Now Reading
Cum să depășești rănile copilăriei

Cum să depășești rănile copilăriei

Avatar photo

Simți că rănile copilăriei îți afectează viața și la maturitate? În primul rând nu te învinovăți pe tine și iartă-i pe cei care ți-au greșit. Iată și alte sfaturi utile, direct de la psihologi cu experiență.

 

Miruna Stănculescu

Iertarea nu face un serviciu celui care a greșit, ci aceluia care iartă. Pentru că te ajută să faci altceva cu energia pe care o investești în a fi nefericit. Iertarea presupune două lucruri:

(1) să înțelegi ce s-a întâmplat, conștientizând că părinții sunt oameni, deci (inevitabil) imperfecți și supuși greșelii, și (2) că cea mai bună pedeapsă pentru cineva care a greșit este să te asiguri că greșeala nu mai are nicio consecință.

Doar așa poți prelua controlul și poți face din copilărie o poveste, poate tristă, dar depășită. Până la urmă, indiferent de ce ai primit de la părinții tăi, odată ajuns adult, depinde de tine ce faci cu ceea ce ai primit.

Citește și:

De ce uităm tot ce am trăit în prima copilărie?

Traumele din copilărie și cum le discutăm la maturitate cu părinții

Așa că, oricât de atractiv ar putea fi să dai vina pe copilărie pentru ceea ce nu-ți iese ca adult, atât timp cât părinții tăi sunt de vină, tot ei ar trebui să fie cei care pot schimba lucrurile.

Și, de vreme ce ai tras concluzia că n-au nimerit-o prea bine cu prima parte din viața ta, de ce să le lași pe mână și restul vieții?

 

Nadia Gorduza, medic și psihoterapeut

În primul rând să accepți și să recunoști că ai trecut printr-unul sau mai multe evenimente traumatice și că nu ești responsabilă de ceea ce ți s-a întâmplat.

Când ai fost o victimă, trecutul e în controlul prezentului tău, așadar e nevoie ca în prezent să reintri în controlul vieții tale, ca să începi vindecarea. Nu te izola și caută suport specializat.

Înțelege cu adevărat ce înseamnă acceptarea. Doar acceptând că ai fost traumatizată nu înseamnă că îmbrățișezi trauma sau că ești de acord cu ce s-a întâmplat.

Acceptarea înseamnă că te-ai decis ce să faci mai departe. Începe un jurnal al traumei. Scriind zilnic controlat în el ce îți aduci aminte că s-a întâmplat, reușești să scoți din traumă și să diminuezi gândurile intruzive care îți populează mintea 24/24. Intră în control pe momentele când începi să vetilezi emoțiile și nu le da ocazia să se manifeste necontrolat.

Foto: Shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top