Now Reading
(P) Jocurile pe calculator dezvolta personalitatea copiilor

(P) Jocurile pe calculator dezvolta personalitatea copiilor

Pe măsură ce tehnologia devine o parte tot mai importantă a vieții de zi cu zi, copiii încep și ei să prefere noi moduri de a se juca: în loc să iasă ca odinioară, la scara blocului, majoritatea preferă să-și petreacă timpul în compania telefoanelor, tabletelor și jocurilor video. Te îngrijorează faptul că micuțul tău pare prea absorbit de gaming? Înainte de a-ți face probleme, ia în considerare și efectele pozitive pe care jocurile pe calculator le pot avea asupra personalității copilului tău.

Pentru început, ține cont de faptul că aceste efecte benefice se asociază unui program moderat de joc, care nu trebuie să-i acapareze celui mic tot timpul liber. De asemenea, dacă vrei să îi asiguri condiții sănătoase și atunci când stă în fața calculatorului, nu ar fi rău să îi faci cadou un scaun de gaming. Aceste scaune sunt special create, astfel încât să asigure ocupantului o poziție confortabilă la nivel lombar și cervical, precum și o poziționare corectă a mâinilor și umerilor. Odată așezat pe scaunul ideal și pregătit să intre în lumea jocurilor, iată ce beneficii va avea copilul tău:

   I se vor dezvolta creativitatea și capacitatea de rezolvare a problemelor 

Poate nu te gândisei la asta, dar jocurile pe calculator pot influența pozitiv dezvoltarea creierului, mai ales a acelei părți care lucrează cu imaginația și soluțiile pentru probleme de tot soiul. Multe jocuri îl fac pe utilizator să caute alternative, să cerceteze, să negocieze și să plănuiască, astfel încât să obțină rezultatul dorit. Copilul tău va deveni un adult cu o gândire mereu alertă, gata să urmeze cărări nebătătorite, să vină cu soluții neașteptate, să anticipeze acțiunile faptelor sale, să ia decizii bune și chiar să creeze, să se exprime artistic. Pe lângă cărțile cu basme, jocurile pe calculator pot reprezenta o foarte bună ocazie de a explora lumi noi, de a inventa personaje și povești pentru acestea și de a-și dezvolta astfel imaginația.

   Jocurile dezvoltă spiritul de competiție și ajută copiii să-și facă prieteni noi 

O să spui că asta se poate face și atunci când se joacă afară cu alți copii, dar cele două nu se exclud. În plus, cel mic nu va putea oricând să iasă cu prietenii – poate uneori din cauza vremii, alteori din cauza vreunei răceli, motive pot fi o mie. Vrei să-i dezvolți competivitatea și spiritul de echipă în același timp? Cumpără-i un Fifa 18 și dă-i voie să se joace din când în când – așa cum spuneam mai sus, pune-i în vedere că e o activitate complementară altora, nu un mod unic de a-și petrece timpul liber.

Studiile arată că joaca pe calculator influențează copiii și din punct de vedere emoțional, ajutându-i să comunice mai bine cu cei din jur și să devină mai echilibrați.

   Jocurile încurajează interesul pentru istorie, geografie și civilizații străine 

Ai fi crezut că jocurile pe calculator pot influența în bine cultura generală a copilului tău? Înainte de a-i spune să le lase și să pună mâna pe carte, află că specialiștii au ajuns la concluzia că jocurile pot crește interesul pentru diverse domenii. Cei mici nu vor afla informații noi doar jucându-se, ci își vor dori să cerceteze și să descopere mai multe lucruri despre lumea personajelor, implicit vor căuta cărți care să le răspundă la întrebări și le vor citi cu nesaț.

   Jucându-se, cel mic va deveni interesat de experiențe noi 

Multe jocuri pe calculator pot duce la dezvoltarea de noi hobby-uri, copiii fiind interesați să încerce și în viața reală sporturile practicate în fața ecranului. Poate e vorba de schi, baschet sau mers pe bicicletă – nu ai timp mereu să-ți duci copilul la diverse sporturi, astfel încât să-și dea seama ce l-ar pasiona, dar te poți trezi că într-o zi te trage de mânecă și te roagă să îl înscrii la karate sau la un club de șah, fiindcă i se pare ceva minunat și vrea să vadă cum e și în realitate.

   Poți îmbunătăți relația între tine și cel mic cu ajutorul jocurilor 

Arată-i că vrei să faci parte din lumea sa și că vă puteți distra împreună. Permite-i să te învețe – cu siguranță va râde un pic când va vedea că rămâi în urmă, dar sigur va avea răbdare cu tine. Alege un joc de echipă sau unul în care puteți fi adversari și scoate la lumină copilul din tine.

Abilitățile de leadership cresc cu ajutorul jocurilor pe calculator 

Cine zice că uneori joaca nu e și serioasă? În jocurile pe echipe, cei mici se transformă pe rând din simpli coechipieri în lideri, coordonând, luând decizii, încercând să-și convingă și să-și motiveze prietenii, ba chiar să aplaneze conflicte. Acest aspect se va dovedi cu siguranță util și atunci când copilul tău va crește și va trebui să demonstreze și în viața de zi cu zi că poate fi un conducător valoros.

Jocurile pe calculator se pot dovedi educative și pot reprezenta o modalitate de dezvoltare – totul e să creezi un raport echilibrat între viața reală și cea virtuală. Mediul jocurilor se schimbă, însă efectul benefic al acestora rămâne și merită folosit.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top