Now Reading
Zidul creat de mine e prea mare

Zidul creat de mine e prea mare

Am 18 ani, n-am prieten in sensul de iubit si oricat de straniu ar suna, niciodata n-am avut. Un grup de prieten, nici atat. Dar, desi sunt timida, pot recunoaste acum ca sunt foarte frumoasa, undeva aproape de superba, si cred ca asta mai mult m-a incurcat decat ajutat. Am inteles ca am gresit si ca din cauza ingamfarii mele am pierdut mult, respingandu-i pe toti cei care mi-au cerut prietenia, considerand ca nu sunt suficient de buni, dar acum nu stiu cum sa repar greselile trecutului, de unde sa incep. Toti sau majoritatea celor care ma cunosc stiu ca sunt foarte rea, ingamfata, acra, rece, inabordabila, dar eu stiu ca nu sunt deloc asa, doar ca imi ia mai mult timp pana sa am incredere in cineva, pana sa ma deschid sufleteste. Se poate spune ca sunt mai sensibila decat ceilalti.

Acum nu stiu de unde sa incep ca sa pot socializa, sa-mi pot face un grup de prieteni, un iubit etc. Parca zidul creat de mine e prea mare, am impresia ca toata lumea se teme de mine, ma evita si simt ca ma ucide acest sentiment .nu pot sa mai suport singuratatea si vreau sa socializez. Daca stiam ce construiesc cu raceala mea, crezand ca impun respect, nu mai incepeam nicicand. Vreau sa cred ca nu e prea tarziu. Va rog spuneti-mi ce sa fac, de unde sa incep…

Intrebare pusa de: seth, 18

Raspunsul psihologului:

Mai intai de toate, Seth (Seth?!!, de ce tocmai Seth?), vreau sa te felicit pentru sinceritatea si pentru capacitatea de analiza care transpar din mesajul tau. Si tocmai pentru ca esti capabila de un demers introspectiv, am sa-ti lansez o provocare:

Zidul de care vorbesti l-ai creat pentru a te proteja, dar a sfarsit prin a te izola de ceilalti. L-ai creat pentru a te proteja de anumite reactii ale celorlalti, este foarte probabil, dar mai cu seama de anumite temeri ale tale. De ce anume te temi ? In opinia ta, care sunt cele mai rele lucruri care se pot intampla intr-o relatie? Ce cauti sa eviti, ce NU vrei sa se intample intr-o relatie?

Cand erai copil, ce i-ai auzit pe parinti, bunici, etc vorbind despre relatiile dintre sexe? Ce mesaje interdictive/ permisive ai primit de la ei?

Acorda-ti timp pentru a raspunde acestor intrebari, nu le trata cu superficialitate. Scrie intr-un caiet (sau intr-un fisier) cat mai multe scenarii relationale incepand cu cele care te inspaimanta, la care nici macar nu indraznesti sa te gandesti si sfarsind cu cele mai dezirabile posibil. Nu este usor, iti promit insa ca va merita efortul.

Pe masura ce iti vei descoperi temerile si le vei infrunta, zidul de care vorbesti isi va pierde ratiunea de a exista si va disparea..

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!