Now Reading
#MameleDescoperă secretele maternității

#MameleDescoperă secretele maternității

Revista Psychologies
mamele-descoperă-secretele-maternității

Să fii mamă înseamnă să fii la un loc și educator, și bucătar, și partener de joacă, și șofer și câte și mai câte. Iar cu atât de multe roluri de asumat, adesea, maternitatea poate fi provocatoare, solicitantă, obositoare și, poate, chiar copleșitoare. La polul opus, este bineînțeles completată de momente de relaxare, de frumos, de conectare și de iubire absolută.

Astfel, inspirați de contrastele maternității, de provocările cu care mamele se confruntă, mai ales la început de drum, Spectra Romania derulează campania #MameleDescopera, în cadrul căreia, mamele descoperă, deopotrivă, avantajele și beneficiile alăptării, dar și importanța stării de bine atunci când trec prin acest proces.

Rezultatele unui sondaj online demarat de Spectra, cu ocazia săptămânii mondiale a alăptării, arată că dacă pentru 10% din mamele participante la sondaj, alăptarea este un proces ușor, natural și frumos, iar pentru 20% dificil, dar nu obligatoriu, peste 600 dintre respondente (40%) declară că alăptarea este un proces dificil, dar necesar. Printre cele mai mari provocări întâlnite în perioada alăptării, mamele enumeră dificultăți în atașarea la sân a bebelușului (aproape 40%), alăptarea în timpul nopții (31%), alăptarea la cerere (14.6%), puseele de creștere (26%), ori refluxul (12%).

Iar dacă o mamă se naște o dată cu copilul ei, atunci Izabela s-a născut de 3 ori și a trecut prin 3 experiențe complet diferite. De la dezamăgire, la vinovăție și remușcări la fericire și siguranță deplină.

Așadar, vă invităm să parcurgeți acest interviu din seria #MameleDescoperă inițiată de Spectra Romania. Izabela Marinescu, jurnalist, realizator tv și mama a trei băieți, împărtășește secretele maternității, descoperite rând pe rând, de fiecare dată când a venit mamă.

Cum te-ai simțit după naștere?

Izabela Marinescu: Diferit la fiecare dintre cele trei nașteri.

Prima oară: speriată, dezamăgită, obosită, plină de dor și durere. Am putut sta împreună cu bebe după multe ore grele.

A doua oară mai încrezătoare, dar tot influențată (influențabilă?) de părerea celor din jur, ceea ce a stârnit vinovăție pe mai târziu.

A treia oară a fost perfect, pentru că am știut exact ce-mi doresc și am reușit să trăiesc cu adevărat miracolul! Fericire, siguranță, fără remușcări și vinovății. Bine, un pic de durere fizică tot a fost! Și oboseală multă.

Ce ai fi vrut să știi legat de alăptare și ai aflat pe parcurs?

I. M.: Că doare! Că nu pui bebelușul la sân și laptele curge năvalnic sau, în fine, cât are el nevoie. Că e nevoie de răbdare să se instaleze lactația, că bebe trebuie ținut la sân pentru asta, mult mai mult decât îți poți imagina înainte, că nu are nevoie de supliment decât dacă există semne de deshidratare, că pompa poate ajuta și în primele zile, dar mai ales mai târziu când poate fluxul este mai mare sau producția depășește nevoile pruncului.

Cum ai resimțit această „transformare” în mama? Ce a fost cel mai greu? Dar cel mai ușor?

I. M.: Sunt o norocoasă pentru că am devenit mamă de trei ori, mereu altfel. Eu am așteptat toată viața această transformare, încă din liceu am început proiecția acestor momente, deci pentru e mine este firescul vieții, poate mai mult de atât, de fapt, un vis împlinit.

Cel mai greu mi-a fost să accept că nu toată lumea din jurul meu simte și gândește la fel – că viața mea s-a schimbat, că îmi doresc să îmi adaptez programul și în funcție de ei, că îmi place să petrec mult, foarte mult timp cu ei. Greu a fost când eram conștientă de toate transformările (fizice și psihice) și de avalanșa de hormoni, dar nu m-am simțit înțeleasă și acceptată. Greu am dus singurătatea care a apărut inevitabil. Și cu greu am acceptat ajutor.

Cel mai ușor? Să-i iubesc!

Ce ar fi putut face cei din jur pentru tine în zilele după naștere, ce consideri că te-ar fi ajutat?

I. M.: Să mă înțeleagă, să mă accepte, să-mi ia povara creșterii exclusive, să nu se îndoiască de instinctele mele materne în ceea ce privește hrănirea și somnul bebelușului. Am primit și ajutor. Mulțumesc, mami! De fiecare dată, mama mea a fost lângă noi și asta a contat mult. La primele două nașteri a stat cu noi în maternitate. La cea de-a treia naștere a reușit și tati să aibă ora lui magică cu bebelușul.

Dacă ar fi să dai un sfat unei mame tinere, care ar fi acela?

I. M.: Dumnezeu m-a binecuvântat cu trei băieți. Dar mereu am spus că dacă aș avea o fată, aș sfătui-o să înceapă o formă de terapie înainte de a deveni mamă.

Sarcina, nașterea, copilul, noua formulă de conviețuire apasă niște butoane în noi, scoate la suprafață răni neștiute și e păcat să nu primim toate bucuriile pe un teren proaspăt și neted. Un dram în plus de independență, acceptare și încredere în sine nu te face neapărat mai pregătită pentru ce urmează, dar cu siguranță de face cea mai bună mamă pentru copilul tău, cu bucurie primit!

Ai încredere în tine, mami, ține-l în brațe cât mai mult și totul va fi bine!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top