CITESTI ACUM
Provocările întoarcerii la birou: cinci mituri la care trebuie să se uite companiile

Provocările întoarcerii la birou: cinci mituri la care trebuie să se uite companiile

provocările-întoarcerii-la-birou-cinci-mituri-la-care-trebuie-să-se-uite-companiile

Odată cu relaxarea măsurilor restrictive cauzate de pandemie, birourile se transformă. După marea migrare de la birou înspre work from home, companiile vor munci din ce în ce mai mult într-un scenariu hibrid, adaptat nevoilor firmei, dar și echipei. În acest context, scenariile create de angajați acasă trebuie replicate cât mai bine la birou.

Munca de acasă a dus la numeroase provocări. Oamenii au fost nevoiți să-și schimbe casele, să își organizeze un birou corespunzător, iar mulți dintre ei au investit în mobilier de birou confortabil care să-i ajute să treacă mai bine peste munca solitară. De asemenea, unele companii au contribuit la această transformare. Fie au oferit programe prin care angajații puteau să-și cumpere mobilier pentru acasă, fie au permis mutarea birourilor din sediile lor în casele oamenilor.

Odată cu transformarea scenariului de muncă, vor apărea noi provocări. De la capacitatea de a reînvăța să muncim într-un spațiu cu alți oameni, la împărțirea birourilor și transformarea acestora. Practic, ceea ce au reușit să-și creeze angajații acasă trebuie replicat chiar mai bine la birou, pentru a crește gradul acestora de satisfacție.

Din acest motiv, e foarte important ca firmele să-și ia măsuri de transformare a birourilor lor, de la spații dedicate pentru întâlniri, sigure din punct de vedere sanitar, distanțare socială, până la ergonomie atunci când aleg ce tip de mobilier de birou să aleagă. Pentru că pretențiile angajaților, odată obișnuiți acasă, vor crește.

Biroul va exista și în viitor

Conform unui studiu publicat în luna mai de Genesis, 88% din angajații din România consideră că biroul va exista și în viitor, dar se așteaptă la o transformare a spațiului în care lucrau înainte.

Astfel, angajații români în proporție majoritară consideră că e important să existe spații dedicate pentru birouri, chiar dacă modelul de lucru și biroul devin un spațiu multifuncțional unde să lucreze.

Chiar și înainte de pandemie, multiple companii au încercat diferite metode de lucru și retransformare a biroului clasic. Unele companii mari chiar au renunțat la biroul individual al fiecărui angajat și au creat un spațiu deschis unde fiecare putea să se așeze. Aceste modele experimentale nu au fost un succes, deoarece angajații fac din mobilierul de birou casa lor. Din acest motiv, e important modul în care companiile aleg și investesc în mobilier de birou de calitate.

De aceea, e important ca achizițiile să treacă peste anumite mituri în privința mobilierului de birou care duc la rezultate slabe. Iată câteva dintre ele:

Există o soluție universală

Una dintre greșelile când vine vorba de alegerea mobilierului de birou vine din faptul că firmele își optimizează cheltuielile prin cumpărarea unui singur model de mobilier de birou, fie că vorbim de scaune, birouri sau spații de stocare. Cu toate acestea, fiecare angajat e diferit, iar firmele trebuie să studieze dorințele lor în prealabil.

Înaintea pandemiei, conform „Occupational Health and Safety”, fiecare angajat petrecea 1.700 de ore în medie în fața computerului, adică 70 de zile în care stătea la birou. De asemenea, investițiile cu cap în mobilier de birou duc la economii pe termen lung. Anual, 6,9 milioane de ore de muncă sunt pierdute din cauza afecțiunilor cauzate de poziția proastă la birou, adică dureri de spate, inflamații, pierderea puterii mușchilor.

Din acest motiv, companiile trebuie să investească inteligent și să asculte de nevoile angajaților. Alegerea unui singur model de birou sau de scaun poate duce la pierderi pe termen lung. Ergonomia, conform specialiștilor, nu este universală, și ceea ce funcționează pentru un angajat nu funcționează la toți.

