Now Reading
Ce este consultanta in cariera?

Ce este consultanta in cariera?

Revista Psychologies

Madalina Balan, managing partner al Hart Human Resouce Consulting


 

 

 

 

 

 

Auzim tot mai des despre consultanta in cariera, job-shift, mentoring, coaching, training, e-learning… termeni ciudati care dau senzatia unui domeniu rezervat companiilor cu bugete mari. Ce legatura exista intre acestea si psihologie ? Cateva explicatii in acest sens, de la Madalina Balan, managing partner al Hart Human Resouce Consulting.

Ce este consultanta in cariera ?
Madalina Balan: Este un serviciu relativ nou in Romania, aparut in ultimii ani. Pot beneficia persoanele la inceput de cariera, tineri absolventi de facultate, cei care doresc sa isi identifice punctele forte, potentialul profesional, ceea ce le place si ii motiveaza, interesele profesionale… si, desigur, cei care doresc sa stie ce fel de job-uri si in ce domenii, ce companii pot accesa…

Alti beneficiari pot fi persoanele disponibilizate, cei cu studii superioare, care au lucrat in companii private si care trebuie sa faca o tranzitie in job-ul lor sau o schimbare totala de cariera. Ei pot veni la un consilier care ii va evalua si ghida catre ceea ce pot sa faca mai departe. Mai vin la consiliere si persoane care nu isi mai gasesc satisfactia in locul actual de munca, cei care lucreaza de multi ani intr-un domeniu de activitate si care simt nevoia de schimbare, insa nu stiu de unde sa porneasca si au nevoie de o indrumare.

Cu ce ajuta companiile?
–  Este important pentru companii dar si pentru persoanele fizice sa isi cunoasca punctele forte dar si profilul de factori de risc in situatii de stres si presiune. Ei bine, in prezent, in mai toate domeniile de activitate si in mai toate companiile asistam la presiuni foarte mari, la stres mai accentuat decat de obicei, toate generate de criza financiara globala. Din ce in ce mai multe companii disponibilizeaza si este dificil pentru multi sa isi pastreze locul de munca sau sa faca fata noilor solicitari.

De aceea este important pe de o parte ca angajatorii sa cunoasca acum mai mult ca oricand, folosind instrumente de evaluare specializate, cine sunt cei pe care se pot baza, cati angajati au potriviti profilului uman pe care il doresc in companie (rezistenta la stres, proactivitate, toleranta la risc si ambiguitate, capacitatea de a lua decizii rapide, orientare spre obiective, abilitatea de a avea vi­ziune, de a-i inspira pe ceilalti etc). Este din ce in ce mai important ca organizatiile sa stie care sunt persoanele care sub stres pot avea comportamente distructive, lucru ce constituie frana in calea succesului.

Pentru angajati este de ase­menea valoroasa aceasta eva­luare, pentru a deveni constienti de zonele pe care trebuie sa le dezvolte si sa le corecteze in asa fel incat sa isi maximizeze performanta si sa atinga obiectivele dorite.

Ce inseamna leadership, cum se poate identifica si dezvolta ?
–  Leadershipul este abilitatea de a forma si de a mentine unita o echipa performanta care sa obtina rezultatele dorite. Se bazeaza pe un profil de personalitate. Manifestarea comportamentala se poa­te dezvolta insa, la fel si cu­nos­tintele si abilitatile necesare pentru a fi un bun lider (viziune strategica, analiza, abilitatea de a lua decizii, de a forma si dezvolta echipe etc.). Dezvoltarea abilitatilor de leadership se poate face prin mai multe metode, de la expunerea la experiente din care se poate invata, pana la mentoring, coaching, trai­ning, e-learning, auto-constientizare si auto-dezvoltare.

Esential este ca persoana care are un rol de conducere sa fie constienta de punctele sale forte si de cele ce trebuie corectate si sa doreasca sa lucreze cu sine, sa se dezvolte, sa fie receptiva la feedback si la coaching. Usurinta cu care noi, oamenii, facem schimbari la locul de munca, abilitatea cu care ne dezvoltam, tine insa si de profilul de personalitate.

Se poate calcula aceasta capacitate?
–  Exista instrumente specifice care ii pot identifica pe cei ce au natural un potential de leadership, pot identifica eventualele asperitati de personalitate cu impact negativ asupra unor competente cheie de conducere. Sunt povesti celebre de insucces in afaceri si studii celebre stiute de psihologi specia­lizati in psihologie organizati­o­nala, care ilustreaza cat de mult conteaza personalitatea atunci cand vorbim de leadership.

Foto: Guliver/Getty Images

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!