Now Reading
5 pasi pentru a incepe o noua relatie

5 pasi pentru a incepe o noua relatie

Revista Psychologies

Uita regulile. Inceteaza sa crezi ca trebuie sa te schimbi tu pentru a intalni persoana “potrivita”. Persoanele care sunt intr-adevar fericite cu relatia in care se afla isi valorifica timpul cu dezvoltarea lor personala si nu fac eforturi pentru a fi intr-un anumit fel ca sa atraga dragostea, persoana “potrivita”.

In loc sa te focusezi pe tehnici de atragere a partenerului potrivit, incearca sa iti concentrezi atentia pe aceste 5 principii, si in timp persoana potrivita va aparea singura.

 

1. Intelege-te atat emotional cat si sexual. Daca nu reusesti sa te intelegi din aceste puncte de vedere vei intra intr-o relatie amoroasa dintr-o pozitie de dependenta emotionala. Vei avea speranta nerealista ca celalalt va sti sa te inteleaga si sa te faca fericit/a, cand chiar tu nu stii.

Sa comunici direct cu partenerul/a despre emotiile si nevoile tale sexuale este foarte important. Sa speri ca altii te vor percepe emotional sau sexual intr-un mod intuitiv este pura fantezie. Trebuie sa faci un efort si sa constientizezi reactiile tale emotionale atat la oameni cat si la evenimentele din viata ta.

Observa-ti reactiile. Reflecta asupra sentimentelor tale si vorbeste cu oamenii apropiati despre ceea ce simti si ceea ce constati despre tine, fara a avea asteptari din partea lor.

 

2. Crede ceea ce oamenii arata si spun despre sine. Este normal ca atunci cand suntem atrasi de cineva sa vrem sa fim mai buni. Atunci cand cineva te trateaza fara respect sau te dezamageste in mod constant, trebuie sa intelegi ca asa este el/ea cu adevarat.

Daca incerci sa vorbesti cu cineva si persoana respectiva te indeparteaza este clar ca nu reprezinta perechea “potrivita”. Daca un barbat spune ca nu vrea nimic serios sau ca are nevoie de “spatiu” , uita-l. Nu va doriti aceleasi lucruri.

Crede ceea ce oamenii spun despre ei insisi. Daca se comporta imatur sau spun lucuri care te ranesc, treci mai departe. Nu este responsabilitatea ta sa arati oamenilor o “cale mai buna”, este responsabilitatea ta sa te dezvolti ca om.

 

3. Evita “intimitatea sexuala”. Prin “intimitate sexuala” ma refer la intimitatea emotionala pe care oricare cuplu si-o doreste, dar care se realizeaza doar prin sex. Daca speri ca relatia sexuala va conduce intr-un final la o relatie emotionala solida, renunta si abtine-te.

Studiile arata ca relatiile care incep prin sex inaintea intimitatii emotionale nu ajung sa se transforme in relatii adevarate. Vei ajunge sa iti consumi timpul si energia ca sa iti faci partenerul/a sa treaca la “pasul urmator”, cand ai putea sa te concentrezi pe cresterea ta ca persoana si pe gasirea unei jumatati care sa te placa pentru ceea ce esti si ce ai devenit.

 

4. Separa-te psihic de parintii tai. Acesta nu este un lucru usor de realizat, deoarece, desi majoritatea dintre noi cred ca au facut-o deja, in realitate, nu este asa. Ca adult, daca iti lasi parintii sa iti satisfaca toate nevoile tale emotionale, eliberezi o parte din energia de care ai nevoie in relatiile amoroase.

Incearca cat de mult poti, sa fii independent/a de parinti. Asta nu inseamna sa nu petreci timp cu ei, sa nu te bucuri de compania lor sau sa nu le impartasesti dorintele tale.

A fi independent/a de parinti inseamna sa poti fi capabil/a  sa iei deciziile singur/a. A-i intreba parerea in orice situatie, a le cere sfatul si aprobarea in mod repetat sau a le permite sa iti controleze viata inseamna ca nu traiesti pentru tine.

Si daca le vei permite parintilor mereu sa “duca greul” pentru tine, nu vei fi un om complet cand “persoana potrivita” va veni in viata ta.

O relatie bazata pe credinta ca partenerul/a va avea grija de tine asa cum o fac parintii tai, poate transforma perechea “potrivita” intr-o persoana toxica. Doar tu trebuie sa ai controlul vietii tale si sa fii constient/a de telurile tale, de nevoile si emotiile tale.

 

5. Pune-te in situatii noi. O idee foarte populara spune ca daca vrei sa iti gasesti perechea trebuie mai intai sa lucrezi cu tine si sa fii in echilibru cu tine. Lucreaza cu tine dezvoltandu-ti inteligenta emotionala si devenind constient/a de sexualitatea ta.

Dar, in acelasi timp, pentru a te cunoaste cat mai bine ai nevoie de prieteni si parteneri sexuali. Orice intalnire amoroasa iti ofera posibilitatea de a-ti cunoaste preferintele, slabiciunile si punctele forte. Daca vei continua sa faci si sa crezi aceleasi lucruri pe care le-ai experimentat deja, vei ramane blocat/a.

Creierul tau are o capacitate extrodinara de a se adapta si de a se dezvolta (daca il lasi). Dar pentru a se dezvolta, intelectul tau trebuie pus in situatii si experiente noi, trebuie stimulat. Poate sunt lucruri care iti plac sau pe care ti-ai dorit sa le faci dar ti-a fost frica.

Atata timp cat aceste lucruri reflecta interesul tau real, treci peste frici si incearca lucruri noi. Odata cu ele pot veni si oameni noi, dar poti cunoaste si alte parti ale personalitatii tale despre care nu ai stiut pana acum.

 

Autor:  Marcelica Chiriac, psihoterapeut si consilier psihologic, tel. 0726 750 659, Bacau

Foto: Happy couple cycling

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top