CITESTI ACUM
De ce iubim? O scurta istorie filosofica a Eros-ului

De ce iubim? O scurta istorie filosofica a Eros-ului

Fundatia Calea Victoriei va invita miercuri 21 Mai, ora 19:00, la atelierul de istorie a ideilor care ne va dezvalui De ce iubim? O scurta istorie filosofica a Eros-ului. Cursul este sustinut de Raluca Bujor, care ne va dezvalui cu entuziasm ce este iubirea in opinia unor filosofi din Antichitate, Evul mediu arab, Renastere si modernitate.

 

Daca o intreaga traditie pornind de la Platon si rafinandu-se in crestinism vorbeste despre o asemanare sau o familiaritate intre suflete, ganditori precum Schopenhauer aduc argumente mai degraba biologice. Dar sunt aceste pozitii cu adevarat ireconciliabile, sau, mai degraba eros-ul are mai multe chipuri? Care ar fi acestea? Vom incerca sa raspundem interpetand diverse doctrine despre iubire.

 

Temele intalnirilor sunt:

1. Erosul „obstesc” si Erosul ceresc. Iubirea ca nebunie in filosofia lui Platon.

2. Eros-ul antic si iubirea crestina – asemanari si diferente, pe urmele lui Origen si Pseudo-Dionisie Areopagitul. Cateva consideratii despre iubire in islam (Tratatul despre iubire al lui Ibn’ Arabi).

3. Sufletul doritor: precaritatea fiintei umane (finitudinea si „caderea”) si natura dorintei. Prietenia in dialogul Lysis.

4. 1+1=3, Eros si creatie. Cele doua tipuri de „zamislire”. Cateva consideratii despre spiritul speciei (Schopenhauer). Sexualitate si spiritualitate in opinia lui Vladimir Soloviov.

5. Problema compatibilitatii intre indragostiti. Identitate, contrarietate, asemanare sau hazard? Eros si „chimia” dintre indragostiti in Renastere: comentariul lui Marsilio Ficino la Banchetul lui Platon.

 

Lector: Raluca Bujor

Data incepere: 21 Mai 2014; Ora curs: 19:00

Numar ateliere: 5

Frecventa: saptamanal, miercuri

Cost: 220 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 200 ron

Locul desfasurarii: Fundatia Calea Victoriei – Str. Popa Soare nr 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Biserica Sfanta Vineri-Blvd Corneliu Coposu)

Inscrieri la [email protected]

Detalii la www.victoriei.ro

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sus

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!