Now Reading
Cum sa treci peste refuzul de la interviu

Cum sa treci peste refuzul de la interviu

Revista Psychologies

Cu totii ne-am lovit candva, in tumultuosul drum al carierei, de zidul invizibil din calea obtinerii job-ului mult visat – „feedback-ul negativ“, „incetarea colaborarii“ sau un „nu“ ferm venite din partea angajatorului. Din pacate, nu de putine ori aceste raspunsuri au un impact psihologic puternic asupra noastra, asa ca trebuie sa invatam sa jonglam cu critica si sa ne ajutam de ea pe viitor.

 

Interviul este momentul in care ne etalam competentele in fata angajatorului si asteptam in schimb sa fim apreciati.

Cum increderea in sine ne confera o imagine aparte, care conteaza in momentul selectiei, fiecare dintre noi incearca sa se gandeasca la el insusi ca fiind o persoana de succes, abila si descurcareata, totul pana cand suntem strafulgerati de un interviu care nu decurge bine sub nicio forma, iar toata increderea in fortele noastre se transforma in rusine, frustrare sau chiar depresie.

Daca pe langa emotiile interviului, exista si foarte multa presiune venita din necesitatea de a obtine job-ul respectiv, atunci starea negativa se intensifica. In plus, o astfel de experienta ne poate descuraja atat de tare incat sa mai incetam sa mai speram la job-ul ideal.

 

Ce este de facut

In primul rand, nu o lua personal. Decizia de a angaja pe cineva este bazata pe nevoile si criteriile de selectie ale companiei la care aplici, fapt care inseamna ca se poate sa aiba sau nu legatura cu felul in care te-ai prezentat la interviu.

Daca nu ai fost candidatul ideal in viziunea lor, nu inseamna ca trebuie sa-ti negi competentele profesionale. Gandeste-te de doua ori inainte de a te invinovati pentru esecul de la un interviu!

Reflecteaza asupra experietentei. Desi suntem tentati sa ne gandim permanent la rapunsurile gresite pe care le-am dat la interviu, la felul in care ne-am imbracat, daca am ajuns prea devreme sau prea tarziu ori daca am fost nepoliticosi, mai intai gandeste-te concret la ce a mers bine in cadrul interviului.

Este important sa incepi cu partile pozitive pentru a le putea infrunta pe cele negative cu mai mult avant si lasand deoparte sentimentul de infrangere.

Invata din noua experienta. Fa o lista cu tot ceea ce consideri ca a mers prost. Ce ai schimba? Ce alte raspunsuri i-ai oferi angajatorului?

Cum vei alege sa te comporti la interviul urmator? Gandeste-te, de asemenea, cum poti aborda o intrebare dificila data viitoare.

Invata sa te ierti. Este normal ca la inceput sa nu fii in apele tale, dar nu continua sa te invinovatesti pentru niste greseli, pana la urma neimportante, pe care le-ai facut in trecut.

Priveste esecul de la interviu drept o lectie de viata si mergi mai departe. Un interviu prost nu reprezinta o scuza pentru a renunta sa-ti mai cauti un loc de munca sau pentru a renunta sa mai mergi prea curand la interviuri.

Cere-i angajatorului un feedback. In timp ce majoritatea angajatorilor prefera sa nu ofere un feedback clar in care sa explice de ce nu ai primit postul, nu este nimic gresit in a cere un feedback constructiv.

Desi este posibil sa nu iti placa ce auzi sau sa nu fii de acord cu ce se spune despre tine, informatia pe care o primesti este extrem de valoroasa pentru ca te ajuta sa-ti replanifici strategiile de atac. In plus, in felul acesta nu mai ai nicio indoiala despre motivul pentru care nu ai fost angajat.

De asemenea, ia in considerare ca nu esti singura persoana in aceasta situatie. Multi altii, chiar manageri de succes, s-au confruntat cel putin o data in viata cu un refuz venit din partea angajatorului, insa acest lucru nu le-a stat in calea obtinerii job-ului mult visat, ci dimpotriva, i-a ambitionat si mai tare sa persevereze.

De Andreea Popa

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top