică enclava diplomatică de la Garden City, lipită imediat la sud. Strada el-Tahrir ne duce foarte aproape de grădinile Ezbekya, de piețele Mitan Ataba și de Operă, într-o zonă cu multe teatre, săli de spectacole (cu dans din buric, fetelor, care merită învățat, se pare că e un fitness de zile mari) și cafenele tipice, în care poți sta ore în șir să admiri mulțimea.

Pentru că în niciun moment al zilei peisajul urban nu e identic cu altul.

 

Cu Allah înainte!

Puțin mai departe începe Cairo-ul Islamic, un mușuroi de moschei, mausolee, edificii, piețe și bazaruri medievale. Densitatea arhitectonică a atras acestui oraș supranumele de „cel cu o mie de minarete”.

Aici este bijuteria dinastiei fatimiților care în secolele X și XII au făcut din Cairo capitala lumii islamice. Au radical Al Ahzar, una din moscheile cele mai vechi din lume și una dintre primele universități dedicate studiului legii și doctrinei islamice chiar și astăzi în plină activitate.

Chiar în față se află piața Khan al-Khalili, cel mai mare bazar din Orientul Mijlociu. Acest labirint de dughene de unde se poate cumpăra totul este cel mai mare cartier de comercianți egipteni.

Si turiștii și localnicii trebuie să se angajeze la cele mai dure negocieri și apoi să se relaxeze în cafeneaua Fishawi pentru un ceai sau pentru a fuma o shisha (pipă de apă) în vreme ce lumea se învârte în jurul lor. Aici istoria violentă și sângeroasă a orașului Cairo este exemplificată în fiecare monument.

La nordul bazarului El Hakim, (cel …nebun dintre sultani) ne întâmpină minunata moschee cu numele lui. Madrasa sau școala coranică și mausoleul lui Al Ghouri sunt cele mai bune dovezi de perfidie ale dinastiei mamelucilor, în vreme ce moscheea Sayyida al Hussein este centru de pelerinaje pentru șiiți.

Fiecare mausoleu, minaret sau madrasă poartă numele unui sultan ilustru: Qalaun, Barquq sau Sharat al Durr, una dintre puținele sultane ale Egiptului.

La sud de Khan al Khalili densitatea urbană este și mai mare. La final ne lasă să respirăm două dintre construcțiile cairote cele mai importante: moscheea sultanului Hassan y Al Rafai și puțin mai încolo, moscheea lui Ibn Tulun, una dintre cele mai mari din lume.

Pe o colină se află Fortăreața ridicată de Saladino al XIIlea care străjuiește orizontul marii urbe. Din acest complex iese în evidență moscheea lui Mohamed Ali o copie de gust îndoielnic a alteia, din Turcia.

Acest circuit poate fi încheiat în Orașul Morților, o necropolă unde mii de cairoți locuiesc între mormintele nobililor mameluci din alte epoci.

 

Spa la Cairo – recomandările psychologies.ro

Cairo e un oraș imprevizibil. Da, e foarte bine să mergi la spa-uri vechi, afaceri mici. Însă noi le recomandăm pe cele verificate, care aparțin de obicei hotelurilor mari, acolo unde siguranța e pe primul loc.

Resense Spa. Hammam și baie turcească. Dacă nu ai ajuns vreodată la o baie turcească ori hammam, e timpul. TE vei spăla mai avan decât te-a scăldat mama ta când erai mic/ă.

Nu atât igiena (care e foare importantă la orientali) cât experiența este senzațională. O baie aromată de o oră și atenția totală a angajaților față de pielea și corpul tău.

Royal Maxim Palace Kempinski Hotel | First Settlement, New Cairo, Cairo 11477

Deravana Spa. Dacă vrei masaj thailandez, avem și așa ceva: Localizat la Dusit Thani Lakeview, Cair, adică în centrul orasului, și la 20 de minute de aeroport, acest spa de pregătește fizic pentru o vizită la cele mai apropiate obiective: Piramide, Sfinx, Muzeul Egiptului.

 

În Cairo –orașul  creștin

Dacă te-ai revigorat după masaj, mergi în Cairo creștin. Stația de metrou Mari Girgis te lasă în centrul istoric creștin, cunoscut drept Vechiul Cairo. La bază era o veche fortăreață romană numită Babilon și primii creștini s-au așezat în această zonă strategică aproape de Nil.

