Now Reading
Cartea soaptelor

Cartea soaptelor

Revista Psychologies
Autor: Varujan Vosganian
Editura: Polirom, 2009

Istoria convoaielor interminabile de surghiuniti in Cercurile Mortii, in desertul Deir-ez-Zor, istoria genocidului din 1915 impotriva armenilor, istoria armenilor care au luat drumul exilului isi afla in paginile din „Cartea soaptelor” de Varujan Vosganian o ilustrare cu adevarat ravasitoare. Romanul a aparut saptamina aceasta la Editura Polirom, in colectia „Fiction Ltd” si se gaseste deja in librarii.

Cartea soaptelor, Varujan Vosganian, Editura Polirom


Genocidul din 1915 impotriva armenilor, descris in Cartea soaptelor de Varujan Vosganian

„Bogata, variata, palpitanta, o carte care nu se poate lasa din mina.”
Nicolae Manolescu

Istoria convoaielor interminabile de surghiuniti in Cercurile Mortii, in desertul Deir-ez-Zor, istoria genocidului din 1915 impotriva armenilor, istoria armenilor care au luat drumul exilului isi afla in paginile din Cartea soaptelor de Varujan Vosganian o ilustrare cu adevarat ravasitoare. Romanul a aparut saptamina aceasta la Editura Polirom, in colectia Fiction Ltd si se gaseste deja in librarii.

Cartea soaptelor incepe intr-un registru pitoresc, pe o straduta armeneasca din Focsaniul anilor ’50 ai secolului trecut, printre aburii cafelei proaspat prajite si miresmele din camara bunicii Armenuhi, printre bucoavnele si fotografiile bunicului Garabet.

„Batrinii armeni ai copilariei” lui Varujan Vosganian nu au de istorisit intimplari delectabile, ci fapte de-a dreptul nelinistitoare. Povestind, ei incearca sa se despovareze de o trauma – a lor si a predecesorilor.

Nicolae Manolescu spune despre Cartea soaptelor ca este „carte iesita din comun, nici numai memorialistica, nici numai fictiune, cu cite ceva din amindoua, si deopotriva extraordinara prin modul in care tese pe canavaua istoriei numeroase destine individuale. Bogata, variata, palpitanta, cartea nu se poate lasa din mina, pentru arta de povestitor pe care autorul o dovedeste ca si pentru interesul documentar al reconstituirii unei istorii tragice.”

Scriitorul Stefan Agopian considera ca „ scriind acest roman, Varujan Vosganian a cistigat un pariu pe care l-a pus cu el insusi. Si, sint sigur, va cistiga si pariul cu viitorii lui cititori.”

„Cititorii acestei carti – care se deschide cu o evocare cuminte si calda a comunitatii armenilor din Focsani vazuti prin ochii unui copil – vor constata cu uimire ca, de la o pagina la alta, ea isi largeste cimpul vizual si, populindu-se cu sute de personaje memorabile, se transforma intr-o extraordinara fresca bintuita de sentimentul tragic al istoriei. Poetul Varujan Vosganian (putin cunoscut ca atare) o va invalui in piclele timpului, o va infiora liric si ii va darui miscare si maretie epica. Incit nu e exclus ca aceasta Carte a soaptelor, care isi incepe acum drumul spre glorie, sa fie asezata, intr-un viitor nu prea indepartat, printre textele identitare ale poporului armean.”
Eugen Negrici

Varujan Vosganian, scriitor

Primele date din aceasta scurta biografie se regasesc chiar in Cartea soaptelor.
Varujan Vosganian s-a nascut la Craiova, la 25 iulie 1958.
–  Copilaria si adolescenta si le-a petrecut la Focsani. A absolvit Liceul „Alexandru Ioan Cuza” din Focsani, apoi Facultatea de Comert a Academiei de Studii Economice si Facultatea de Matematica a Universitatii Bucuresti.
–  Este presedintele Uniunii Armenilor din Romania si vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor.
–  Este senator de Iasi si intre decembrie 2006 si decembrie 2008 a fost ministru al Economiei si al Finantelor.
–  Lucrarile sale includ trei volume de poezie – Samanul albastru (1994), Ochiul cel alb al reginei (2001), Iisus cu o mie de brate (2005) –, precum si volumul de nuvele Statuia comandorului (1994), pentru care a primit Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top