CITESTI ACUM
Te iubesc… – de David Servan Schreiber

Te iubesc… – de David Servan Schreiber

Dupa cum spun indienii Yanomami: ,,Ya pihi irakema“ (,,Am fost contaminat de fiinta ta“).
„Te iubesc“ se traduce prin: ,,O parte din tine a intrat in mine si traieste acolo. Pentru ca te vad noaptea in visele mele, pentru ca iti simt prezenta, chiar si atunci cand nu esti aici. Pentru ca nu mai pot sa-mi imaginez sa traiesc fara tine“.

Si, cu toate acestea, dupa atatea declaratii emotionante si dupa ce si-au legat destinele in fata Starii Civile, mai mult de jumatate dintre cupluri divorteaza. Atunci, ce ar trebui sa-ti zic ca sa-ti dai seama daca mariajul tau intra in categoria „fericiti pana la adanci batraneti“?

In Seattle, in Love Lab, laboratorul cercetatorilor John si Julie Gottman se studiaza viata de cuplu pe termen lung. Ei au vrut sa inteleaga ce anume deosebeste cuplurile care dainuiesc in armonie de cele care „izbucnesc in flacari“ – uneori cu insufletire si incantare, precum un foc de paie.

Conform acestui studiu, este nevoie ca ambii parteneri sa poata raspunde ,,da“, la trei intrebari in aparenta simple, dar, in realitate, pline de esenta:

1. ,,Ti-ar placea sa-l/s-o ai ca prieten/a?“ Adica, ai avea cu el/ea o relatie bogata si frumoasa, daca nu faceti dragoste si nu planuiti sa aveti un copil impreuna? Aceasta intrebare elimina din start persoanele de care nu ne simtim legati decat prin atractia in special fizica sau prin proiectii care fac abstractie de realitatea vietii cotidiene. Cand spui ,,te iubesc“, de fapt spui ,,imi place sa traiesc cu tine, chiar si fara imbratisari si mai ales fara fantomele trecutului“?

2. ,,Respecti aceasta persoana?“ Ii respecti alegerile, felul ei de a fi, valorile? Se are in vedere relatia partenerului/partenerei cu lumea si cu ceilalti, in afara comportamentului pe care il are fata de tine. Asta ne permite sa ne dam seama ca nu il/o iubim numai pentru ceea ce ne ofera (care poate ca nu va dura), ci si pentru modul lui/ei de a fi in lume (care, probabil, va dura pentru totdeauna). Cand spui ,,Te iubesc“ transmiti si: ,,Iubesc ceea ce oferi lumii prin simpla ta prezenta“?

3. ,,Esti pregatit/a sa accepti ca anumite defecte pe care le are nu se vor schimba niciodata?“ Anumite defecte care deja te irita in viata de zi cu zi aproape sigur vor continua sa puna bete in roate relatiei voastre de cuplu. Cum ar fi dezordinea, lipsa de punctualitate, dorinta de a iesi in weekend cu prietenii, dar fara tine etc. In acest caz, „te iubesc“ vrea sa spuna: „Te-ai convins ca ceea ce te deranjeaza va disparea cu timpul? Sau ca esti capabil/a sa-i spui ca tot ce iubesti la el/ea este atat de puternic, atat de unic, atat de dezirabil, incat il/o iubesti in ciuda a ceea ce va fi mereu diferit de idealul tau? In adancul inimii tale, il/o iubesti cu adevarat?“.

Eu, unul, sunt linistit atunci cand vad ca romantismul poate fi imbinat cu realitatea. Imi place cand iubirea isi gaseste adevaratul loc: cu picioarele pe pamant si cu capul in nori.

 

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!