Now Reading
Plan alimentar strict? Broccoli e cel mai bun? Educă-ți copilul să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea

Plan alimentar strict? Broccoli e cel mai bun? Educă-ți copilul să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea

Pentru o nutriție sănătoasă a celui mic te poți adresa unui nutriționist. Nu te agăța de un plan alimentar prea strict și ajută-ți copilul să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea.

Citește și:

Dependența de dulciuri: 9 din 10 femei iubesc ciocolata. A zecea minte

De ce sa preferi alimentatia sanatoasa

Copiii sunt adulți în miniatură, iar comportamentul nostru față de ei trebuie adaptat în consecință. Nu știu, dar învață, nu au aptitudini, care le deprind, nu și-au format gusturi sau preferințe, dar zilnic acceptă sau refuză alimente.

Indiferent de trendurile care circulă în materie de nutriție, copiii trebuie să primească, în familie și mai târziu, în societate, trendul normalității în relația lor cu mâncarea.

Pendularea între o grijă excesivă a părinților în primii ani de viață și o relaxare foarte permisivă pe măsură ce copiii cresc, este o practică debusolantă care a făcut ca România să fie pe locul doi în lista tărilor cu obezitate infantilă. 1 din 4 copii este obez și 1 din 2 este supraponderal.

Iată un decalog pentru părinții ai căror copii vor dezvolta o relație sănătoasă cu mâncarea:

1 Sunt zile în care va mânca mai mult și zile în care va mânca mai puțin, zile în care va avea poftă și zile în care va fi mai sclifosit. E la fel ca tine. Nu-l obliga și nu-l stresa. Lucrurile se echilibrează.

2 Va avea perioade în care nu va mânca broccoli și perioade în care nu va mânca spanac. Nici ție nu îți place dovlecelul și poți supraviețui foarte bine fără el. Asigură-te, în schimb, că mănâncă legume. Pune-i la dispoziție cât mai variate și mai colorate și mâncați împreună.

3 Nu-l recompensa și nu-l condiționa cu dulciuri. Mai târziu, în viața, va învăța să se recompenseze și motiveze singur, să își condiționeze emoțiile și stările cu mâncare. Nu îl aplauda dacă mănâncă, pentru că vorbim de un act firesc, care ne asigură supraviețuirea, nu de un premiu câștigat la olimpiada de conopidă-viteză.

4 Implică-l în luarea deciziilor atunci când stabiliți felurile de mâncare ce urmează a fi pe masa, dar și în pregătirea lor. Va mânca cu entuziasm dintr-un preparat la care a contribuit.

5 Desființează clubul celor care mănâncă tot din farfurie. Cei mici știu cât au nevoie, când stomacul este plin.

6 Tratează-l ca pe un adult în devenire și explică-i de fiecare dată de ce e bine să mănânce legume, de ce este zahărul în exces nesănătos, de ce peștele ne face mai deștepți. Ai încredere în el că va înțelege, chiar dacă nu de prima dată.

7 Încearcă să nu îi transferi propriile temeri și fobii în relația cu diverse alimente, o relație atât de importantă, care îi va însoți pe parcursul întregii vieți.

8 O cantitate prea mare de alimente în farfurie îl poate descuraja. Oferă-i câte puțin și lasă-l să mai ceară.

9 Oferă-i des, cu încredere și perseverență alimente noi. Copilul are nevoie de timp înainte de a decide dacă o legumă sau fel de carne îi place sau nu.

10 Nu te aștepta să mănânce cu entuziasm fructe sau lactate dacă tu nu o faci. Cei mici își dezvoltă comportamentul prin mimetism, iar odată cu alimentele atent alese, gătite sănătos, primesc și obiceiuri pe care le vor purta cu ei toată viața de adult.

 

De Alina Trifu, consilier în nutriție, terapeut în terapii complementare, cu specializare în nutriție, diete și stil de viață și membru în Ordinul Practicienilor de medicină complementară și alternativă. Fondator iHealth. Ambasador Food Revolution, concept inițiat de Jamie Oliver.

[email protected]

www.ihealth.com.ro

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top