Now Reading
Malvina Cervenschi – Admir viata in sine

Malvina Cervenschi – Admir viata in sine

Revista Psychologies
malvina-cervenschi

Frumoasa, misterioasa si fina, dar si cosmopolita si profesionista „brici“, fara ca asta sa fie ceva care o face dura sau masculina. Malvina Cervenschi e o prezenta placuta reala atunci cand discuti cu ea. E calda, atenta si prevenitoare. E eleganta, asertiva, dar stie sa respecte experienta celuilalt. Tot atatea motive pentru care am ales-o drept coperta de numar aniversar.

La fiecare doua randuri vorbeste despre necesitatea de a fi om, de a fi moral, de a invata si de a te prezenta onorabil in lume. Desi e tanara si mai curand discreta, Malvina Cervenschi e un adevarat model.

 

Psychologies: Care e rolul autocunoasterii in viata ta?

Malvina Cervenschi: Esential, as spune. Din acest punct porneste totul: trebuie sa stii cine esti, cum esti construit, ce iti doresti, care sunt capacitatile si aptitudinile. Nu in ultimul rand, principiile, sensibilitatile, perceptiile, talentele trebuie exploatate si identificate ca repere in ansamblul personalitatii tale.

Ai nevoie sa fii constient de cum esti construit in exterior, la fel de mult ca si in interior, pentru a te pozitiona corect fata de tine, in primul rand, apoi ca om in lume. Autoanaliza este primul pas in autocunoastere, autoeducare si, pe alocuri, in autoremediere. Toate aceste actiuni iti ofera posibilitatea de a afla cum iti place sa traiesti, pe cine doresti cu adevarat sa ai langa tine, de a-ti contura armonios munca si profesia, precum si perspectivele de viitor.

 

Esti o persoana inclinata spre introspectie sau mai degraba activa si putin meditativa?

M.C.: Ambele! In general, analizez tot si ma analizez cu strictete! Ce nu are o rezolvare concreta – raportabila la reguli generale si principii insusite – trece la capitolul „feeling si meditatie“. Daca nici aceste doua strategii nu functioneaza, intervine cea mai puternica abordare: „timpul le rezolva pe toate la momentul potrivit, in functie de cum si cat meriti si in functie de ceea ce iti doresti cu adevarat“.

 

Care sunt cele mai importante valori pentru tine si de ce?

M.C.: Cred ca cel mai important in viata este sa fii OM! A fi om inseamna a trai cu picioarele pe pamant, a fi cald, prietenos, empatic, puternic, curajos, ambitios, creativ, sincer, descurcaret, implicat, informat, recunoscator – tot acest caleidoscop de stari, emotii si sentimente contradictorii si elaborate din care suntem construiti cu totii. Si, mai presus de orice, sa te bucuri de lucrurile marunte si simple azi, acum si aici.

 

Cum ai ajuns sa dai greutate acestor lucruri si nu altora?

M.C.: Cu unele te nasti, ba mai mult, le capeti inca de cand esti in pantecul mamei! Cu unele faci cunostinta in primele luni de viata, apoi in urmatorii trei ani, in functie de dragostea cu care esti investit. Conteaza enorm cine e langa tine in primii ani de viata. Probabil ca stiti deja ca prezenta ambilor parinti isi lasa amprenta pozitiv asupra copilului si asupra viitorului lui. Lipsa lor sau prezenta prea mult a unor persoane terte poate dauna.

Despre asta, cu siguranta puteti citi in amanunt. Urmeaza educatia, mediul in care traiesti, experientele personale din care rezulta firesc alegerile tale. Traim si simtim macar o data in viata nesiguranta, frica, mahnirea, tristetea, minciuna, dezamagirea si multe alte lucruri negative, pe care nici nu merita sa le amintesc, insa fiecare te determina sa apreciezi si sa dai greutate acelor lucruri cu adevarat importante pentru tine.

 

Care au fost lectiile de viata cele mai dure pentru tine?

M.C.: „Dur“ e mult spus! Am crescut intr-o familie absolut normala, intr-o familie unde a existat si exista iubire neconditionata, liniste, sanatate si intelegere! Pornind de aici, aproape ca nicio experienta nu ti se pare dura, mai ales cand esti un om norocos, asa cum ma declar eu. Insa, de-a lungul vietii, am invatat si eu nenumarate lectii de la altii sau pe propria-mi piele. Cea mai importanta etapa a fost aceea in care am facut primul pas din balonul imaginar in care locuiam inconjurata de personaje si activitati mai mult idealizate! M-am lovit brusc de o realitate dura si rece, asa ca am fost nevoita sa invat sa ma descurc cu ea, fara sa simt imediat nevoia de a fugi inapoi in balon!

Dintr-o data, culorile nu s-au mai amestecat si totul a devenit clar in ceea ce priveste viata mea. Vad tot ce e bun, dar si rau, tot ce e frumos, dar si urat, tot ce imi place sa aud, dar si ce ma deranjeaza! Important este sa-ti traiesti viata si sa nu lasi viata sa te traiasca pe tine! Tu ai puterea si discernamantul sa faci ceea ce-ti place, ceea ce te face fericita si ceea ce te implineste. Lucrurile se aranjeaza cum vrei, daca stii sa fii un dirijor excelent pentru viata ta! Secretul este sa vezi clar si limpede atat in urma, cat si inainte, dar mai ales in prezent.

 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top