Now Reading
Alexandru Tomescu interpreteaza Fantasia-Appassionata la Sala Radio

Alexandru Tomescu interpreteaza Fantasia-Appassionata la Sala Radio

Revista Psychologies

Miercuri,  16 martie (19.00), violonistul Alexandru Tomescu, solist al Orchestrelor si Corurilor Radio, cel care se bucura de privilegiul de a canta pe celebra vioara Stradivarius Elder – Voicu din 1702, va invita la un concert prezentat alaturi de Orchestra de Camera Radio!

In evenimentul de la Sala Radio, acesta va interpreta Fantasia-Appassionata in sol major, lucrare definitivata in 1860 de compozitorul si violonistul belgian Henri Vieuxtemps.

Evenimentul se va derula sub bagheta dirijorului Radu Postavaru, in prezent dirijor principal al Filarmonicii din Ploiesti si invitat al mai multor orchestre din strainatate: Grossetto Symphonic Orchestra (Italia), Orchestra Simfonica din Douai (Franta), Orchestra Filarmonica din Halle (Germania) s.a. In programul serii veti mai asculta si Sinfonia di cacciaAntonio Rossetti, Suita „St.Paul” pentru orchestra de coarde – Gustav Holst si Simfonia nr. 2 in si bemol majorMozart.

Alexandru Tomescu a evoluat de nenumarate ori atat alaturi de Orchestra de Camera Radio, cat si alaturi de Orchestra Nationala Radio, pe scena Salii Radio, dar si peste hotare, in turnee in Europa si Asia.

Mai multe concerte de Mozart, Bruch sau Mendelssohn, sustinute de Alexandru Tomescu alaturi de cele doua ansambluri, s-au materializat in inregistrari lansate de catre Editura Casa Radio.

Alexandru Tomescu a concertat in sali celebre ale principalelor metropole ale muzicii: Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Théatre des Champs Elysées (Paris), Concertgebouw (Amsterdam) etc.

Violonistul roman a castigat in 2013, pentru a doua oara, in urma unui concurs national organizat de Ministerul Culturii si Patrimoniului National, dreptul de a canta pentru urmatorii 5 ani pe  vioara STRADIVARIUS Elder Voicu. Folosita timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, aceasta este considerata a fi una dintre cele mai frumoase si bine conservate VIORI STRADIVARIUS din lume.

Turneul Stradivarius, conceput in jurul viorii de colectie pe care canta, este un eveniment anual care l-a purtat pe tanarul violonist de nenumarate ori in intreaga tara.

A interpretat cele trei mari Integrale ale repertoriului pentru vioara solo – cele 24 de Capricii de Niccolò Paganini, cele Sase Sonate de Eugène Ysaÿe si cele Sase Sonate si Partite de Johann Sebastian Bach, turneele fiind  urmate de o lansare de DVD sau CD, produse discografice ce s-au bucurat de un mare succes.

Nascut la Iasi intr-o familie de muzicieni – mama sa artista lirica, iar tatal prim-contrabasist al orchestrei simfonice – Radu Postavaru a fost student al Conservatorului “George Enescu” din Iasi, iar din 1990 s-a mutat la Bucuresti, pentru a urma cursurile clasei de compozitie-dirijat a Universitatii Nationale de Muzica.

Printre profesorii sai se numara personalitati marcante ale vietii muzicale romanesti ca Ion Baciu, Ovidiu Balan, Viorel Munteanu, Vasile Spatarelu, Cristian Misievici, Dan Constantinescu, Nicolae Beloiu, Dan Buciu, Petru Craciun, Vasile Iliut, Horia Andreescu.

A participat la cursuri de maiestrie in Germania, la Academia de Muzica din Berlin. In aceeasi perioada a dirijat in Leipzig si Dresda. In perioada 1992-1995 a fost regizor muzical al Studioului de Radiodifuziune din Iasi, iar din anul 1995 a devenit asistent universitar al Universitatii de Arte “George Enescu”.

Intre anii 1999-2001 a fost profesor la Conservatorul de Muzica din Casablanca (Maroc).  Colaboreaza cu toate filarmonicile din tara, iar in strainatate a dirijat orchestre din Germania, Italia, Franta, Cehia si Spania.

 

Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, in magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librariile Carturesti, Humanitas, in benzinariile OMV si la casa de bilete a Salii Radio. 

Pentru alte informatii legate de Orchestrele si Corurile Radio va rugam sa consultati site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.  

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top