Now Reading
Lansare de carte: ”Provizorat” de Gabriela Adamesteanu

Lansare de carte: ”Provizorat” de Gabriela Adamesteanu

Revista Psychologies

Provizorat, Gabriela Adamesteanu, Editura Polirom

Miercuri, 23 iunie, la ora 18.00, la Clubul Taranului, Muzeul Taranului Roman, va avea loc lansarea celui mai recent roman al Gabrielei Adamesteanu, „Provizorat”, aparut in colectia „Fiction Ltd.” a editurii Polirom. Prezinta: Carmen Musat si Bogdan-Alexandru Stanescu. Actorii Alexandra Fasola si Alin State vor citi un fragment din roman.

Nu viitorul ne aduce cele mai mari surprize, ci trecutul pe care nu incetam sa il recitim toata viata, ajunge, la un moment dat, sa creada Letitia Arcan personaj central din noul roman al Gabrielei Adamesteanu, cunoscut cititorilor din Drumul egal al fiecarei zile. Letitia nu va sti multa vreme nimic despre viata si moartea fratilor Branea, unchii sai, iar iubitul ei, Sorin, va fi mereu santajat cu povestea necunoscutilor sai parinti naturali.

Responsabila pentru dificila citire a trecutului este politica dosarelor de familie care a guvernat, 40 de ani, destinele multor oameni. Urmarind-o, naratiunea basculeaza din anii ’70 in anii ’40. Panourile istorice aluneca rapid, proiectind un climat de provizorat si neliniste asupra povestilor de dragoste.

Provizorat este o carte despre cupluri, aflate si ele sub semnul trecerii, ca si istoria, o carte despre iubire si incredere, despre prietenie si tradare. Si, nu in ultimul rind, o carte despre conditia scriitorului.

Provizorat e in acelasi timp un roman de dragoste, de familie si o fresca a secolului XX romanesc. Gabriela Adamesteanu stie ca nimeni alta la noi sa creeze personajelor memorabile contexte propagate de la gesturi, obiecte, atmosfera, la realitati sociale si evenimente istorice.

Pe canavaua documentata sint tesute firele unor destine povestite atit de bine incit perioada legionara, dejismul si mai ales ceausismul, asa cum au fost traite la nivel individual, pot fi percepute si de cei care nu stiu mare lucru despre ele.”
Adriana Bittel

Gabriela Adamesteanu, scriitoare

–  Cind a preluat, ca redactor-sef, in septembrie 1991, revista 22 a Grupului pentru Dialog Social, Gabriela Adamesteanu avea in urma 26 de ani de munca in edituri, ca redactor.
–  Romanele Drumul egal al fiecarei zile(1975) si Dimineata pierduta (1984) si povestirile Daruieste-ti o zi de vacanta,(1979) si Vara-primavara (1989) ii adusesera cele mai importante premii nationale, iar spectacolul, devenit clasic, realizat la Teatrul Bulandra de Catalina Buzoianu in 1986 largise succesul Diminetii pierdute.
–  In mai 2005, cind se reintoarce la literatura, Gabriela Adamesteanu lasa in urma doua carti de publicistica – Obsesia politicii, 1995 si Cele doua Romanii, 2000 – si o activitate intensa dedicata independentei presei si democratizarii societatii romanesti.
–  In 2003, la editura Polirom ii apare romanul Intilnirea, reeditat, in versiune definitiva, in 2007.
–  Din 2005, cind Dimineata pierduta este publicata la Gallimard, scrierile ei au fost, sau urmeaza sa fie traduse, la edituri importante, in Franta, Spania, Statele Unite, Italia, Ungaria, Israel, Germania, Bulgaria , Rusia, Estonia, Polonia, Olanda.
–  In 2008, Polirom a inclus cartile Gabrielei Adamesteanu in colectia sa de „Opere”.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top