Now Reading
De ce (uneori) avem nevoie de jucării sexuale în relația de cuplu

De ce (uneori) avem nevoie de jucării sexuale în relația de cuplu

Revista Psychologies

Atunci când apelăm la jucării sexuale căutăm fie să ne suplinim, fie să ne condimentăm relația de cuplu. Dar care este rolul lor și ce efect au asupra relației?

Citește și:

Sexul dur e bun pentru cuplu!

O de la Orgasm. 6 motive pentru care femeile nu ajung la orgasm și cum să ajungă ACOLO

Popularitatea jucăriilor sexuale a crescut în ultimii ani, iar tabuurile legate de vibratoare și alte dispozitive dispar treptat, pe măsură ce tot mai mulți indivizi și cupluri apelează la ele.

Creșterea plăcerii fizice crește negreșit plăcerea sexuală. Dar cum impactează folosirea jucăriilor sexuale satsfacția pe care partenerii o simt în relația pe care o au?

Cercetări recente demonstrează că satisfacția în pat și satisfacția relațională variază pentru parteneri, în funcție de sexul lor.

Un studiu amplu asupra utilizării vibratorului de către bărbați heterosexuali, în cuplu, demonstrează rezultate neașteptate. Respectiv, cei care au folosit jucării sexuale cu partenera, au raportat o satisfacție sexuală mai scăzută decât cei care nu au folosit.

Deși motivele nu sunt clar evidențiate, se pare că bărbații care au apelat la astfel de jucării, au făcut-o pentru a crește plăcerea sexuală a partenerei (în opoziție cu a lor), iar propria satisfacție a rămas neschimbată… fiind probabil deja scăzută înainte de a apela la jucării.

Totodată, cei care au apelat la vibrator, au făcut-o fie la solicitarea partenerei, fie pentru că fizic nu puteau îmbunătăți experiența sexuală a acesteia, motiv pentru care utilizarea lui a adus o imagine negativă propriei performanțe sexuale. Ori… nimănui nu-i place să trăiască cu impresia că nu este suficient de bun în pat. De aici ar reieși și o satisfacție mai scăzută.

Credința că folosirea unor jucării sexuale se traduce prin anumite dezavantaje ale partenerului este greșită, dar și foarte populară. Cel puțin asta declară psihologii și sexologii.

Partenerii se gândesc că o jucărie sexuală îi poate înlocui, ori că partenerul de cuplu nu va atinge orgasmul sau nu se va mai excita în lipsa acesteia. Asta totuși nu înseamnă că orice bărbat care va folosi un vibrator cu partenera va risca să se simtă nesatisfăcut sau… inferior.

Există și studii care arată că bărbații care folosesc în mod regulat vibratorul au o erecție mai bună, ating mai ușor orgasmul, simt mai puternic dorința sexuală și au scoruri mai ridicate ale satisfacției sexuale decât bărbații care nu îl folosesc.

Jucăriile sexuale sunt utilizate mai frecvent de persoane bisexuale sau cele care nu se clasifică în categoria hetero.

Da, există întotdeauna nuanțe de gri. 53% dintre femeile hetero au declarat într-un studiu folosirea jucăriilor sexuale, în timp ce femeile bisexuale au declarat același lucru în proporție de 86%. Probabil teoria compensării a crescut numărul lor.

La modul general, cuplurile care pot explora noi moduri de intimitate, inclusiv testarea uneia sau mai multor jucării sexuale, au rezultate mult mai bune în menținerea pasiunii și dorinței pe termen lung.

Un studiu din 2016 spune că femeile și bărbații care au declarat o satisfacție sexuală crescută, și mulțumire față de propria viață sexuală, au raportat utilizarea jucăriilor sexuale împreună, alături de alte activități precum dușuri împreună, noi poziții în pat și programarea unor partide de sex.

Cea din urmă, oricât de lipsită de romantism ar părea, este absolut necesară atunci când responsabilitățile, problemele sau stresul tind să ne afecteze viața sexuală.

Dacă jucăriile sexuale reușesc să ne ajute relația sau duc la conflict depinde de deschiderea și nivelul de comunicare dintre doi parteneri.

Cu cât există o interacțiune mai pozitivă între parteneri, cu atât există o dorință mai mare a unuia față de celălalt și o mai mare satisfacție atât în pat cât și în afara lui.

Atunci când există o bună comunicare între parteneri, acest lucru (la modul ideal) înseamnă că dacă un partener se simte amenințat de introducerea jucăriilor sexuale, poate discuta acest lucru deschis, se va simți ascultat și validat și poate primi reasigurări că dorința față de aceste jucării nu reflectă în niciun fel virilitatea lor, atractivitatea sau abilitățile sexuale.

În egală măsură, partenerul care dorește să folosească jucării trebuie să poată vorbi deschis despre acest lucru (din nou, la modul ideal), fără a fi judecat, acuzat sau respins.

S-ar putea, în concluzie, ca însuși faptul că îți poți comunica propriile dorințe sexuale și plăceri partenerului, simțindu-te acceptat de acesta, să fie tocmai ceea ce crește satisfacția sexuală.

Includerea jucăriilor sexuale poate crește satisfacția sexuală într-o relație, cât timp partenerii rămân deschiși și interesați de propriile înclinații și limite, dar și de cele ale partenerului.

Dacă există deschidere și o abordare lipsită de judecată, acestea pot fi cultivate astfel încât partenerii să învețe să includă aspecte noi în repertoriul personal și nu să le respingă.

Discutând despre rezistențe este util în demontarea miturilor pe care le credem în privința dorinței partenerului de a folosi jucării sexuale. Iar ceva educație este mereu utilă.

De exemplu, faptul că mare parte dintre femei nu ating orgasmul prin penetrare, poate fi un motiv suficient să se investească în jucării.

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top