Now Reading
Dezvoltarea corecta pas cu pas

Dezvoltarea corecta pas cu pas

Revista Psychologies

familie, copil, copii, parinti, dezvoltare


Foarte des, parintii se ingrijoreaza: copilul meu se dezvolta normal? Aceste repere te vor ajuta sa cunosti etapele clasice ale cresterii sale si sa-ti adaptezi comportamentul.

0-2 luni


O adevarata persoana

Comportamentul lui. Un chip fericit arata ca un bebe este receptiv. Fiecare prunc reactioneaza diferit la mediul si la stimulii exteriori (nevoia de somn, plansetele, calmarile, foamea etc.).

Comportamentul tau. Bebelusul si parintii se descopera reciproc; incearca, incepand de acum, sa descifrezi ce exprima el.

2 ani


Imitarea

Comportamentul lui. Se joaca prin imitare, incercand sa reproduca lumea ce-l inconjoara. Merge si se comporta precum tatal lui; ea zambeste si se misca precum mama ei.

Comportamentul tau. Incurajeaza imitarea, nu o indrepta.

2-4 luni


Inceputurile comunicarii

Comportamentul lui. Incepe sa zambeasca si sa gangureasca. Observa chipul parintilor si devine constient ca le poate atrage atentia. La patru luni, el incepe sa-si adapteze comportamentul la fiecare dintre ei si face, incetul cu incetul, deosebirea intre membrii familiei si „straini”.

Comportamentul tau. Poti repera primele trasaturi ale temperamentului lui, poti descoperi gesturile care il calmeaza si cele care il enerveaza.

3 ani


Imaginatia

Comportamentul lui. Devine incredibil de linistit. I se dezvolta imaginatia: inventeaza povesti, personaje, „prieteni imaginari” inzestrati cu puteri magice, care sunt capabili sa realizeze lucruri interzise in locul lui.

Comportamentul tau. Poti repera primele trasaturi ale temperamentului lui, poti descoperi gesturile care il calmeaza si cele care il enerveaza.

7 luni


Afirmarea personalitatii

Comportamentul lui. Stie sa se aseze, sa se tarasca, sa prinda jucariile, sa le examineze, sa le bage in gura, sa le arunce… Testeaza rabdarea parintilor si incepe sa intervina in conversatiile dintre adulti pronuntand silabe.

Comportamentul tau. Poti, in sfarsit, sa faci diferenta intre momentele in care copilul tau se comporta „normal” si cele in care exista o problema.

4 ani


Identificarea

Comportamentul lui. Copilul are nevoie sa se regaseasca in parintii lui. Cel mai simplu pentru el este, in acest caz, sa se identifice, pe rand, cu unul si cu celalalt, indepartandu-l de fiecare data pe cel de-al doilea.

Comportamentul tau. E greu sa fii parintele respins sau ignorat, insa situatia e trecatoare. Inutil sa intri in panica ori sa te invinovatesti.

10-12 luni


Primii pasi

Comportamentul lui. Sta in picioare, face primii pasi, descopera notiunea de „teritoriu“. Incepe sa manance si sa bea singur. O perioada in care copilul invata sa deprinda noi abilitati.

Comportamentul tau. Intreaga ta viata se schimba, intrucat apar problemele de siguranta, de disciplina… Invata sa pui limite si sa spui „nu“.

5 ani


Agresivitatea

Comportamentul lui. Devine constient ca-i poate manipula pe adulti, ca poate lupta impotriva unui rival (frate, sora, prieten) si ca poate fi agresiv. Dorintele si temerile sale se reprezinta prin miscari si actiuni.

Comportamentul tau. Arata-i cum ajungi tu sa negociezi cu propriile temeri si propria agresivitate.

18 luni


Impotrivirea sistematica

Comportamentul lui. Copilul se opune parintilor in mod sistematic, lansand cate un „nu” hotarat si starnind manii din ce in ce mai frecvente. Dar el stie, de asemenea, sa fie intelegator si afectuos.

Comportamentul tau. Ramai calm/a pentru a deveni mai autonom, el incearca sent imente negative si pozitive.

6-8 ani


Varsta ratiunii

Comportamentul lui. Intrarea la scoala marcheaza inceputul recunoasterii oficiale a capacitatilor sale intelectuale. Poate avea dificultati de adormire, momente regresive sau semne de anxietate.

Comportamentul tau. Este important sa-ti iei adio de la bebelusul care depinde de tine si sa te bucuri de intrarea lui la „marea scoala”. Considera ca problemele legate de stres sunt complet normale.

9-11 ani


Sfarsitul copilariei

Comportamentul lui. Isi afirma autonomia, ofera tot mai multa importanta grupului sau de prieteni si simte nevoia de a se pune in valoare. Incepe sa se indoiasca de atotputernicia parintilor, insa are permanenta nevoie de afectiune, de repere si de ascultare.

Comportamentul tau. Mentine comunicarea, raspunde-i la intrebari si, respecta-i intimitatea si teritoriul!

Fiecare cu ritmul sau

Fiul/fiica ta este unic/a. Este inutil, deci, sa te alarmezi daca el sau ea intarzie un pic sa se dezvolte intr-un anumit domeniu. Cand unii „favorizeaza“ mersul, altii incep sa-si perfectioneze limbajul. Daca ingrijorarea ta persista, nu ezita sa consulti un pediatru.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top