Now Reading
Strategii pentru a relua o relatie incheiata

Strategii pentru a relua o relatie incheiata

Revista Psychologies

Memoria noastra este selectiva si de obicei atunci cand punem stop comunicarilor cu cei pe care i-am iubit, dupa un timp ne revin in minte amintirile frumoase care ne-au unit si pe care le-am trait impreuna. Totusi, inainte de a incerca sa reluam o relatie incheiata este bine sa ne asiguram ca o facem din motivele corecte.

 

Listarea motivelor

Odata ce durerea pricinuita de cauzele despartirii se stinge, iar dorul fata de acea persoana intrece suferinta si frustrarile prin care am trecut la un moment dat, ne lipsesc momentele frumoase petrecute impreuna.

Inainte de a trece la fapte trebuie sa fim sinceri cu noi si sa constientizam care sunt motivele care ne indeamna sa reluam relatia: ne-am dat seama ca este persoana cu care ne dorim sa petrecem restul vietii si pe care o iubim cu adevarat asa cum este, sau avem alte motive.

Desi ne putem pacali singuri atunci cand ne raspundem, putem lua in calcul anumite aspecte care mascheaza alte nevoi pe care le avem. Nevoia de siguranta si comoditatea sunt frecvent asociate cu dorinta de a reveni la un fost partener.

In egala masura, singuratatea poate nu ne avantajeaza, iar teama ca vom ramane cu acest statut ne poate determina sa ne uitam in urma la relatia incheiata.

Teama si neincrederea in noile inceputuri sunt si ele responsabile pentru tendinta de a ne refugia in ceva cunoscut si verificat. La fel de perturbatoare este si o gandire defetista conform careia nu vom gasi pe cineva mai bun, mai potrivit noua.

Toate aceste motive, luate separat sau combinate, ne pot determina sa credem ca ceea ce ne dorim cu adevarat este reluarea relatiei cu fostul partener. Este bine sa ne acordam o perioada de gandire si sa nu reactionam sub impulsul momentului.

 

Sinceritatea cu tine insati

Pentru a evita o alegere gresita din motive la fel de gresite, este recomandat sa ne punem anumite intrebari de evaluare a relatiei incheiate.

Relisteaza motivele pentru care nu te mai simteai fericit si implinit si care au fost cauzele care au dus la incheierea relatiei. Este relevant daca motivele pot fi depasite sau exista un risc mare ca acestea sa reapara si sa duca la acelasi deznodamant.

Intreaba-te daca este o relatie care iti poate oferi implinire si daca este benefica atat pentru tine cat si pentru partener.

Daca ti-ai raspuns fara egoism la toate aceste intrebari si stii cu siguranta ca si celalalt este inca disponibil, daca a trecut suficient timp ca sa iti vindeci ranile si consideri ca este cazul sa lupti pentru a salva o relatie care ne poate face pe amandoi fericiti, poti trece la fapte.

 

Ghid de apropiere a partenerului

Poti fi unul dintre cazurile fericite care dovedesc ca ai facut o alegere inteleapta. Chiar si asa, este bine sa stii ca exista un risc pe care trebuie sa ti-l asumi. Riscul este ca fostul partener sa nu simta si sa nu gandeasca la fel ca tine.

Pentru inceput, dupa lansarea unei invitatii la care fostul partener a raspuns afirmativ, putem sa alegem activitati pe care le faceam impreuna cu placere: film, teatru, concerte sau anumite evenimente.

Este foarte important sa-l facem pe fostul partener sa se simta important, dar in acelasi timp sa nu-l presam si sa nu-i dam senzatia unui deadline. Cea mai importanta strategie este sa avem rabdare.

In egala masura, reluarea unei relatii inseamna ca trecutul va ramane in trecut. Greselile anterioare sunt iertate si depasite, iar acestea nu isi mai au locul in prezent.

Tine cont totodata si de lectiile invatate din propriile greseli. Este extrem de important sa ierti si sa nu mai repeti greselile din urma. Increderea se poate reconsolida pornind de aici.

Un mod foarte bun de a evita viitoarele conflicte este deschiderea la comunicare si sinceritatea. O relatie sanatoasa este o relatie in care partenerii isi ofera unul altuia libertate si nu incearca sa se controleze reciproc.

Incearca sa iti redescoperi partenerul si nu considera ca reiei relatia de unde a ramas. Priveste impacarea ca pe o noua sansa, nu ca pe o a doua sansa.

De asemenea, nu te gandi ca totul va fi perfect si nu-l trata pe partener ca si cand ar fi o alta persoana. Atunci cand decizi sa revii intr-o relatie incheiata, asuma-ti faptul ca te intorci la acelasi partener din trecut.

 

De Ana-Maria Popa, psihoterapeut ericksonian

[email protected]

Tel. 0722 784 828

www.eusuntoktuestiok.ro

Foto: 123rf.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top