Now Reading
De ce e mama mea atat de manipulatoare si dominanta cu mine???

De ce e mama mea atat de manipulatoare si dominanta cu mine???

Revista Psychologies

In cateva luni implinesc 25 de ani si sunt pe punctul de a ma casatori cu barbatul vietii mele. Sunt foarte fericita si multumita de acest lucru, dar exista in viata mea o persoana care imi domina si manipuleaza viata atat de mult, incat nu sunt in stare sa am o viata linistita si privata. E vorba de mama mea, care, de cand eram un copil, m-a crescut foarte dur, exigent si manipulativ.

Chiar si acum, cand au trecut deja ani buni si am plecat din casa parinteasca, imi controleaza fiecare pas si decizie, ma jigneste la fiecare ocazie si efectiv imi manipuleaza viata. Nu-i place nimic din ce fac eu, fiecare decizie a mea e pentru ea gresita si eu sunt pentru ea doar o finta obraznica si neascultatoare, care nu-si respecta parintii si n-are bunt simt. Imi manipuleaza si controleaza viata, sunandu-ma incontinuu, nerespectandu-mi viata privata si obligandu-ma sa fac totul dupa gustul si placerea ei.

Am incercat deja sa vorbesc cu ea, sa-i explic, sa o rog, sa-mi dea si mie putin spatiu privat… nu m-a ajutat nimic. Ma simt foarte neajutorata si singura, pentru ca nu am puterea sa rup sau sa modific aceasta legatura nesanatoasa pentru mine, chiar daca stiu ca mental ma chinuie si ma face dependenta de ea. Va rog din suflet sa ma ajutati cu sfaturi, pentru ca nu vreau sa creez cu acesta problema a mea, probleme si mai mari in casnicia mea. Ce sa fac sa am si eu o viata privata si linistita, fara prezenta continua si dominanta a mamei mele?

View Comments (2)
  • Buna! Eu nu stiu pe ce data este acest articol scris, dar am decis sa-ti raspund. Aflandu-ma intr-o situatie foarte similara cu a ta, am simtit sa-ti impart solutia mea. Ma bucur ca ti-ai gasit un sot. Asta e lucru mare pe care ai putut sa il realizezi cu prezenta mamei tale, pentru ca eu am avut probleme in a-mi gasi un sot, pentru ca mama a reusit sa ma convinga ca e mai bine sa nu am pe nimeni, ca sa fim noi doua impreuna. Bine ca nu mi-a zis cu aceste cuvinte bineinteles. Solutia este sa incerci treptat sa pui bariere intre tine si ea. Nu trebuie sa-i raspunzi la telefon de fiecare data, nu trebuie sa accepti sa faci tot ce zice ea si sub nicio forma nu trebuie sa-i spui tot ce faci in viata ta. Limiteaza vizitele cat poti de mult la domiciliu si iesiti in oras in loc, nu petrece multe ore in sir cu ea in persoana sau la telefon. Nici tu sa nu-i ceri sfaturi sau sa te comporti ca si cum ea ar trebui sa fie disponibila pentru tine oricand. Fii consecventa in barierele pe care le pui ca sa nu-i transmiti mesaje mixte, pentru ca mesajeje mixte o vor face confuza si se va enerva si mai tare. Este foarte greu si un process lung, dar e bine de tine ca ti-ai dat seama de comportamentul ei. Incearca sa-ti mentii calmul intotdeauna si sa nu bagi in seama lucrurile negative pe care ti le zice.
    Eventual daca treaba nu merge, sunt metode mai drastice adica sa-ti schimbi numarul de telefon si sa-l dai la secret asa ca numai tu o poti suna, etc. Inteleg de ce te simti singura si neajutorata, si eu m-am simtit la fel dintotdeauna si tot celibatara sunt si sper ca voi gasi si eu pe cineva, si sa speram ca nu vom face si noi la fel cu copiii nostri.

  • Buna. Ma aflu in aceasi situatie cu tine, dar si cu Mariuca care a scris prima comentariul. Chiar acum am primit un mesaj de la mama in care sunt facuta in toate felurile. Oricate bariere si limite am pus au fost in zadar. Partea buna e ca nu mai locuiesc cu ea, si o vizitez cam la 6 luni, ce pot sa spun e ca , intr-adevar este foarte greu sa ai asa o mama…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top