Now Reading
Cum să creezi oază de liniște în casa ta. Alegerile care îți vor îmbunătăți starea de spirit

Cum să creezi oază de liniște în casa ta. Alegerile care îți vor îmbunătăți starea de spirit

mobila-si-stare-de-spirit

Există o legătură foarte strânsă între felul în care este decorată și întreținută locuința ta și starea ta de spirit. Această legătură este studiată de cercetătorii din domeniul neuroarhitecturii, o disciplină care încearcă să găsească modalități de a construi edificii care să contribuie la configurarea pozitivă a stărilor, emoțiilor și dispoziției celor care locuiesc în respectivele clădiri.

Dacă urmezi câteva principii din neuroarhitectură, poți avea o casă care să te facă să zâmbești imediat ce îi treci pragul.

Dormitorul, locul de refugiu

Casa ta este locul în care te retragi la finalul unei zile agitate, cel în care ar trebui să-ți regăsești echilibrul interior, iar dormitorul este una dintre cele mai importante camere dintr-o locuință. Aici îți reîncarci bateriile și îți recapeți energia, motiv pentru care și decorul ar trebui să fie unul cât mai plăcut.

Nu este nevoie să ai prea multe lucruri în dormitor – un pat mare și comod, noptiere și un dulap sunt suficiente pentru a crea un spațiu deosebit. Te vei convinge că un decor echilibrat îți poate conferi o stare de bine doar privind la tipurile acestea de mobilier. După cum observi, cu doar câteva obiecte simple poți crea camera care sa-ți readucă zâmbetul pe buze.

Alege culori deschise pentru mobilă și draperii, ele vor crea senzația de spațiu aerisit și îți vor conferi o stare de liniște și destindere. Renunță la draperiile din catifea sau alte materiale grele, ele blochează razele soarelui, fapt care îți va afecta starea de spirit.

Bucătăria, încăperea unde își începe ziua întreaga familie

Una dintre cele mai speciale camere din întreaga locuință, bucătăria este locul în care se adună întreaga familie. Este un spațiu în care ar trebui să domine buna dispoziție, pentru că aici îți începi ziua, cu o cafea și te întâlnești pentru prima dată în zi cu ceilalți membri ai familiei.

Bucătăriile open space sunt în general considerate cele care îmbunătățesc starea de spirit. Pentru că în această încăpere se pregătește mâncarea sau se mănâncă, oamenii se simt oarecum vulnerabili și în alertă, o reminiscență din vremea în care oamenii erau vânători și culegători, iar primejdiile pândeau la orice pas. Dacă pot vedea tot ce se întâmplă în restul casei și, mai ales, dacă pot vedea ușa de la intrare, se simt mai relaxați când mănâncă.

Un living unde toată lumea se simte bine

Familiile moderne petrec destul de mult timp în living, iar decorarea lui poate să aibă un important impact asupra interacțiunilor dintre oamenii care locuiesc sub același acoperiș. Principiul cel mai important ar trebui să fie cel al alegerii unor piese de mobilier care să nu aibă colțuri ascuțite. Mergi pe obiecte rotunjite, acestea îți vor conferi o stare de siguranță și relaxare.

Oamenii se simt mai bine în preajma obiectelor cu o astfel de formă geometrică deoarece în epoca omului primitiv, orice colț ascuțit era privit ca un pericol. Avem încă baza strămoșilor noștri, iar unele forme ne fac, instinctiv, să ne simțim în pericol.

Bineînțeles, acest lucru nu înseamnă că absolut toate obiectele trebuie să fie rotunjite, este suficient să ai în living o măsuță de cafea ovală sau o canapea cu brațele având o formă rotunjită.

Ce mai trebuie să știi:

  • Lumină naturală și ferestrele înalte îi ajută pe elevi și studenți să se concentreze mai bine
  • Plantele de interior te energizează, contribuie la risipire stresului și ajută concentrarea
  • Orice schimbare de decor îți schimbă și starea de spirit. Îți poți schimba dispoziția prin simpla rearanjare a obiectelor de decor dintr-o cameră.
  • Acordă atenție iluminatului. Nu folosi o singură sursă de lumină, cea din tavan, amplasează și lămpi și veioze în colțurile camerei. Utilizează becuri cu lumină caldă și ferește-te de neoane.
  • Cromatica joacă un rol foarte important. Alege culori pastelate pentru dormitor și bucătărie, și unele mai puternice pentru birou.

Tu ai observat vreo legătură între felul în care este decorată o cameră și starea de spirit?

Sursa foto: Shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top