Now Reading
Decalogul unui tata de nota zece

Decalogul unui tata de nota zece

Revista Psychologies

1.Fii calm! Copiii te vor provoca intotdeauna, intentionat sau nu. Un tata responsabil isi pastreaza calmul, nu tipa, nu loveste, nu da pedepse mari pentru greseli mici doar pentru ca este furios. In plus, nu aceasta este lectia pe care vrei sa o dai copilului tau, nu-i asa?

2.Fii afectuos! Este important pentru copilul tau sa stie ca il iubesti. Asta presupune ca, din cand in cand, de preferat zilnic, sa ii spui in cuvinte cat este de important pentru tine, sa il sprijini cand are nevoie, sa-l imbratisezi cand este trist sau cand esti mandru de el, sa il incurajezi cand isi pierde speranta. A-i spune si a-i arata iubirea ta sunt doua lucruri la fel de importante.

3.Fii rabdator! Uneori iti doresti ca fiul sau fiica ta sa invete din prima ceea ce ii explici, sau sa faca ce are de facut fara ca tu sa ii amintesti de o suta de ori. In momentele cand simti ca iti pierzi rabdarea reaminteste-ti ca un copil are propriul ritm de invatare si de dezvoltare, pe care un parinte trebuie sa il respecte. Asteapta cu rabdare, va merita!

4.Fii mandru! Este firesc sa fii mandru de propriul copil si sa il lauzi in fata prietenilor si a colegilor. La fel de important este insa ca fiul sau fiica ta sa stie ca tatal lor se mandreste cu ei. Spune-i copilului tau care sunt acele lucruri prin care el te face sa fii mandru! Iti garatez ca se va stradui sa fe laca mai des.

5.Fii onest! Pentru copilul tau, esti un model. Copilul tau va invata de la tine sa minta sau sa spuna adevarul. Este important de aceea sa fii onest de fata cu copilul tau. In situatiile in care consideri ca este mai bine pentru copilul tau sa nu afle unele lucruri, mai bine spune-i asta, decat sa il minti.

6.Fii ferm! Regulile nu functioneaza fara consecventa si perseverenta. Ori de cate ori copilul tau incalca regula stabilita, aplica consecintele negociate in prealabil. Daca, de exemplu, ai negociat cu fiul tau ca poate folosi computerul timp de o ora, iar el a depasit cu 20 de minute timpul negociat, taie 20 de minute din timpul alocat pentru computer a doua zi. Exceptiile de la regula sunt bine venite atat timp cat raman exceptii. Ele vor arata ca poti fi intelegator si flexibil atunci cand este cazul.

7.Fii tu insuti! Naturaletea si firescul sunt esentiale in preajma copiilor. Daca copilul tau va vedea doua modele de comportament si atitudine – unul cand esti cu el si altul cand esti in contexte sociale diverse, isi va pierde increderea in tine si va invata ca este in regula sa ne “prefacem” atunci cand asta serveste intereselor nostre.

8.Fii intai tata si apoi prieten! Desi ar fi ideal sa reusim sa fim parintii si prietenii copiilor nostri in acelasi timp, sa ne amintim ca inainte de orice, suntem parinti. Copilul tau are nevoie in primul rand sa ii fi tata, si apoi prieten. Prieteni va gasi si la scoala sau in parc, dar tu esti unul singur. Iar daca tu nu esti acolo, va cauta modelul tau in alta parte.

9.Fii respectuos! Este important sa il inveti pe copilul tau sa te respecte; va fi o lectie usor de invatat daca il respecti si tu pe el. Lasa-i libertatea sa se manifeste, sa creasca, sa aiba propriile opinii, chiar daca asta inseamna sa te contrazica! Trateaza-l de la egal la egal si respecta-i deciziile, chiar daca consideri ca nu sunt cele mai bune. Ofera-i sfatul tau dar nu te supara daca nu il urmeaza. Doar asa va deveni un adult autonom, responsabil, capabil sa isi ia viata in propriile maini.

10.Fii prezent! Copiii au nevoie de un tata care sa fie “acolo” cand au nevoie, care sa le acorde atentie, care sa se intereseze de ei si de evolutia lor, care sa faca lucruri cu ei. Timpul si atentia oferita copiilor sunt ingredinetele cheie prin care ei vor realiza ca tata ii iubeste, ca pentru tata ei conteaza.

Cu siguranta, a fi un bun tata presupune mult mai multe lucruri, dar acesta este un inceput. Daca faceti macar o parte din ceea ce este scris mai sus … si mai ales daca sunteti macar o parte din ceea ce s-a scris, inseamna ca ati facut pasi importanti pe drumul cel bun, acel drum care duce catre inima copilului vostru.

De Diana Stanculeanu, psiholog Salvati Copiii
 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top