In acele vremuri s-au ridicat peste 20 de biserici iar azi comunitatea de creștini copți continuă să mențină aprinsă credința aceasta. Se pot vizita cam 6 biserici și mănăstiri, adică Sf. Gheorghe, Sf. Barbara și un interesant Muzeu Copt.

Micuța comunitate iudaică din Cairo are aici sinagoga Ben Ezra, cea mai veche din țară. Apropierea Nilului îndeamnă la noi și noi vizite. Se află în vecinătate două mari insule, Roda și Gezirah. In prima se află Nilometrul, o metodă antică de măsurare a creșterii Nilului.

Pe ambele insule se împart câteva dintre cele mai luxoase lanțuri hoteliere din oraș. Pe Gezirah se află Turnul din Cairo, cel mai bun punct de unde se poate contempla Teatrul și Opera.

 

La piața de cămile

Cartierele de la vest de Nil sunt relativ noi și populate de clasa de mijloc. La Dokki se află Universitatea din Cairo și Grădina Zoologică.

Aguza și Mohandiseen sunt indiscutabil zone de lux dar cartierul Imbaba este o lume aparte. Suburbie haotică a imigranților proveniți din tot Egiptul acesta este cel mai potrivit amplasament pentru unul din evenimentele cele mai interesante ale orașului, târgul de cămile.

Aceste rezistente și inteligente „corăbii ale deșertului” ajung aici după un lung drum. Sunt aduse din vestul Sudanului prin tot deșertul pe faimoasa Rută de 40 de zile, până la piața Darau, aproape de Assuan în Egiptul de Sus unde sunt încărcate în trenuri speciale cu destinația Imbaba.

Trebuie să ajungi la prima oră a dimineții pentru a nu pierde aceast licitație curioasă de animale și pentru a vedea amestecul de rase și de populații. Tot de aici se poate cumpăra artizanat de bună calitate.

 

Spre piramide!

Vizita la piramide este, desigur, punctul culminant al zilei. Acestea nu se află aproape de oraș, ci în municipiul Giza, astăzi integrat marii urbe.

La marginea deșertului se înalță cel mai admirat complex architectural al umanității. De aproape 5 milenii piramidele lui Keops, Kefren și Mikerinos, aproape de misteriosul Sfinx, au fascinante și au intrigat întreaga lume, generând râuri de cerneală și sute de ipoteze. Ce se mai poate spune despre ele?

Grecii au catalogat piramida lui Keops drept una dintre cele 7 minuni ale lumii antice. Azi se poate confirma că această continuă să fie cea mai grozavă structură dintre cele ridicate de omul antic.

 

Pe scurt, ce e de văzut:

Muzeul de Egiptologie: Cel mai mare și mai complet muzeu de antichități egiptene. Are peste 100 000 de relicve. Aici se găsește tezaurul lui Tutankamon.

Turnul din Cairo: Construit în timpul guvernării lui Nasser, este cel mai bun punct de contemplare a orașului. Sus, la 185 de metri altitudine, s-a construit o minunată cafenea-restaurant.

Moscheea Al-Azhar: Cea mai prestigioasă universitate islamică din lume.

Moscheea El-Hakim: Cea mai frumoasă moschee din întregul Cairo.

Moscheea lui Ibn Tulun, cea mai mare din Cairo.

Khan al Khalili, cel mai mare și mai bine aprovizionat bazar din Orientul Apropiat.

Citadela, simbol al orasului Cairo și al moștenirii sale musulmane.

Orașul Morților: o necropolă unde viii și morții împart același teren. Se poate intra aici prin porțile de nord din zona islamică a orașului.

Vechiul Cairo, cartier creștin cu biserici, mănăstiri și o sinagogă. Bisericile copte sau grecești precum Sf. Gheorghe sau Al Muallaqa, una din cele mai vechi din lume se află tot aici.

Piramidele de la Giza. Cel mai impresionant complex al Egiptului Faraonic. Situat la marginea dintre cartierul Giza și deșert sunt accesibile ușor din centrul orașului, cu microbuzele care pleacă de la Midan Tahrir.

Imbaba, târgul de cămile: în cartierul Imbaba, la vestul orașului se află o piață de cămile care vin pe Ruta de 40 de zile din Sudan pentru a fi vândute în piețele Egiptului de Sus.

 

Text de Iuliana Alexa

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top