Now Reading
Cum sa-ti gasesti vocatia?

Cum sa-ti gasesti vocatia?

Toata lumea vorbeste despre „trairea visului”, dar nimeni nu spune nimic despre DESCOPERIREA visului, a vocatiei, sau… a acelui lucru care te face fericit. Toti au ca target pe acei oameni care au deja un vis si vor sa-l traiasca. Dar mai sunt unii care habar n-au ce vor, dar vor sa se trezeasca. Cum sa gasesti ceea ce iti place sa faci, atunci cand nu ai nici cea mai mica idee despre ce ai de facut, cand nu simti o atractie deosebita fata de nimic, sau cand poti face foarte multe lucruri, diferite intre ele, dar care nu iti produc satisfactia AIA, dupa care tanjim cu totii. Deci, CUM?

Intrebare pusa de: tegan, 2

Raspunsul psihologului:

Un asemenea demers vine intotdeauna din interior. Succesul lui sau, altfel spus, interesul pentru un anumit domeniu tine in primul rand de curiozitate, de nevoia de a cunoaste. Apoi mai conteaza si bucuria de a crea ceva, fie ca doar duci o sarcina la bun sfarsit. O influenta foarte mare la modul general asupra capacitatii de a avea momente de fericire autentica o are si atitudinea fata de placere.
Procesul e mai complicat decat atat, probabil ca se pot scrie biblioteci intregi despre el. Unii oameni sunt mai norocosi, asa cum spuneti dvs, si isi descopera repede vocatia, poate chiar din copilarie. Altii trebuie sa se lupte poate pentru ca pur si simplu n-au avut ocazia sa traiasca o anumita experienta, ori poate ca dintr-un motiv sau altul (au primit totul pe tava, au fost prea ocrotiti, prea neglijati sau prea struniti de parintii lor, le-a fost prea teama de concurenta, n-au izbutit sa treaca un anumit stadiu in dezvoltarea lor psihica si atunci ceva ii impiedica sa fie fericiti – si multe alte motive) n-au simtit atat de mult timp nevoia sa construiasca ceva in viata lor, incat pana la urma se trezesc ca sunt neajutorati sau goi pe dinauntru.
As mai vorbi si despre atitudinea – foarte la moda as zice eu – fata de a-ti asuma o dorinta sau a recunoaste ca vrei ceva sau pe cineva. Multi oameni acum asteapta sa vrea cineva ceva de la ei sau sa fie ei doriti de catre cineva. Apeleaza la toate resursele lor pentru a nu admite ca si ei isi doresc ceva in primul rand pentru ca le e o teama uriasa de un eventual esec sau abandon. Sau pentru ca au o toleranta foarte redusa fata de frustrare, caci, pentru a trai satisfactia unui lucru dus la bun sfarsit, deseori treci prin multe esecuri greu de suportat.
Ce ati putea face concret ar fi un demers de a va cunoaste lumea interioara.
 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top