CITESTI ACUM
Daca nu-i convine ceva se tranteste pe jos si incepe sa urle

Daca nu-i convine ceva se tranteste pe jos si incepe sa urle

Am un copilas foarte scump in varsta de 1 an si 4 luni. Problema mea este legata de el. Nu stiu ce sa mai fac poate nu procedez bine in legatura cu el. Este foarte nervos, trebuie sa il las sa faca ce vrea daca nu vreau scandal si crize de isterie, da ati citit bine, daca mergem la magazin si nu ii convine ceva se tranteste pe jos si incepe sa urle si imi este rusine ca se uita lumea la noi pentru ca e foarte mic sa faca asa ceva. Peste tot unde mergem aceeasi poveste. Daca suntem acasa incerc sa ii explic ca nu e frumos ce face si daca se tranteste il las in pace si nu il mai bag in seama dar e tot mai rau pe zi ce trece. Spuneti-mi va rog unde gresesc si ce anume ar trebui sa fac in acest caz. Cum ar trebui sa ma comport cu el? Este singurul copil. Va multumesc.

Intrebare pusa de: mancas, 24

Raspunsul psihologului:

Trebuie sa va spun ceva poate destul de dur: trebuie sa rezistati acestei tenatii de a-i face pe plac, indiferent ce stari, plansete sau isterii il apuca. Copiii trebuie invatati de mici sa faca diferenta intre nevoie si dorinta, si asta trebuie pornita de la lucruri foarte marunte. In general pentru acest lucru nu merg amenintarile. V-as propune sa incepeti prin a-l educa de exemplu sa doarma singur, sa stea singur si sa se joace in camera (fara usa inchisa) cateva minute, samd. In acest fel ii creati pe de-o parte capacitatea de a fi si a se linisti singur si pe de alta parte ca exista si niste reguli si limite si ca cei mari nu trebuie sa fie tot timpul disponibili si sa ii indeplineasca toate nevoile. Altfel, veti creste un ‚mic dictator’ de care nu veti scapa usor multa vreme de acum inainte.

Inca ceva, legat de rusinea pe care o resimtiti. Va inteleg, dar educatia dv este mai importanta decat parerile altor cumparatori, oricare ar fi ea. Parca v-ar fi teama ca in aceste situatii sa fiti mai dura, sau mai rece, de parca ceilalti v-ar evalua, v-ar judeca si implicit v-ar considera o ‚mama rea’. Insa doar dv stiti cel mai bine in relatie cu cel mic cum vreti sa arate si cum ati vrea sa se comporte. Poate ca aici mai contribuie si faptul ca este primul copil si poate ceva chiar din propria dv copilarie in relatie cu propria dv mama. Evaluati lucrurile pe care vi le-am recomndat si analizati-va in primul rand dv, de unde vin aceste ganduri si de unde atata importanta fata de ce zic sau gandesc ceilalti. Cei mici vor avea pentru multa vreme dorinte si nu nevoi, asadar nu uitati acest lucru de aici inainte, si incercati sa le diferentiati si sa ii explicati acest lucru si celui mic, desigur, in limbajul sau.

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!