Now Reading
Odată cu nașterea copilului, se nasc și părinţii

Odată cu nașterea copilului, se nasc și părinţii

alexandra-tudor
odată-cu-nașterea-copilului-se-nasc-și-părinţii

Care este legătura dintre economie și parenting? Un ochi lucid deschis spre date concrete care revelează atât puterea cât și slăbiciunea statisticii. Cu umor și o logică imbatabilă, Emily Oster demontează o mulțime dintre miturile care împânzesc internetul și, pornind de la cercetări științifice, ne oferă câteva răspunsuri surprinzătoare la cele mai frecvente dileme ale vieții de proaspăt părinte.

Emily Oster este economistă, a urmat masteratul și doctoratul în economie la Harvard, a devenit profesoară la University of Chicago Booth School of Business, iar în prezent predă la Brown University. Pe plan academic, principalele domenii pe care le abordează sunt statistica și economia în medicină, care îi permit să ajungă la cauzele anumitor fenomene populare prin intermediul datelor.

Dincolo de preocupările academice, Emily Oster a devenit cunoscută pentru încercările de îmbunătățire a domeniului medical din punct de vedere statistic, de combatere a stereotipurilor de gen și pe cele privitoare la normele sanitare. Prima sa carte, O sarcină mai ușoară (Curtea Veche Publishing, 2021) a criticat câteva mituri legate de sarcină, dublând experiența personală cu o uimitoare gândire critică. Fițuici de parenting (Curtea Veche Publishing, 2021) a continuat în mod firesc călătoria de la sarcină și naștere către provocările primilor ani de viață ai bebelușului, devenind un ghid bazat pe date concrete, dovedite științific, pentru un parenting mai relaxat.

Subliniezi pe parcursul cărții un lucru foarte important: alegerile tale pot fi corecte pentru tine, dar nu este obligatoriu ca ele să fie cele mai bune pentru alte persoane. Cât de important este să ținem seama de probabilitatea de 10% în defavoarea probabilității de 90%? Să ne gândim că fiecare alegere trebuie așezată în contextul familial propriu.

Emily Oster: Atunci când economiștii vorbesc despre persoane care fac „alegeri optime”, e vorba despre rezolvarea problemei a ceea ce numim „optimizare constrânsă”.

Atunci când luăm hotărâri referitoare la creșterea copiilor, suntem și noi constrânși – de bani, de timp și de energie. Nu ai de unde să faci rost de somn. Dacă dormi mai puțin, renunți la beneficiile pe care le aduce un somn odihnitor noaptea. Timpul pe care îl petreci la serviciu mulgându-te este timp pe care l-ai putea petrece lucrând. Iei în considerare aceste aspecte, iar apoi alegi variantele cele mai potrivite pentru tine. Dar cineva care are nevoie de mai puține ore de somn, care are mai mult timp să moțăie sau care se mulge în timp ce muncește poate face alegeri diferite.

Citește continuarea articolului în ediția de noiembrie 2022 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește revista lunar, prin curier.

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!