Now Reading
Imi doresc sa imi pastrez si numele de fata

Imi doresc sa imi pastrez si numele de fata

Sunt casatorita de un an jumate si inca de la inceput i-am spus sotului meu ca imi doresc sa imi pastrez si numele de fata pe langa al lui. Pentru ca la starea civila nu este posibil sa faci asta direct la casatorie (decat daca si sotul preia numele meu de fata) ar trebui sa fac niste demersuri mai elaborate in acest sens. Pana acum nu am avut timp pentru asta dar sotul meu stie ca imi doresc acest lucru.

Problema este ca desi spune ca este de acord, orice ocazie in care mai figurez pe undeva cu vechiul nume este prilej de discordie si sursa unui repros permanent ca nu as fi mandra cu numele lui (in prezent am doar numele lui).

Ar trebui sa renunt la dorinta mea ca sa nu-l mai supar sau el incearca sa-mi transmita ceva?

Intrebare pusa de: Teodorescu, 31

Raspunsul psihologului:

Este o „problema” cu traditia sau este o „problema” a ta?

Traditia cere ca sotia sa renunte la numele tatalui ei si sa preia numele sotului. Este o modalitate simbolica prin care miresei i se cere sa se desprinda emotional de tatal sau si sa se ataseze emotional de sot. Sotul il inlocuieste pe tata in mintea si in sufletul ei. Acelasi act simbolic il vedem adesea in filmele americane cand, la ceremonia casatoriei, tatal conduce fata la altar pentru a o incredinta sotului. Tatal cedeaza locul sotului, confirmand faptul ca ea nu mai este o fetita, ci o femeie care nu mai are nevoie de un tata, ci de un sot.

Poate ca ceea ce iti reproseaza sotul tau este ca nu vrei sa il recunosti ca sot. Poate ca in viziunea lui, pastrand numele de fata, este ca si cum ai pretinde ca de fapt nu esti maritata sau esti doar „pe jumatate maritata”, sau „maritata provizoriu” pana apare adevaratul Fat-Frumos.

Cum stau in realitate lucrurile? Il respecti pe sotul tau ca pe un sot? Il crezi demn sa iti fie sot? Il poate inlocui el pe tatal tau?

Sau poate ca este o problema cu traditia. Poate ca, odata cu recunoasterea egalitatii in drepturi a femeilor si barbatilor, ideea ca barbatul este capul familiei tinde sa devina tot mai desueta. Si atunci ar fi normal ca viitoarea sotie sa aleaga ce nume vrea sa aiba dupa casatorie.

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!