Now Reading
Alergand ca apucatii

Alergand ca apucatii

Revista Psychologies
Autor: Augusten Burroughs
Editura: Polirom, 2008

Un roman al carui personaj narator, un baiat preadolescent, aminteste de departe de Holden Caulfield. Insa mult mai putin dramatica si mult mai cinematografica aceasta carte, din care s-a facut anul acesta o comedie cu cativa mari actori in roluri principale. Volum de citit in zilele ploioase, pentru a da avant bunei dispozitii.Alergand ca apucatii, Augusten Burroughs, Polirom
Un roman al carui personaj narator, un baiat preadolescent, aminteste de departe de Holden Caulfield. Insa mult mai putin dramatica si mult mai cinematografica aceasta carte, din care s-a facut anul acesta o comedie cu cativa mari actori in roluri principale. Volum de citit in zilele ploioase, pentru a da avant bunei dispozitii.

Alergand ca apucatii este povestea adevarata a unui baiat lasat de mama (o poeta cu mania grandorii si alte probleme psihice mult mai grave) in grija psihiatrului ei, un ins cu metode foarte neortodoxe. La varsta de doisprezece ani, Burroughs se trezeste intr-o casa victoriana darapanata, locuind cu bizara familie a doctorului si imprietenindu-se cu un pedofil care isi are resedinta in sopronul din spatele casei.

Ceea ce urmeaza este o existenta total eliberata de orice reguli, in care pomul de Craciun ramane impodobit tot anul, pastilele de Valium se consuma in cantitati industriale, iar daca plictiseala isi face simtita prezenta, se recurge la un aparat de terapie cu electrosocuri sau la daramarea tavanului. Burroughs se amuza pe seama unor subiecte ca religia, psihanaliza, publicitatea si setea de celebritate in aceasta rememorare ironica a propriei supravietuiri in circumstante cu totul iesite din comun.

Alergand ca apucatii a fost ecranizata in 2006, in regia lui Ryan Murphy, cu Annette Bening, Alec Baldwin si Gwyneth Paltrow in rolurile principale.

„Alergand ca apucatii provoaca reactii viscerale (ras, incordare, greata) aproape la fiecare pagina. Este o carte amuzanta si bogata in detalii reconstituite prin ochii unui copil care constientizeaza ca adultii au luat-o complet razna.”
The New York Times Book Review

„Evenimentele cuprinse in aceste memorii sunt atat de scandaloase si de un umor atat de nebun (la modul propriu), incat efectul lor este acela al unei comedii de situatie scrise de celalalt Burroughs, William.”
The New York Times.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top