Now Reading
Depășește timiditatea sexuală

Depășește timiditatea sexuală

Revista Psychologies

depaseste timiditatea sexualaCorpul perfect e un construct social. De la Barbie pana la Superman. Sarmul pe care il obtinem in fata altora este, in cronologia emanciparii spre maturitate, primordial. Puberii vad fete frumoase, iar fetele baieti frumosi. In realitate modelele sunt pompate social. Istoria ne dovedeste ca idealul de frumusete corporala variaza o data la cel mult 5o de ani, ca si moda. A dori sa nu fim urati nu inseamna a fi „perfecti”, caci perfectiunea e de domeniul fantasmei, a mitului, iar mitul e supus fluctuatiei modei „.

Cand timiditatea isi are radacinile intr-un complex ce tine de trup, solutia cea mai tentanta este sa ascunda sau sa modifice sursa jenei sau a rusinii. A fantasma ca un trup estetic din punctul de vedere al normelor va fi cheia unei sexualitati in sfarsit satisfacute poate genera deziluzii. De aceea, inainte de a declara razboi unui trup vazut ca un dusman, mai bine sa incercam sa facem pace cu el din interior. Reluand legatura cu el in liniste. Incercand sa regasim gesturile care ii fac bine.

Tratandu-l cu bunavointa asa cum facem cu o persoana iubita care sufera. De la gesturile de ingrijire de baza (masaje, gimnastica de relaxare, schimbari ale obiceiurilor alimentare) pana la terapie, totul e permis. Important este sa ne alegem propria cale fara sa o traim ca pe o constrangere. Simtind apoi si alegand ceea ce, din punct de vedere psihic, senzual si emotional, ne produce confort si placere. Astfel incat sa incetam sa ne privim propriul trup din exterior ca pe un obiect. Cei care se bucura de sexualitate o traiesc din interior, in parteneriat total cu trupul in care traiesc.


Zone de fragilitate nebanuite

Pentru ca ea atinge diferite zone legate de personalitatea si de istoria noastra psihoafectiva, timiditatea sexuala nu este mereu usor de identificat, nici de localizat. Astfel, personalitati in aparenta sigure pe ele, se vor bloca in intimitate. Paul, 34 de ani, stralucitor si seducator, a descoperit consultand un psihoterapeut ca incapacitatea sa de a vobi partenerului sau cand faceau dragoste provenea din certitudinea inconstienta ca era de fapt „un tip nu foarte interesant. Si ca, in consecinta, a spune lucruri erotice, excitante, putea sa dezvaluie partenerului meu ca sunt o fiinta stearsa”.

Stima de sine scazuta poate, de asemenea sa duca la colectionarea de parteneri ” complexanti”, chiar devalorizanti. O situatie dureroasa pe care Petru, 42 de ani, a intalnit-o de mai multe ori, fiindca femeile cu care se vedea erau „ultralibere si ma anuntau de la inceput, ca daca nu aveau parte de cinci-sase orgasme pe noapte, nu merita legatura.”
Este important, cand ne aflam intr-o schema repetitiva sa ne intrebam: „Aceasta persoana si modul ei de a concepe sexulitatea sunt ele bune pentru mine?”, „Am in realitate pofta de aceasta experienta ?”

De asemenea, reperand momentul exact in care ne blocam, vom putea sa ne circumscriem mai bine zona propriei timiditati. „Ma mangaie intr-un mod nesatisfactor si nu reusesc sa-i spun”, „Mi-ar placea sa fac dragoste in acel loc si in acest mod dar nu indraznesc sa schimb asta…” A simti momentul in care trupul se crispeaza, in care cuvintele dispar este inceputul unei constientizari a problemei. Alexia, 29 de ani, marturiseste ca una dintre fantasmele sale este de a „juca rolul prostituatei cu clientul ei”.

Dar ideea de a a vorbi despre asta partenerului ei o opreste brusc, convinsa fiind ca acesta ar privi-o urat. De aceea se multumeste cu „micile filme din mintea ei” sperand ca sexualitatea lor „cuminte si rutinanta nu va duce la frustrari.”

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top