Now Reading
„Degete mici” de Filip Florian a aparut in limba poloneza

„Degete mici” de Filip Florian a aparut in limba poloneza

Revista Psychologies

Male Palce, Filip Florian, editura Czarne


Romanul „Degete mici” de Filip Florian a aparut in limba poloneza la editura Czarne, in traducerea lui Szymon Wcislo, cu titlul „Male Palce”. „Kleine Finger”, varianta in limba germana a romanului „Degete mici”, a fost publicata, in traducerea lui Georg Aescht, la prestigioasa editura Suhrkamp.

Romanul Degete mici a mai aparut in limba maghiara la Magveto Publishing House Ltd, in traducerea lui Karacsony Zsolt, cu titlul Kisujjak.

Urmeaza sa apara si versiunea americana, la Harcourt Publishing House, precum si cea slovena, la editura Didakta, anul acesta.

De Harcourt se leaga una dintre cele mai spectaculoase vinzari de drepturi de autor din ultimii ani. Editura americana cu o traditie de peste 80 de ani a achizitionat drepturile de editare ale romanului Degete mici pentru intreaga lume (exceptind cele doua contracte preexistente cu Magveto in Ungaria si Suhrkamp in Germania).

Degete mici, Filip Florian, editura Polirom

Dupa publicarea primei editii, in anul 2005, romanul Degete mici a primit Premiul pentru „Cel mai bun debut” acordat de Romania literara si Fundatia Anonimul (2005) si Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania pentru „Cel mai bun debut in proza” (acordat in 2006). De asemenea, autorului i-a fost acordat Premiul de excelenta pentru debut in literatura al U.N.P.R.

Degete mici reprezinta debutul literar al autorului si a aparut pina acum in doua editii, ambele la Editura Polirom, in colectia „Ego. Proza”.

Romanul Degete mici a fost foarte bine receptat de critica liteara romaneasca dar si de presa straina:

Florian analizeaza dureros de transant si de exact o societate mutilata de dictatura, desfasurind in acelasi timp cu o deosebita verva a limbajului si o mare putere de fabulatie povestile fantastice si poetice ale unor caractere singulare, de neuitat. (…) Filip Florian nu este preocupat de scenarii bizare, ci de adevarul uman ce se ascunde in spatele minciunii, rusinii si neincrederii. Cercetind cotidianul postcomunist, el descopera, pe linga aberatii si brutalitate, surprinzator de multa tandrete.”
Nicole Henneberg in Frankfurter Rundschau

„Intr-un cadru ce aduce a roman politist, Filip Florian da de gol setea de demascari senzationale, desfasurind o intreaga hora de povesti care mai de care mai fantastice.”
Jorg Plath pentru Deutschlandradio Kultur

„Cu o poanta la sfirsitul cartii pe care nu vrem s-o dezvaluim aici, autorul arata intr-un mod cit se poate de subtil ca in anumite imprejurari minciuna si fictiunea pot fi mai adevarate decit – presupusul – adevar. Cu acest roman uimitor, cu o multitudine de perspective si de idei, plin de spirit de fabulatie si de umor … Florian largeste si orizontul literaturii romane.”
Jan Koneffke in Freitag

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top