Now Reading
Firesc

Firesc

Revista Psychologies
Autor: Petru Cimpoesu
Editura: Polirom, 2010

„Romanul e incontinuu hranit – de aici forta lui – cu o sumedenie de observatii din acelea ce dau substanta prozei adevarate si arata ca autorul stie foarte multe despre lumea – din jur si cosmica, exterioara si interioara – in care traieste.” (Valeriu Cristea)

Firesc, Petru Cimpoesu, Editura Polirom

„Romanul e incontinuu hranit – de aici forta lui – cu o sumedenie de observatii din acelea ce dau substanta prozei adevarate si arata ca autorul stie foarte multe despre lumea – din jur si cosmica, exterioara si interioara – in care traieste.”
Valeriu Cristea

„Jurnalul Iuniei da cel mai bine masura disponibilitatilor artistice ale prozatorului. Aflam aici o stiinta impecabila de a surprinde banalitatea de care se inconjoara lumea si care devine noua sa mitologie, dar si capacitatea de a evoca fragmente de trecut in toata prospetimea si naturaletea lor (…). In genere, Petru Cimpoesu are o capacitate indiscutabila de a transcrie realitatea si, chiar cind aceasta iese din tiparele obisnuite, impresia de firesc este coplesitoare.”
Radu G. Teposu

Petru Cimpoesu mi se pare cel mai in forma prozator roman al momentului. Si nu cred ca spun o vorba mare. In fond, cati dintre scriitorii nostri au reusit sa dea, succesiv si intr-un interval de doar sase ani, trei romane precum Povestea Marelui Brigand (2000), Simion liftnicul (2001) si Christina Domestica si Vinatorii de suflete (2006)? ”
Andrei Terian

Petru Cimpoesu, scriitor


Petru Cimpoesu
(n. 1952), unul dintre prozatorii de prima linie ai ultimilor ani, a debutat editorial in 1983, cu volumul Amintiri din provincie, distins cu Premiul Asociatiei Scriitorilor din Iasi.
• Alte volume publicate: Erou fara voie (1994, Premiul Asociatiei Scriitorilor din Iasi), Un regat pentru o musca (1995), Povestea Marelui Brigand (ed. I, 2000, Premiul Filialei Iasi a Uniunii Scriitorilor din Romania), Simion liftnicul. Roman cu ingeri si moldoveni (ed. I, 2001, Premiul revistei Cuvintul, Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania), Christina Domestica si Vinatorii de suflete (2006, Premiul revistei Observator Cultural, Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania, Premiul Academiei Romane).
• Romanul Simion liftnicul a fost tradus in Cehia, Italia, Spania, Croatia si Bulgaria, fiind declarat cartea anului 2007 in Cehia si distins cu Premiul „Magnesia Litera”.
• La Editura Polirom au mai aparut Povestea Marelui Brigand (ed. a II-a, 2007), Simion liftnicul (ed. a II-a revazuta, 2007) si Noua proze vechi. Fictiuni ilicite (2008).

Citeste un fragment din roman.

Citeste Povestea ca alibi – o confesiune a autorului.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top