Now Reading
Infidelitate: Ești tentat să ai o aventură? Iată ce poți face

Infidelitate: Ești tentat să ai o aventură? Iată ce poți face

Așa cum drumul spre iad este pavat cu bune intenții, la fel și de la un flirt inocent putem ajunge la infidelitate. Oare ce putem face când suntem tentați să avem o aventură? Răspunsul nu e simplu. Nu trece cu o carte bună sau o baie relaxantă, ci cu introspecție.

Citește și:

De ce tot mai multe cupluri refuză căsătoria

De ce ne place atât de mult să ne sărutăm

Trăim pe tărâmul ispitelor și cum nu avem în dotarea genetică „ochelari de cal”, a rămâne fidel partenerului presupune un efort conștient și susținut.

Nevoia de flirt este naturală, iar gradul în care este satisfacută depinde de convingerile personale, modelul parental ș influențele sociale și  culturale. A flirta nu înseamnă a înșela.

Oamenii au nevoia de a se conecta și de a obține confirmarea atractivității, ce funcționează ca recompense pe termen scurt. Nevoia de flirt poate fi diferită pentru fiecare.

Pentru unii este suficient să schimbe priviri, pentru altii însă este mulțumitor să primească complimente, sau să poarte o conversație cu cineva care îi acordă atenție. Când flirtul ia amploare, apare riscul de a se transforma în infidelitate.

 

Caută semnificația tentației

Motivele pentru care ești tentat „să calci strâmb” pot fi multiple. Deseori problemele de atașament dezvoltate în relațiile primare sunt cele care împing inconștient persoana să se implice în relatii paralele.

Dacă în timpul dezvoltării au fost frustrate nevoi precum cea de acceptare sau valorizare, persoana simte excesiv nevoia să își confirme atractivitatea.

Pentru cei „veșnic ispitiți” nicio aventură-surogat nu va avea efectul dorit în lipsa auto-valorizării. Desigur, majoritatea nu sunt conștienți de acest lucru și găsesc diferite justificări pentru a-și motiva comportamentul.

Chiar și cei echilibrați emoțional, care se află în relații satisfăcătoare pot fi atrași în mrejele unei aventuri.

În acest caz, tentația poate apărea din nevoia de explorare, de auto-descoperire deoarece există trăsături ale personalității pe care le ignoră sau nu le acceptă. În realitate, persoana nu caută altă persoană, ci se caută pe ea însăși.

Problemele relației de cuplu reprezintă deseori un factor care conduce la infidelitate. Dacă nu sunt conștientizate și rezolvate în înteriorul cuplului, tentația devine dificil de controlat.

Impulsul de a obține satisfacție pe termen scurt este instinctiv. A rămâne fidel partenerului presupune amânarea gratificării imediate, pentru a primi o recompensă pe termen lung. Deseori acestea generează un puternic conflict intern.

Fidelitatea este în strânsă legătură cu chimia creierului. Cei care sunt supuși unui nivel de stres ridicat, sunt mai susceptibili la infidelitate deoarece le scade capacitatea de autocontrol.

 

Dezvoltă controlul minții

Ești tentat? Poți alege! Din fericire, nu suntem primate conduse exclusiv de către impuls. Avem avantajul funcțiilor cognitive.

Atunci când reziști tentației de a mânca un desert delicios pentru că ești la dietă, alegi recompensa pe termen lung în detrimentul celei de moment.

Astfel a intrat în acțiune controlul cognitiv, responsabil cu abilitatea de a te autocontrola. Același lucru este valabil și în cazul tentației de a avea o aventură.

Autocontrolul poate fi antrenat prin amânarea gratificării. Înainte de a păși pe tărâmul infidelității caută să întelegi acest impuls.

Conștientizează motivele din spatele tentației. Este un flirt nevinovat sau sunt depășite limitele angajamentului față de partener?

Află de ce anume ai nevoie și caută să identifici dacă sunt și alte modalităti prin care poți obține împlinire. Dacă în relația actuală nu poți avea ceea ai nevoie, fii onest cu tine însuți și ieși din relație.

Fă această alegere înainte ca situația să se complice mai mult. Infidelitatea are efecte devastatoare asupra partenerului, dar înțeleasă corect de către ambii parteneri, poate fi transformată în instrument folositor pentru consolidarea cuplului.

 

De Roxana Stoica, psihoterapeut

Tel.: 0764.808.699

Cabinet de psihologie Str. Monetăriei 10, București

www.roxanastoica.ro

[email protected]

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top