Now Reading
Dezbatere: Psihologia la locul de munca

Dezbatere: Psihologia la locul de munca

Revista Psychologies

psihologie, angajat, angajator

Ai un angajat problema sau te-ai angajat intr-o organizatie… diabolica?

Cu siguranta ai auzit bancul in care cineva moare, se trezeste la poarta unui loc minunat, cu mancare din belsug, oameni fericiti care se distrau de minune, canapele moi si tot ce isi putea dori. La poarta il astepta un domn bine imbracat care ii spune ca acesta este iadul, iar daca se decide, aici este locul unde isi va putea petrece vesnicia. Omul este extrem de entuziasmat, insa se gandeste ca daca asa arata iadul, atunci raiul trebuie sa fie mult mai interesant si decide sa treaca si pe acolo.

Ajuns insa la poarta, nu vede decat o pajiste intinsa, cu flori, liniste, ingeri cantand din harpa, adica absolut plictisitor si neatragator! Si omul nostru decide: iadul este ceea ce i se potriveste, ca doar nu o sa stea o vesnicie sa admire flori si iarba!! Si accepta „oferta” domnului imbracat la costum.

Odata intrat, insa, pe poarta iadului oamenii care se distrau stateau acum prinsi in lanturi groase, tragand dupa ei tot felul de bolovani si in acelasi timp erau biciuiti strasnic de diavolii din jur, peste tot nu era decat o smoala neagra si fum gros, iar muzica de petrecere era acum inlocuita de urlete de durere si rasete diabolice. Inspaimantat si nedumerit, omul nostru intreaba cu un sfert de gura unde a disparut ceea ce vazuse el initial, ceea ce crezuse ca se afla inauntru, iar raspunsul nu intarzie sa apara: ‘Atunci erai in procesul de recrutare! Acum ai semnat!’ 🙂

Contractul psihologic, angajatul si organizatia

Cam asa am putea spune ca sta situatia si in multe din organizatiile noastre: dupa ce suntem angajati, comunicarea nu mai este la fel de deshisa, salariul intarzie sau este mai mic decat ne asteptam, seful nu mai este atat de prietenos, taskurile se inmultesc pe zi ce trece… Si invers: si multi angajati dau de inteles altceva in procesul de recrutare si selectie, iar odata selectati nu mai demonstreaza ceea ce se astepta de la ei. Poate nu imediat, ci in timp.

De ce? Pentru ca, pe langa contractul de munca semnat de ambele parti, se semneaza ipotetic si un contract psihologic. Problema este ca fiecare trece in acest contract asteptarile sale legate de cum va evolua situatia, lucrurile pe care le-a inteles sau pe care celalalt le-a dat de inteles, propriile dorinte influentate de discutiile purtate la inceput de multe ori fara, insa, a i le comunica concret si celeilalte parti! Sau exista si situatii in care, desi aceste aspecte sunt clarificate de la inceput, ele se schimba pe parcurs.

Ce nu a functionat bine? Cine este vinovat? De ce ceea ce mergea foarte bine treptat incepe sa scartaie? Este contractul psihologic legat de motivatie si implicit de performanta? Ce rol joaca managementul resurselor umane? Dar influentarea? Cum gestionezi un contract psihologic ajuns la sfarsit?

Vino pe 31 martie la hotel JW Marriott la cea de-a VII-a editie a Psihologiei la locul de munca sa discutam impreuna despre toate aceste aspecte. Te priveste, indiferent ca esti angajat sau angajator!

Intra pe www.psihologia.business-edu.ro si vezi cine sunt vorbitorii si programul complet al conferintei. Nu pierde un eveniment interactiv in care esti invitat sa te implici, in care iti poti expune punctul de vedere, invata din experienta celorlalti sau impartasi din experienta ta.

Taxa este de 75 euro+TVA pentru membrii Business-Edu si mai sunt doar cateva zile in care te poti inscrie (numarul de locuri este limitat).

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top