Now Reading
Ești geloasă pe fostele lui iubite? De ce ne deranjează trecutul amoros al partenerului

Ești geloasă pe fostele lui iubite? De ce ne deranjează trecutul amoros al partenerului

Crezi că ești îndreptățită să fii geloasă pe fostele lui iubite? Iată câteva motive pentru care te deranjează trecutul amoros al partenerului și ce ai de făcut pentru a nu-ți distruge relația de cuplu.

Citește și:

Infidelitatea emoțională tot infidelitate e…

7 motive să îți cauți un iubit mai în vârstă

A venit momentul pe care îl așteptai: fostul tău iubit vrea să vă împăcați. Totul pare să fie pe drumul cel bun, când el (sau ea) decide să îți spună (dacă tot urmează să faceți sex) că a mai avut alți parteneri pe perioada despărțirii voastre. În cazuri mai nefericite, îți dă și detalii.

Rațional, știi că nu te-a înșelat. Doar erați despărțiți! Dar deja imaginația ta conturează un scenariu în care fostul iubit este cu altă parteneră, iar asta îți dă un gol în stomac. Reacțiile pot fi destul de puternice, iar acestea pot ajunge să te împiedice să te mai întâlnești cu el.

Ai un singur lucru de făcut dacă tot vrei să vă împăcați. Blochează-ți astfel de gânduri și repetă-ți că nu te-a înșelat și că avea tot dreptul să facă asta.

Chiar și așa, ne întrebăm, de ce o fi atât de dificil de digerat trecutul amoros al iubitului, dacă tot l-ai recâștigat în cele din urmă? Iată și câteva posibile motive…

 

O despărțire provoacă durere

Durerea despărțirii implică o serie de emoții la nivel cognitiv, cu efecte în plan fizic: dezgust, tristețe, negare, furie și acceptare (în cele din urmă). Iar aceste stadii nu se succed neapărat în această ordine. Mai mult, se pot repeta de multe ori.

Pentru a depăși durerea, trebuie să ajungi la stadiul în care accepți că relația ta s-a încheiat, iar asta este partea cea mai grea, în special dacă nu ești cea care a inițiat despărțirea.

Multe sperăm că totul se va rezolva, că ne vom împăca și că totul va fi bine.

Oricât de irațional sună pentru partea logică a minții tale, dacă nu accepți încheierea relației, încă mai consideri că formați un cuplu… Iar când fostul partener face sex cu alte persoane, ai impresia că te înșeală întrucât tu nu ai acceptat încheierea. Nu este logic, dar este dureros.

 

Gelozia deseori nu este rațională

Comportamentul gelos poate fi rațional dacă există un risc real să îți pierzi partenerul pentru o altă persoană. Dar în cele mai multe cazuri, gelozia e irațională și implică un sentiment fals al proprietății.

Avem impresia că iubiții ne aparțin și că doar noi avem dreptul și le merităm iubirea, afecțiunea și avansurile… chiar dacă nu există vreun angajament în acest sens.

Logic, știm că nu deținem o altă persoană. Putem avea un acord în cadrul căruia ne promitem reciproc fidelitate, dar nu devin proprietatea noastră.

Din acest motiv, nu ne este confortabil când cineva ne ia ceva… ce ne aparține. În acest caz, fostul iubit. Chiar dacă pare absurd, de aceea ești marcată de escapadele fostului tău.

 

Nu te poți abține de la scenarii negative

Deși nu e sănătos, uneori nu ne abținem să ne imaginăm că partenerul, odată revenit în viața noastră, se gândește la foste iubite când suntem împreună în pat.

Iar dacă între fostele relații sunt și unele care nu au fost încheiate de el, te gândești dacă nu și-ar fi dorit, oare, să continuie? Dacă are fantezii cu foste iubite? Era mai atras de ele?

Astfel de gânduri sunt parte din ceea ce te deranjează și totodată motivul pentru care nu poți face pace cu trecutul lui.

 

Natura ne face competitivi sexual

Dragostea este un construct social, dar atracția sexuală și competiția sunt bazate pe evoluție în principal.

Așadar, și când îți spune că altele nu au însemnat nimic, parcă nu te poți abține să te întrebi dacă oare vă compară… Pentru că o parte din creierul tău vede fostele iubiri drept competitori și, totodată, că dacă prin comparație nu ieși bine, vor câștiga ele.

Evident, sunt și circumstanțe în care se poate întâmpla acest lucru… dar în cele mai multe cazuri nu este o gândire logică: dacă te-a ales pe tine, te vrea pe tine și nu fostele iubite.

Așadar, te-ai putea relaxa și concentra pe relația pe care o aveți. Din păcate, e mai greu de făcut decât de spus. Creierul nostru își păstreză tiparele…

Mai greu de depășit este faptul că anumite foste relații pot face încă parte din viața lui: o amică din cercul de prieteni, o colegă de muncă, etc. Iar o astfel de persoană poate încerca oricând să îl recucerească, motiv pentru care creierul tău rămâne alert.

Astfel de gânduri pot fi mai greu de înlăturat, dar în permanență încearcă să te concentrezi pe ce aveți și pe reconstruirea relației voastre.

Gândește-te că orice a fost, el te-a ales pe tine și porniți de aici. Mai mult, poate chiar și tu ai încercat să ai alte relații după despărțire… deci vă puteți afla în aceeași situație.

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top