Now Reading
Odihna activa la birou si nu numai

Odihna activa la birou si nu numai

De ce este atat de greu uneori sa ne relaxam si sa uitam de toate lucrurile care ne cauzeaza oboseala? De cele mai multe ori suntem tributarii concediilor planficate cu luni inainte. Ce ar fi daca ne-am odihni si intre concediile tipice sau chiar si la birou?

 

Ritmul rapid al vietii ne determina sa traim fiecare zi din ce in ce mai putin. Orele lungi petrecute stand pe scaun in fata calculatorului nu ne ajuta decat sa facem, sau nu, parte dintr-o statistica efectuata de catre cercetatori in legatura cu riscurile la care ne supunem daca suntem inactivi sau activi doar intelectual, stand pe scaun.

 

La ce ne supunem in caz de inactivitate fizica

Stim deja toate riscurile la care ne supunem in cazul in care suntem sedentare mai mult decat ne impune limita bunului simt.

Astfel putem acumula un risc crescut de a dezvolta boli cardio-vasculare de doua ori mai mult decat persoanele care lucreaza intr-o pozitie verticala sau intreprind activitati fizice la locul de munca.

Totodata creste riscul obezitatii din cauza lipsei de activitate si odata cu aceasta poate sa apara si diabetul zaharat.

O alta posibilitate ar fi scaderea tonusului muscular, care vine la pachet cu insomnia, asta din cauza faptului ca nu am ars energia acumultata pe parcursul zilei si corpul face un ultim efort pentru a scapa de ea.

 

Ce inseamna odihna activa

Odihna activa inseamna orice tip de activitate fizica care poate oferi placere persoanei, activitate care poate contracara efectele sedentarismului zilnic la care ne supunem corpul.

Evident ca in momentul in care vom face efort fizic de orice fel, chiar si mersul pe jos intra in aceasta categorie, corpul va elibera endorfine si ne vom simti mai bine, ceea ce insemana o rupere a ciclului de efort intelectual, care la randul sau inseamna odihna!

 

Cum ne putem odihni la birou

Se spune ca pauzele lungi si dese sunt cheia marilor succese. Creierul uman functioneaza mult mai eficient daca facem pauze la un interval de 20 – 30 de minute intre sarcinile executate, asta pentru ca oricum atentia functioneaza optim, adica neintrerupta, exact pentru 20 – 30 minute.

Asa incat, dupa 30 de minute de activitate, ridica-te in picioare. Fa niste exercitii, intinde-ti bratele in sus, inspira si expira la interval regulat pentru a-ti oxigena creierul si apoi te poti apuca iar de munca.

Renunta la scaunul cu rotite! Este cu adevarat un mod eficient de a te deplasa intre birouri, insa simplul fapt ca te ridici de pe scaun, si nu iei scaunul cu tine la plimbare, se pune ca miscare, iar daca vrei sa transmiti ceva colegei care se afla mai departe de tine, nu mai trimite un mail, ci ridica-te si du-te la ea.

Daca nu ai timp deloc, nici dimineata sau seara pentru activitate fizica, poti sa iti achizitionezi pedale pe care le poti pune sub birou. In timp ce lucrezi te odihnesti intr-un mod activ, facand si efort fizic!

 

Odihna activa in viata de zi cu zi

Daca am incercat si nu am reusit sa facem un minimum de efort fizic in cadrul orelor de munca, asta nu insemana ca toate posibilitatile noastre sunt epuizate.

Odihna activa insemna sa cobori cu o statie mai devereme, sau sa mergi, in masura in care iti permite jobul, cu bicicleta pana la munca, sa te plimbi in weekend in parc cu rolele, sau cand faci curat in casa sa asculti un audiobook, ori dimineata, chiar si pentru 20 de minute zilnic, sa faci niste exercitii pentru tonus inainte de dus.

Posibilitatile sunt multe pentru a ne incadra in activitatea de odihna activa, depinde numai de noi sa alegem acea activitate care ne produce placere, si, de ce nu, sa o transformam intr-un hobby!

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top