Now Reading
Dependența de dulciuri: 9 din 10 femei iubesc ciocolata. A zecea minte

Dependența de dulciuri: 9 din 10 femei iubesc ciocolata. A zecea minte

Dependența de dulciuri este o problemă serioasă pentru noi, femeile. Iată câteva motive din spatele ei, dar și soluții pentru a o depăși.

Citește și:

Stări care ne declanșează mâncatul pe fond emoțional

Cand trebuie sa mergem la nutritionist

Femeile au în ADN preferința pentru gustul dulce. Încă din cele mai vechi timpuri, când omul trăia în peșteri, unul dintre rolurile femeii era acela de a aduna plante, fructe și rădăcini comestibile. Înainte de a le oferi copiilor, femeia gusta. Gustul dulce indica faptul că hrana era coaptă și bună de mâncat.

În acest fel, femeile și-au dezvoltat și rafinat în palatul gustativ gustul dulce și, implicit, preferința pentru alimentele dulci.

O scuză avem, în consecință, atunci când ne lovește brusc pofta de dulce. Însă atunci când ne lovește și brusc și des, înainte de a găsi soluții, este necesar să identificăm cauzele. Mai exact, care sunt situațiile în care organismul ne cere ceva dulce.

 

Lipsa somnului

Faptul că îți este poftă de ceva dulce atunci când nu dormi suficient sau când somnul nu este odihnitor, nu este doar în capul tău, ci este un aspect dictat chiar de creier.

Cercetări recente au demonstrat că, în cazul privării de somn, centrul recompensei aflat în creier răspunde mai rapid la alimentele nesănătoase, în special la cele dulci.

În același context, organismul încearcă să acopere o lipsă (a somnului, în acest caz) cu ceva ce are întotdeauna la îndemână (mâncare).

 

Lipsa activității fizice

La fel ca somnul, sportul este unul dintre pilonii principali ai unui stil de viață echilibrat. În momentele în care facem mișcare, corpul eliberează endorfine, substanțe responsabile pentru starea de bine. Același lucru se întâmplă și atunci când mâncăm dulciuri.

În consecință, în perioadele în care facem sport cu regularitate, starea de bine va fi rezultatul mișcării și nu o vom mai căuta în produsele cu zahăr.

În plus, atunci când conștientizăm cât efort presupune arderea caloriilor, ne vom gândi de două ori înainte de a mânca o ciocolată întreagă.

 

Stresul

Stresul pare a fi cauza tuturor problemelor cotidiene. Inclusiv atunci când vorbim de pofta nesănătoasă de dulciuri, de mâncatul necontrolat, fără a ne fi foame, ci doar pentru a umple goluri sufletești, stresul este unul dintre factorii generatori.

Dulciurile relaxează și calmează, ne dau o stare de bine și de fericire aparentă. Ajută la creșterea nivelului serotoninei, un hormon care este asociat cu plăcerea și care activează în creier centrul recompensei.

 

Hidratarea insuficientă

Deshidratarea poate împiedica ficatul (unul dintre locurile unde este stocat glicogenul) să elibereze glucoza și să o transforme în energia necesară corpului. Apare astfel nevoia de energie a organismului, pe care o traducem în falsa pofta de dulce.

Hidratarea insuficientă este asociată și cu pofta mare de mâncare, creierul transmitându-ne mesajul incorect.

Astfel, atunci când simți poftă de dulce, mai degrabă un pahar cu apă decât o prăjitură poate acoperi nevoia.

 

Nevoia de alimente nutritive

Atunci când vorbim despre alimentația nepotrivită, pofta de dulce este generată de mai multe aspecte: fie mâncăm prea puțin, fie amânăm să mâncăm până în punctul în care glicemia scade, fie nu mâncăm alimente nutritive.

În toate situațiile, există soluții unice și echilibrate, care se traduc prin 5 porunci ale bunului simț: trei mese principale și 1-2 gustări. 1-2 fructe zilnic! Ideal să începem ziua cu micul dejun, nu cu masa de prânz.

Carbohidrați cu eliberare lentă a energiei: orez integral, paste și pâine integrală. Pentru că opusul, adică orezul, pastele și pâinea din făină albă sunt lipsite de vitamine, fibre și minerale și bogate în amidon.

Astfel, la finalul unei mese cu alimente sarace nutritiv, creierul va cere nutrienți extra, pe care îi putem asocia cu pofta de dulce (de exemplu, în situația în care după o masă copioasă simțim nevoia de desert).

Legumele bogate în apă și cât mai divers colorate în proporție de 50% din conținutul farfuriei.

Proteine de bună calitate – de origine animală (pește, curcan, pui, vită) sau de origine vegetală (mazăre, fasole, linte, năut, ciuperci)

Concluzionând, somnul de calitate, sportul constant, diminuarea stresului, hidratarea și alimentele nutritive sunt aliații noștri în lupta cu pofta de dulce.

Nu încercați să construiți de mâine toți acești piloni, ci puneți zilnic câte o cărămidă. Schimbarea de durată a obiceiurilor este rezultatul pașilor mici dar constanți.

 

De Alina Trifu, consilier în nutriție, terapeut în terapii complementare, cu specializare în nutriție, diete și stil de viață și membru în Ordinul Practicienilor de medicină complementară și alternativă. Fondator iHealth. Ambasador Food Revolution, concept inițiat de Jamie Oliver.

[email protected]

www.ihealth.com.ro

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top