Cum să scapi de o idee fixă

Ai gânduri care se repetă în mod obsesiv? Îți afectează viața? Uite ce înseamnă o idee fixă și ce se ascunde în spatele ei.

 

Urmărește și:

Cum să convingi pe cineva să schimbe un comportament

Metode prin care îți poți controla anxietatea

 

Anca Donțu – psihoterapeut cu practică privată

O idee fixă ne poate afecta viața – ziua, dar și noaptea. Sunt situații când nu putem dormi pentru că ne vin în minte anumite gânduri iar și iar.

Un prim pas ar fi să înțelegem de unde vine acea idee fixă? De ce nu putem renunța la ea? De ce este atât de importantă, conștient sau inconștient? Care este „scopul” ei? Poate fi „probată” în realitate?

În al doilea rând, cât de tare ne afectează? Putem să ne continuăm viața în limite normale?

Are influență asupra relațiilor noastre, nu ne putem concentra la muncă, sau cum am spus mai devreme, ne tulbură somnul?

Dacă nu reușim să înțelegem de unde a apărut sau dacă nu o putem confirma sau infirma și nici nu o putem ignora suficient de mult, cât să nu ne deranjeze prea tare, putem apela la un psihoterapeut, care să ne ajute să „intrăm” în mintea noastră și să preluăm controlul gândurilor și sentimentelor care au generat-o.

 

Monica David – Bucharest Therapy and Education Center

Dacă această idee ne blochează capacitatea de funcționare zilnică, respectiv ne impiedică în a ne desfășura la locul de muncă sau în viața personală, atunci ar fi bine să ne oprim din cotidian și să ne autoevaluăm.

Această idee are la bază un context actual de viață? Ce anume ne preocupă?

Dacă identificăm o situație de viață care ne preocupă, atunci o soluție pentru a scăpa de această idee este să acționăm în a schimba acel context sau să lucrăm asupra acceptării acestuia.

Dacă sunt mai multe idei ce ne domină mintea, prin rotație, atunci este posibil să fim suprasolicitați.

Soluția în acest caz ar fi să găsim modalități de relaxare și de detașare. O baie fierbinte cu spumă și o muzică de fond, practicarea unei forme de meditație sau relaxare, practicarea unui sport sau plimbări în aer liber. Orice considerăm că ne este benefic.

Pe lângă aceste forme de detașare este important să luăm măsuri în a reduce numărul de ore lucrate sau în a crește durata timpului de odihnă.

 

Rodica Mateian – Bucharest Therapy and Education Center

Obsesiile manifestate prin idei fixe sunt, la bază, manifestări ale anxietății. O persoană care devine afectată în sarcinile vieții de ideile fixe pe care le are este o persoană care evită să facă față unor situații care nu îi sunt confortabile.

Din aceasta cauză „se ține ocupată” cu aceste idei fixe, repetitive. În accepțiunea psihoterapiei individuale, orice acțiune are în spate un scop, de cele mai multe ori neconștientizat.

În cazul obsesiilor, a ideilor fixe, scopul neconștientizat este acela de a evita anxietatea pe care alte activități, acțiuni le-o provoacă.

A aduce în câmpul conștiinței scopul neconștientizat, ceea ce vrea persoana să evite folosindu-se de ideile fixe, produce o îmbunătățire a stării persoanei repective până la înlăturarea obsesiilor, a ideilor fixe.

 

Domnica Petrovai – Mind Education Health

Unii oameni nu o recunosc ca fiind o idee fixă, ci mai degrabă ca fiind corectă și adevărată. Cei care cred în dreptate și argumente logice.

Deci, de ce ai vrea să scapi de ceva în ce crezi ca fiind adevărat?

Poate doar dacă privești consecințele. Relații eșuate, dezamăgiri frecvente, nemulțumiri și nefericiri.

Dacă însă îți dorești mai multă flexibilitate, nu atât de multe certitudini, îți recomand să începi prin a asculta și perspectivele celuilalt. Cum simte și percepe cel de lângă tine.

Trăim mulți cu iluzia că știm care sunt intențiile celuilalt, mai degrabă negative și ale noastre mai degrabă pozitive. Ceea ce este fals.

Avem acces fiecare la o cantitate limitată de informații și cel de lângă noi la fel. Însă avem experiențe diferite. Așa că, ne îmbogățim când integrăm și perspectiva celuilalt.

 

Foto: 123rf.com

loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Ce este patriotismul și de ce e necesar să ne implicăm politic?
Ce este patriotismul și de ce e necesar să ne implicăm politic?

Roxana Wring este Consilier la Primaria Capitalei. A revenit in România pentru a lupta civic, pentru a contribui la salvarea patrimoniului bucureștean, și, din 2016, este în politică și administrație publică. Roxana Wring vorbește în cele ce urmează cu Iuliana Alexa, redactor sef Psychologies, despre nevoia de implicare civica si despre patriotism.

Citeste
Care este diferența dintre îndrăgostire și iubire
Care este diferența dintre îndrăgostire și iubire

Sentimentul de îndrăgostire este echivalentul fluturașilor din stomac. Oricât de puternic ar fi însă, nu se compară cu cel de iubire. Între cele două există o cale lungă de parcurs. Explicații de la psihoterapeutul Alex Căciuloiu.

Citeste
Chiar există! Cum ajungem să simțim dragoste la prima vedere
Chiar există! Cum ajungem să simțim dragoste la prima vedere

Este oare posibil să simțim dragoste la prima vedere? Ce ne declanșează acest sentiment și care este semnificația lui? Răspunsuri de la psihoterapeutul Alex Căciuloiu.

Citeste
Cum să scapi de o idee fixă
Cum să scapi de o idee fixă

Ai gânduri care se repetă în mod obsesiv? Îți afectează viața? Uite ce înseamnă o idee fixă și ce se ascunde în spatele ei.

Citeste
Poți apela la psihoterapie și consiliere virtuală indiferent de problemele cu care te confrunți
Poți apela la psihoterapie și consiliere virtuală indiferent de problemele cu care te confrunți

Cu toții avem momente în viață în care ne dorim să apelăm la psihoterapie sau consiliere. Fie avem o dilemă, fie stresul ne copleșește, fie relația de cuplu sau cea cu copiii are de suferit. Psihiatrul Mihai Bran ne vorbește despre platforma care ne ajută să accesăm astfel de servicii.

Citeste
Cum ne ajută asistența psihologică digitală
Cum ne ajută asistența psihologică digitală

Asistența psihologică digitală este cea mai simplă cale de acces la serviciile de specialitate ale psihologilor, psihoterapeuților și consilierilor. Medicul psihiatru Mihai Bran ne oferă mai multe informații despre platforma pe care găsim astfel de soluții pentru a ne elibera de stres, anxietate, probleme de cuplu sau cele de parenting.

Citeste