Now Reading
Violenta domestica

Violenta domestica

Revista Psychologies

 

Violenta impotriva femeilor e strans legata de abuzul in copilarie. Atunci cand am vizitat un adapost pentru victimele violentei domestice, am aflat ca majoritatea femeilor de acolo a fost educata cu palma si cureaua.

„Comportamentul agresiv se invata“, e de parere Diana Stanculeanu, psiholog la Salvati Copiii. „Astfel, fetele dezvolta riscul de a deveni victime ale violentei domestice: asa cum au fost batute de tata, acasa, isi vor alege parteneri care sa le acorde acelasi tratament.“

Am facut zeci de interviuri in penitenciare, cu adulti care vorbeau despre bataile pe care le-au incasat in copilarie. Insa barbatii acestia – hoti, violatori, criminali, scandalagii – au ceva incomod in fragilitatea lor.

Agresivi, smecheri, analfabeti sau oameni cu carte, detinutii vorbesc fara dramatism despre palmele, curelele, pumnii si picioarele pe care le-au primit. Am publicat toate aceste povesti pe Teleleu.eu, intr-un material multimedia.

Desi in Romania exista o lege care interzice inca din 2004 orice forma de violenta impotriva copiilor, foarte rar si doar in cazuri extreme parintii au fost trasi la raspundere pentru asta.

In comunitatile vizitate de noi, asistentii sociali angajati la Primarie sunt fie depasiti de numarul mare de probleme sociale din comunitate, fie nu se implica in cazurile de violenta domestica.

Pe de alta parte, politistii se plang ca nu au suficienta autoritate. Atunci cand sunt chemati prin 112, politistii trebuie sa decida la fata locului daca viata si integritatea unei persoane sunt puse in pericol.

Pentru ca dupa ce intra in locuinta, proprietarul ii poate da in judecata sau poate face o plangere impotriva lor. Chiar daca politistii nu patesc nimic, ei sunt anchetati cateva saptamani si pusi sa completeze tot felul de hartii.

Acum lucram la ultimul capitol din proiectul nostru: „Violenta din familiile «bune»“. Aceasta a fost partea cea mai dificila, pentru ca cei care lucreaza in banci, in multinationale sau sunt persoane publice, se tem ca un astfel de articol le poate afecta imaginea.

I-am convins cu greu sa vorbeasca, chiar si sub protectia anonimatului. Insa in aceste interviuri am aflat cele mai dramatice povesti, mai ales ca, asa cum ne-au spus si asistentii sociali, intelectualii practica cele mai sofisticate forme de violenta.

 

stefanStefan, 10 ani, este unul dintre cei opt copii ai familiei Cojocaru din satul Mironeasa, judetul Iasi. Familia traieste din ajutorul social de 337 de lei. Fratii mai mari ai baiatului au abandonat scoala inainte sa termine opt clase, iar Stefan a ramas repetent in clasa a treia. De multe ori chiuleste de la scoala si, din cauza asta, Marcel, tatal lui, il bate cu cureaua. Marcel recunoaste ca uneori ia „vargasuta“ si le da copiilor la fund: „Nu ii bat, nu ii omor, da’ trebuie sa-mi stie de frica. Altfel, de ce i-am facut?“.

Petrisor ParvoiuPetrisor Parvoiu, care are acum 21 de ani, face inchisoare de la 15. Toate condamnarile pe care le-a primit au fost pentru scandaluri si bataie. A fost inchis intai la Penitenciarul pentru minori de la Craiova, apoi, cand a facut 21 de ani, a fost mutat la Drobeta-Turnu Severin, la adulti. Petrisor a crescut de la sapte ani intr-un orfelinat, dupa ce tatal lui vitreg i-a spart dintii si l-a batut cu „franghia de la tractor uda cu motorina“.

 

GeorgianaGeorgiana, 18 ani, a fost batuta de tatal ei cu palma, pumnii, picioarele, cureaua, lantul, parii din vie. Mama sa si asistentul social din localitate (comuna Vulturesti, judetul Olt) ne-au spus ca fata educata cu batai le-a meritat pentru ca nu era cuminte si nu-si asculta parintii. La 17 ani, Georgiana a ajuns in protectia statului si a locuit timp de un an intr-un apartament social.

 

 

 

 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top