Now Reading
9 sfaturi pentru a-ți îmbunătăți relația cu socrii

9 sfaturi pentru a-ți îmbunătăți relația cu socrii

Relația cu socrii deseori ne dă bătăi de cap și ne strică armonia în cuplu. Dar pentru interesul familiei tale, problemele pot fi depășite. Iată câteva sfaturi de la pihologi.

Citește și:

Traumele din copilarie si cum le discutam la maturitate cu parintii

Cum să-ți protejezi cuplul de o familie toxică, a lui sau a ta

Dacă am asculta orice cuplu căsătorit de ceva vreme, am constata că, mai devreme sau mai târziu, conversația ajunge și la capitolul „socrii”.

Ajungem să auzim despre gafele acestora, momente dificile, pretenții sau sunt criticați pentru tratamentul pe care îl aplică fie copiilor, fie partenerilor acestora.

De la cadouri de valoare inegală pentru parteneri și afecțiunea față de nepoți (impresia că nepoții copilului „preferat” sunt favorizați) nemulțumirile sunt nenumărate.

Ajungem să ne întrebăm cum rezistă psihic un astfel de cuplu atunci când petrec sărbătorile „în familie”, cu toți părinții laolaltă. Acuzele și sentimentele rănite nu sunt cu siguranță motive de festivitate.

În cel mai bun caz, ajung să nu se mai gândească la ce se întâmplă și să „lase de la ei”. În cel mai rău caz ajung să se supere pe partener/ă sau să aibă discuții și certuri cu privire la comportamentul părinților lui sau ei.

În cazuri extreme se ajunge și la promisiunea de a nu mai permite copiilor să petreacă timp cu asemenea bunici. Iar această atitudine nu este deloc una sănătoasă, întrucât ajungem să ne folosim proprii copii drept arme în lupta cu socrii. Toate acestea adunate se traduc prin drame.

Bineînțeles, există și aceia dintre voi care aveți relații bune cu socrii. Iar aceștia sunt deseori în măsură să ne sfătuiască ce avem de făcut pentru a ne îmbunătății relațiile… atât cât este posibil.

Iar în lumina faptului că relațiile de orice natură sunt cele care ne oferă suport, putem să ne gândim la câțiva pași prin care să încercăm să transformăm o relație defectuoasă. Cine știe, poate soacra ta cea băgăcioasă va ajunge să fie un real sprijin.

În primul rând, nu îți acuza partenerul pentru comportamentele părinților. Cu siguranță este deja conștient de dificultatea acestora și nu are sens să creezi un plus de rușine sau umilință, nu-i așa?

Fiecare avem un set de părinți pe care nu i-am ales, dar cu care încercăm să menținem relații decente. Mai departe, ce se întâmplă, nu putem controla prea des.

Atunci când socrii te dezamăgesc, încearcă, pe cât posibil, să nu exagerezi sau să amplifici situația. Dacă te agiți sau devii excesiv de emoțională, nu reușești să ajuți cu nimic.

Nu uita, că odată ce apuci să spui anumite lucruri, nu le mai poți lua înapoi. Mai mult, în toate relațiile ne putem aștepta la momente de dezamăgire. Socrii nu sunt scutiți de asta…

Păstrează-ți așteptările în privința socrilor la un nivel rezonail și amintește-ți că nu sunt părinții tăi, motiv pentru care se vor comporta diferit. Dacă îți reduci din așteptări sunt șanse mai mici să te enervezi…

Poate vrei să dai un rol socrilor tăi? Cu toții vrem să ne simțim utili, iar aceste nevoi pot fi negociate. Poate sunt de acord să aibă grijă de casă sau de cățel când voi sunteți plecați ori, ocazional, să se ocupe de copii.

Nu uita că oamenii, indiferent de vârstă, se simt și se comportă mai bine atunci când simt că este nevoie de ei și când sun apreciați.

Găsește perioada de timp care funcționează cel mai bine pentru întâlnirile cu socrii. Unii pot rezista câte o săptămână, în timp ce pentru alții poate fi prea mult și se vor limita la un weekend. Află care este intervalul vostru de timp și respectă-l astfel încât să eviți tensiunile.

Comportă-te tu, în primul rând, cât mai civilizat și asumat. Nu uita că, foarte probabil, copiii tăi sunt în preajmă și te văd. Dacă bunicii lor nu se poartă frumos, nu trebuie să răspunzi în același mod.

Setează-le anumite limite în comportamentul pe care îl tolerezi, dar fă-o cât mai elegant cu putință. Este important nu doar pentru tine să te porți cu blândețe, ci și pentru cei din jurul tău.

Un avantaj este că socrii tăi pot observa aceste reacții și pot ajunge să se comporte similar. Evident, ai nevoie de răbdare. Și da, oamenii imită comportamentele pe care le văd.

Pornind de la opinia că oamenii sunt bine intenționați, este important să comunici cu socrii tăi și nu să faci presupuneri legate de motivația pe care o au.

Ai putea să îți rogi și partenerul să vorbească cu părinții lui. Diferențele și neînțelegerile dintr-o familie pot fi eliminate atunci când există comunicare și înțelegerea celuilalt.

Odată ce vei descoperi modul în care îi poți determina pe socrii tăi să își manifeste latura pozitivă, ai putea ajunge chiar să te bucuri că îi ai în preajmă. Copiii tăi de asemenea pot profita de pe urma prezenței mai multor adulți care să îi îngrijească.

Acordă interes activităților care sunt pe placul socrilor tăi pentru că o astfel de atitudine îi va face să se simtă acceptați și chiar iubiți.

Iar dacă nu se întâmplă acest lucru… măcar știi că ai încercat. Dar tuturor ne face plăcere să vorbim despre activitățile pe placul nostru și mai ales să fim ascultați.

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top