CITESTI ACUM
Cum sa pleci mai devreme de la serviciu

Cum sa pleci mai devreme de la serviciu

Ziua de munca se apro­pie de sfarsit. Vrei sa pleci de la serviciu intrucat te asteapta familia, dar in­ca mai ai e-mailuri de trimis, documente de ter­minat, sarcini de finalizat. In plus, colegii vor remarca plecarea ta „in graba“.

 

Educatie

Nu renunta la programul tau doar pentru ca activezi intr-un domeniu sau intr-o companie unde este la moda sa stai pana tarziu.

Este recomandat sa iti exprimi ritmul de lucru din start, in loc sa te decizi pe moment ca vrei sa pleci mai devreme, lucru care poate atrage din partea colegilor intrebari asupra nivelului tau de implicare.

Exprima-ti motivele transparent. De exemplu, mersul la sala te echilibreaza si este esential pentru motivatia ta, de aceea face parte dintr-o rutina pe care o respecti.

Sanatatea fizica si mentala a angajatilor ramane o prioritate in companiile serioase, motiv pentru care aceasta preocupare este in grija angajatilor.

Or, sa fii epuizat si sa nu mai ai randament sau sa dezvolti probleme ce pot necesita absente mai indelungate de la munca nu e dezirabil.

 

Interes colectiv

De multe ori, o idee precum cea exprimata mai sus intampina opozitii precum: la locul meu de munca acest lucru este imposibil, este incompatibil cu cultura noastra organizationala.

Discuta cu colegii tai despre cum puteti sa va organizati astfel incat fiecare sa-si echilibreze mai bine timpul acordat muncii cu cel personal. Gasiti impreuna solutii.

Probabil vei descoperi ca dorinta ta de a pleca mai devreme de la birou ii va incuraja si pe ceilalti sa faca la fel.

 

Elimina proiectiile imaginare

Daca o astfel de preocupare te lasa in impas, poate ca interpretezi prea mult situatia de unul singur, punandu-ti intrebari si dandu-ti raspunsuri fara sa te adresezi sefilor tai.

De unde sa-ti cunoasca nevoile, daca nu ti le exprimi? Seful nu se va gandi ca ai copii acasa si nu se va intreba singur daca echilibrezi oare timpul petrecut la munca cu cel petrecut cu familia.

Nu este acesta rolul lui. Este responsabilitatea ta sa exprimi ce nevoi ai. Poti ajunge in conflict cu superiorii, fara ca acestia sa isi dea seama ca intri in opozitie si te demotivezi.

Renunta la franele imaginare si discuta ceea ce ai de discutat. Capcana pe care trebuie sa o eviti: nu face singur presupuneri despre ceea ce asteapta altii de la tine. Intreaba-te pe cine satisfaci, pe tine sau pe altul?

Intrebari precum cat de usor de inlocuit esti ca angajat, iti vor spori stresul, la fel si convingerea ca esti dependent de un loc de munca.

Ideal este sa iti cunosti si sa-ti afirmi propria valoare, sa ai incredere in munca pe care o depui si sa fii constant atunci cand vine vorba despre propriile nevoi.

Sa stai peste program fara a avea niciun randament nu este eficient nici pentru companie, nici pentru sefi. Sa fii multumit si motivat incat sa te implici si sa ai rezultate inseamna si un program de lucru prin care poti respecta nevoile si viata personala.

Cu siguranta vor fi momente in care slujba va castiga in fata vietii personale, prin solicitarile ce se pot ivi ca urgente. Dar, in acest caz, trebuie sa existe si momente in care viata personala trece pe primul loc.

Gasirea echilibrului este o arta, pe care o poti deprinde cat timp esti corect cu nevoile tale si le exprimi corespunzator.

 

Foto: shutterstock.com

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sus

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!