Now Reading
La ce folosește hipnoza?

La ce folosește hipnoza?

Vrei să faci pace cu trecutul tău? Să îți recapeți stima de sine? Sau să te lași de fumat? Uite cum te ajută hipnoza.

 

Urmărește și:

Ce este hipnoza?

Ce e starea de transă?

 

Hipnoza nu forțează lucrurile

Hipnoza, în sine, nu este o terapie. Dar este un instrument terapeutic foarte valoros și are valențe multiple.

În funcție de nevoile clienților mei, introduc transele în scopuri variate: să-și regăsească resursele interioare și să le poată accesa, să își amintească și să retrăiască lucruri simțindu-se în deplină siguranță, pentru ca apoi să le reașeze interior și să se „impace“ cu ele.

Să înlocuiască unele comportamente nedorite cu altele mai sănătoase și mai potrivite pentru ei (fumat, mâncat compulsiv etc.).

De asemenea, o mai folosesc în gestionarea durerii, a spaimelor; pentru reclădirea imaginii de sine, a încrederii în sine, a stimei de sine, pentru a face față diferitelor situații sau conflicte în loc să le evite.

Este nevoie de un timp interior, iar acest lucru nu poate fi forțat nici cu hipnoza. Însă hipnoza te poate ajuta inclusiv să conștientizezi răbdarea pe care meriți din plin să o ai pentru tine, pentru propria ta metamorfoza.

 

Revelațiile în transă sunt uimitoare

De obicei, prima stare de hipnoză indusă în terapie fascinează, încântă persoana care o trăiește. Însă, de multe ori, unii clienți sunt dezămăgiți de prima transă: nu a fost așa cum și-au imaginat ei hipnoza…

Iar faptul că a fost o transă superficială (adică au auzit sunetele dinafară, au ramas conștienți de gândurile lor), îi face să creadă că nici n-au intrat în transă.

Contează prea puțin dacă o transă este sau nu profundă, important este ca în acea stare omul să intre în contact cu sine și să lucreze.

De câțiva ani, chiar se lucrează cu „transa trează“, care este la fel de eficientă în terapie ca și cea profundă.

De altfel, chiar la aceeași persoană, transele sunt unice, nu seamănă una cu cealaltă. Uneori, se cufundă mai profund și are trăirile intense, alteori, omul rămâne mai conștient ori simplu spectator, simțindu-se mai în siguranță să păstreze o oarecare distanță emoțională.

Nici eu nu știu cum va fi transa pe care o induc. O accept așa cum o trăiește clientul meu și mă adaptez la nevoile lui din acel moment. De multe ori, revelațiile pe care le au clienții în transe sunt uimitoare pentru ei.

Alteori, conștientizează doar parțial sau neclar lucrurile, iar peste un timp sunt plăcut surprinși că se trezesc cu răspunsuri și iluminări în mintea conștientă.

 

Dr. Crista Darie este psihoterapeut (hipnoza clinică și terapie ericksoniană). E-mail: [email protected], Site: Psihoterapie-hipnoză

 

 

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top