Now Reading
De ce fug copiii de acasa?

De ce fug copiii de acasa?

Revista Psychologies

In Romania, conform statisticilor, de peste 6 ani, majoritatea copiilor declarati disparuti, fug de acasa. In perioada 15.05.2011 si 15.05.2012 a fost solicitata urmarirea, de catre autoritatile abilitate, la nivel national pentru 3177 de minori.

In aceeasi perioada au fost gasiti 3191 copii. La 15.05.2012, au ramas in lucru 320 de cazuri, cu 14 cazuri mai putin fata de aceeasi data a anului trecut.

Din cele 320 de cazuri, 230 sunt cazuri de copii disparuti si sesizate pentru prima data de parinti sau reprezentantii legali, iar 90 dintre cazuri sunt cunoscute cu plecari repetate.

Ce il determina pe copil sa aleaga fuga de acasa?

”Cred ca as innebuni de durere si disperare daca copilul meu ar fi dat disparut”, sunt vorbele unui parinte, care cu siguranta empatizeaza toti parintii, insa cat de des auzim ca parinte protestul copilului ”Nu vreau sa mai merg la scoala”?

Peste 95% din cazurile copiilor disparuti, nu sunt rapiti, nu se pierd, aleg ”fuga voluntara”. ”Solutia” apare pe fondul abuzului emotional, fizic sau chiar sexual, sunt martori, si implicit victime, ale violentei domestice.

Studiile demonstreaza ca aceaste incidente se intampla mai ales in familiile dezorganizate, inalt disfunctionale care se confrunta cu schimbari bruste si dramatice la nivelul structurii familiale – decesul unui parinte, divort, aparitia unui nou partener de cuplu etc.

Consumul de alcool si saracia sunt de asemenea factori de risc suplimentari, ce contribuie la aparitia acelor situatii in care copiii simt si cred ca singura solutie este sa fuga de acasa.

De asemenea, tot la factori de risc intervine si evaluarea performantelor scolare. Exista clivaje in educatia unui copil, exista factori externi care influenteaza performantele scolare ale acestora, iar frica de a comunica acasa o nota mica ii impinge ulterior pe copii catre gesturi extrem de grave, cum ar fi fuga de acasa sau chiar suicidul.

Conflictul cu un cadru didactic, o situatie de bullying in care copilul este victimizat constant devin cauze directe pentru absenteism scolar sau chiar abandon, culminand cu decizia de a fugi de acasa de teama reactiei parintelui.

Dificultatile de ordin psihologic, emotionale si comportamentale ale copiilor, se regasesc in randul factorilor care determina fuga de acasa. Inclusiv tulburarile de sanatate mintala: tulburare de conduita, depresie, ADHD, stres postraumatic, schizofrenie.

Ingrijorator este si faptul ca, in randul copiilor care traiesc pe strada, suicidul reprezinta prima cauza a decesului.

 

Actiuni si masuri de prevenire si stopare a fenomenului

Pentru a preveni o decizie sau pentru a stopa amploarea unui fenomen de risc social, trebuie constientizata problematica, atat in interior (familie), cat si exterior (autoritati publice, organizatii non-guvernamentale care militeaza impotriva violentei domenstice, etc.)

Cu ocazia Zilei Internationale a Copiilor Disparuti (25 mai), la Bucuresti a fost organizata o intalnire cu factori cheie in domeniul protectiei copiilor disparuti. Salvati Copiii Romania in parteneriat cu Institutia Prefectului Municipiului Bucuresti, s-au concentrat pe analiza si dezbaterea aceste problematici.

Campaniile de prevenire a disparitiilor voluntare continua si in prezent, cu ajutorul voluntarilor activi ai organizatiei Salvati Copiii, in randul elevilor cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani, segmentul vulnerabil in ceea ce priveste disparitiile voluntare.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top