Alimentele sanatoase vs mancarea fast food

De ce alegem uneori mancarea fast food, desi nici macar nu intentionam sa o cumparam? Care sunt motivele psihologice din spatele alegerilor alimentare pe care le facem? Iata cativa factori care interactioneaza cu acest proces.

 

Ce inseamna alimente sanatoase

Fara a face referire la intolerantele alimentare ale fiecareia sau la pofte, alergii, mofturi, etc., alimentele sanatoase sunt cele care ofera substantele nutritive necesare organismului pentru o functionare optima pe parcursul unei zile.

Aici intra deja cunoscutele fructe, legume, cereale, seminte, lactate, carne slaba, si, practice, tot ceea ce nu este procesat pana la punctul de a deveni cu totul altceva fata de materia prima naturala de la care s-a plecat.

 

Ce inseamna mancarea fast-food

Inseamna nu numai ceea ce este servit intr-o punga de hartie plina de grasime, sau pe o tava de plastic plina cu farfurii si ele din plastic, ci tot ceea ce este procesat! De la mancarea oferita de lanturile mari de restaurante fast-food, pana la ceea ce se afla in raioanele de la supermarketuri.

Daca are conservanti, aditivi, este fara grasime (low fat), fara zahar, si orice mai poate sa scrie pe eticheta, punga, ambalaj, cu scopul de a ne face sa gandim „E bun, ca scrie pe punga!“, sunt sanse sa nu fie tocmai ok pentru noi.

 

De ce alegem mancarea nesanatoasa

Pe langa faptul ca este convenabil de ieftina, este si usor sa ne mintim. Invocam motive de genul: „N-am timp sa gatesc“, „N-am timp sa prepar ceva proaspat mereu“, „Nu am cand sa mananc la serviciu, asa ca decat sa nu mananc deloc…“.

Toate sunt motive valide in spatele carora oricare se poate ascunde, si sa nu primesca un raspuns contrar. Dar nu este numai vina noastra!

Un factor important de care trebuie sa tinem cont este cantitatea de stimuli vizuali, olfactivi si auditivi la care suntem supusi zilnic. Pe baza acestora noi luam decizii zilnic, si nu doua, trei pe zi, ci mii de decizii. Majoritatea chiar inconstient.

 

Ce se intampla in creier cand mancam fast-food

Industria alimentara nu face altceva decat sa puna pe piata acele produse care pot aduce cel mai mare profit pentru marile companii, si face acest lucru folosind in alimente cele mai ieftine materii prime, de exemplu siropul de porumb care a inlocuit zaharul din produse, fiind mult mai ieftin de fabricat dar si mai nociv pentru organism.

Produsele nu se vand insa de la sine, noi fiind zilnic supusi unor reclame si campanii de promovare a acestora. Pe baza a ceea ce vizionam, ne-am conditionat creierul sa se astepte la o crestere brusca a hormonului dopamina (hormonul placerii), asta pe masura ce grasimile nesaturate intra in circuitul sanguin, facandu-ne nu numai sa gasim acceptabil dar si recompensator actul de a manca alimente care nu sunt sanatoase.

Practic, creierul, bazandu-se pe reclame, ne spune: „Alege acel produs pentru ca te vei simti minunat“. Apoi mancam acel produs si simtim placere.

Astfel, pentru ca am simtit placere, centrul nostru de comanda va retine ca atunci cand vei consuma un burger la cinci lei facut din resturi ce par a fi carne, cu multe alte ingrediente care au menirea de a te face sa crezi ca mananci cel mai gustos lucru din lume, te vei simti bine.

In concluzie, ori de cate ori vei vedea vreo poza sau o persoana ca manaca in fata ta, sau vei  mirosi intr-un centru comercial mancarea fast-food, automat creierul tau iti va sugera ca ai ocazia sa primesti o recompensa sub forma placerii culinare. Acesta ar fi motivul pentru care alegem inconstient sa mancam, uneori,  nesanatos.

 

De Ana Pantazescu-Ana

Foto: 123rf.com

loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Care este diferența dintre apa plată și apa minerală
Care este diferența dintre apa plată și apa minerală

Apă minerală? Plată? Carbogazeificată? Poate că nu ne întrebăm prea des despre aceste diferențe, însă ar trebui să o facem. Câteva lămuriri ne oferă domnul inginer Nicolae Șarvari, de la Borsec.

Citeste
Obiceiuri alimentare pe care le putem schimba... în cuplu
Obiceiuri alimentare pe care le putem schimba… în cuplu

Cu toții avem anumite obiceiuri alimentare, iar în cuplu putem constata că nu sunt compatibile. Iată ce avem de făcut dacă ne dorim o schimbare constructivă a stilului alimentar.

Citeste
Autosabotare: Motive psihologice care ne împiedică să slăbim
Autosabotare: Motive psihologice care ne împiedică să slăbim

Deși suntem nemulțumite că nu slăbim, în spatele acestei rezistențe se pot ascunde cauze psihologice. Iată câteva motive pentru care apelăm la autosabotare.

Citeste
Dependența de dulciuri: 9 din 10 femei iubesc ciocolata. A zecea minte
Dependența de dulciuri: 9 din 10 femei iubesc ciocolata. A zecea minte

Dependența de dulciuri este o problemă serioasă pentru noi, femeile. Iată câteva motive din spatele ei, dar și soluții pentru a o depăși.

Citeste
Ce înseamnă o cafea bună în viziunea unui campion mondial
Ce înseamnă o cafea bună în viziunea unui campion mondial

Alexandru Niculae este World Coffee Roasting Champion 2016. Adică știe cel mai bine din lume cum arată și ce gust are o cafea bună. Iată-l în revista noastră, detaliind chestii subtile despre cea mai populară băutură a dimineții.

Citeste
Alimente pentru o memorie mai bună
Alimente pentru o memorie mai bună

Uiți des unde ai pus cheile de la casă, dacă ai plătit sau nu anumite facturi? Unele sarcini de la serviciu parcă ți se șterg din minte? Ce e de făcut? Ajută-ți memoria cu alimentele potrivite!

Citeste