Now Reading
O virilitate fragila?

O virilitate fragila?

Revista Psychologies

sexualitate, virilitate


Si in pat barbatii si-au pierdut reperele. In fata unor femei tot mai versate si mai exi­gen­te, ei se nelinistesc. Frica lor: ca nu sunt la inaltime sau, din contra, ca devin sex-toys…

Toate conditiile erau intrunite. El rezervase la hotel camera lor favorita, cu tapet in culori calde, cu patul a­cela enorm si oglinda in care le pla­cea se se priveasca. „Ideea a venit de la el, mi-a spus ca putem proceda ca dupa alegeri la americani. M-a asteptat cu sampania, noaptea se anunta exploziva. Il doream si i-am spus asta. Dar nimic nu a mers cum am vrut noi. Pentru prima data, el a avut o pana…“. Tanara femeie isi aminteste si azi cu dezamagire acele momente.

Aventura acestui cuplu in jur de 30 de ani nu e singura. Dar este simptomatica pentru un alt tip de fragilitate masculina. Creste numarul de ce­reri de Viagra sau de alte asemenea medicamente, cumparate mai ales de pe net, iar psihanalistii subliniaza omni­pre­zen­ta esecurilor sexuale si o ade­va­rata criza a masculinitatii. Barbatii se indoiesc de propria virilitate?

Lupta pentru drepturi si echilibrarea raporturilor intre sexe i-a cam dezamparat. Au fost nevoiti sa faca doliul dominatiei lor in planul vietii active si sa uite cadrele predefinite ale raporturilor de seductie. Astazi, in fata unor femei solicitante erotic sau mai competente profesional decat ei, barbatii nu mai pricep nimic. Femeile au devenit, din punct de vedere social si individual, incomprehensibile pentru ei, nici nu mai stiu cum sa le abordeze…

Falusul suprainvestit

O situatie cu atat mai dificil de gestionat cu cat barbatii sunt complet expusi prin dorinta lor sexuala. Barbatul isi pretuieste enorm barbatia „pentru semnificatia pe care aceasta o are in perpetuarea speciei”, spune Freud. Fara erectie, nu exista raportul sexual, nu exista posibilitatea de a da viata.

Penisul, aceasta marca a omnipo­tentei, il expune total. Cata vreme el doreste sexual, acest fapt se vede. E in erectie si dorinta lui se in­carneaza. El devine obiectul a ceea ce traieste, fara a se putea controla. Nu are inti­mitate cu dorinta sa. La femei, aceasta este discreta, femeia este protejata. Organele sale sexuale sunt ascunse, asa inc¥t ea poate simula sau disimula. El insa, nu. Penisul lui inseamna dorinta, cerere, nevoie, lipsa. si acesta trebuie sa fie in erec­tie pentru a suscita dorinta partene­rei…

„Amantele mele adora sa ma vada gol si excitat, sunt sigur ca asta le stimuleaza pe ele”, spune B.O., 34 de ani. „Dar acum ceva vre­me ma gaseam in acelasi pat cu o a­mica mai veche care suferea pentru ca a fost parasita. Am vrut sa o consolez dar… pana. Ea s-a simtit foarte jignita si nedorita, iar acum ne evitam. ”Barbatul care se afla intr-o asemenea situatie umilitoare se simte responsa­bil pentru esecul raportului sexual. Pentru el, acest lucru e o catastrofa.

Femei si… feminism

Feminismul a intreprins cateva revo­lutii, chiar daca nu atat de profunde, si in Romania. Egalitatea sociala, impusa de comunism s-a tradus si printr-o egalitate de sanse intre sexe, poate unul dintre putinele lucruri bune intreprinse de acest sistem. Azi, femeile din Romania nu se declara discriminate, cum e cazul in alte tari, chiar in Europa. Feminismul mai aduce un mare beneficiu: barbatii nu mai sunt in intregime res­ponsabili de finantele familiei, de fericirea acesteia si de placerea partenerei. Ea isi poate (cu tact) revendica aceasta placere. Atentie, barbatul e o fiinta fragila!

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top