Să ai un birou ergonomic e scump

O altă temere a companiilor vine din investițiile prea mari în mobilierul de birou. Multe dintre acestea consideră că dau prea mult pentru scaune sau nu le înlocuiesc la timp. Un scaun de birou poate să coste de la 200 de lei și poate ajunge la mult peste 1.000 de euro. Dar între aceste variante există oportunitatea ergonomiei accesibile.

O investiție inteligentă în mobilier de birou poate duce la o productivitate mai mare și la mai puține zile de absență. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, o treime din absențele de la birou sunt cauzate de durerile de spate, dureri de gât sau încheieturi.

Conform studiilor realizate în Statele Unite, investițiile în mobilier pot duce la o creștere a productivității cu până la 15%. În timpul pandemiei am putut vedea cum productivitatea crește acasă, deși au apărut alte provocări. Odată cu întoarcerea la birou, companiile pot să-și organizeze mai bine timpul dacă investesc: opțiunile de mobilier de birou accesibil sunt multiple, iar ergonomia creează valoare.

Ergonomia e o soluție paliativă, nu prevenție

Unul dintre miturile mobilierului de birou e faptul că alegerea unui scaun ergonomic sau a unui birou de calitate e o soluție care apare abia după ce un angajat se plânge de postura sa. Cu toate acestea, e unul dintre cele mai periculoase mituri.

Calitatea vieții la birou e extrem de importantă, iar angajații vor alege din ce în ce mai mult companiile care oferă astfel de beneficii la birou, precum posibilitatea de a-ți alege scaunul sau biroul.

Un mobilier de birou de calitate și ergonomic duce la prevenție și la productivitate, nu e o rezolvare a unor probleme. Dacă pe un angajat îl doare spatele, un doctor va rezolva problema, nu un scaun mai bun. Astfel, pentru fidelizarea angajaților într-o perioadă în care lucrăm hibrid, un angajator trebuie să se gândească și la acest aspect.

Un birou sec e tot un birou

Angajații au învățat să aprecieze mediul de lucru. Fie că vorbim de un aer purificat în interiorul biroului, spații deschise și luminoase sau birouri creative. Un birou standard, sec, nu mai mulțumește angajații de astăzi, iar retenția acestora va fi din ce în ce mai dificilă.

Astfel, companiile trebuie să se gândească la modalități creative prin care pot îmbunătăți viața la birou. Ergonomia unui mobilier de birou înseamnă mai mult decât calitatea posturii, și anume modul în care este organizat, cât de creativi pot fi angajații cu spațiul lor de lucru și crearea unui ecosistem care să semene cât mai mult cu cel de acasă.

Creativitatea poate apărea oricum

În mediile de lucru ce au nevoie de creativitate, mobilierul de birou e un aspect esențial. După un an și jumătate în care angajații au muncit de acasă și s-au putut concentra 100% pe un task, odată cu trecerea la birou, concentrarea lor va scădea, mai ales că vor avea impulsuri externe, precum colegii de birou.

Din acest motiv, creativitatea poate scădea, iar aceasta trebuie îmbunătățită și ajutată inclusiv de un mobilier de birou bine ales. Fie că un angajat dorește un scaun specific pentru el, fie un birou care să se poată înălța pentru a munci în picioare, fie o formă sau alta de intimitate în cadrul muncii, angajatorii vor fi nevoiți să intervină și să ajute creativitatea angajaților răspunzând acestor cerințe.

După o perioadă îndelungată în care majoritatea oamenilor a muncit de acasă într-o formă sau alta, revenirea la birou va fi complicată sau va fi hibridă. Mulți dintre angajatori își doresc acest lucru, pentru un control și o înțelegere mai bună a angajaților. Cu toate acestea, oamenii vor avea nevoie să fie convinși de la zero de beneficiile biroului, iar ergonomia biroului e doar un pas esențial în acest drum.

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sus

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!